Guvernul a aprobat in sedinta de joi o ordonanta prin care se creeaza cadrul legislativ pentru recuperarea anilor lipsa in stagiul de cotizare la sistemul de pensii publice si recuperarea vechimii in munca in cazul carnetelor de munca pierdute, distruse sau deteriorate. Despre cum va puteti “cumpara vechime” am scris in detaliu
AICI.
Astfel, actul normativ ofera si posibilitatea de a va fi recunoscuta vechimea in munca si stabilirea dreptului la pensie in cazul carnetelor de munca distruse, degradate sau pierdute, precum si in alte situatii care completeaza art. 159 astfel:
“Se propune completarea art. 159 prin care se urmareste ca, in situatii exceptionale, determinate de distrugerea, degradarea sau pierderea carnetului de munca, declarate in conditiile legii, angajatorii au incetat activitatea si/sau daca arhiva acestora nu mai poate fi identificata, perioadele prevazute la art. 16 lit. a) pot fi valorificate pe baza informatiilor, respectiv datelor preluate din carnetele de munca, existente in arhiva electronica create in temeiul Hotararii Guvernului nr. 1.768/2005 privind preluarea din carnetele de munca a datelor referitoare la perioadele de stagiu de cotizare realizat in sistemul public de pensii anterior datei de 1 aprilie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare. Arhiva electronica cuprinde atat datele preluate din carnetele de munca cat si carnetele de munca scanate. Situatiile mentionate sunt ivite ulterior crearii arhivei electronice.”
In acest sens, ministrul Muncii a oferit explicatii suplimentare, anuntand totodata aprobarea actului normativ:
“M-am gandit mult si m-am hotarat sa folosim ceea ce se poate recupera din carnetele de munca scanate acum cativa ani. A fost un contract executat prost. Pe baza carnetelor de munca se stabileste stagiul de cotizare sau venitul de natura salariala inainte de 1 aprilie 2001, cand nu exista baza de date cu privire la contributiile angajatilor la nivelul CNPP.
Impreuna cu echipa CNPP, am identificat posibilitatea ca parte din aceasta scanare sa poata fi utilizata. Exista arhiva scanata la nivelul caselor judetene de pensii, nu este recomandat a fi folosita, din pacate, decat in situatii extreme, in care nu exista nicio alta solutie pentru dovedirea stagiului de cotizare”.
In
Nota de fundamentare se mentioneaza ca este necesar crearea cadrului legal pentru folosirea, la stabilirea drepturilor de pensie, a bazei de date ce contine carnetele de munca scanate cu atat mai mult cu cat persoanele carora se adreseaza actul normativ nu mai pot realiza alte venituri din cauza intervenirii riscului batranetii.
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a explicat ca persoanele interesate pot depune o declarative pe proprie raspundere si pot solicita caselor de pensii sa foloseasca informatiile din arhiva electronica pentru a recunoaste vechimea in munca si pentru a le stabili dreptul la pensie:
“Astfel, prin ordonanta aprobata astazi de Guvern, pe baza unei declaratii pe propria raspundere ca nu se gaseste sau a fost deteriorat carnetul de munca, persoanele interesate pot solicita caselor judetene de pensii sa utilizeze informatiile din arhiva electronica pentru a recunoaste vechimea acestora si a le stabili dreptul de pensie. Repet, nu toate carnetele de munca sunt scanate bine. Daca oamenii nu pot produce alte documente si daca se gasesc scanari bune, le folosim”.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<