Angajatorii care creeaza cel putin 200 de locuri de munca inalt calificate vor primi, pentru o perioada de doi ani, o subventie de 40% sau 50% pentru cheltuielile cu salariile.
Ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu, a declarat intr-o conferinta de presa ca membrii Guvernului au adoptat in data de 31.07.2012 o hotarare de guvern privind instituirea unei scheme de ajutor pentru sprijinerea investitiilor care promoveaza dezvoltarea regionala prin utilizarea tehnologiilor noi si crearea de noi locuri de munca.
Schema de ajutor de stat are in vedere finantarea costurilor salariale aferente personalului cu calificare ridicata in domenii de cercetare - dezvoltare, inovare, energie, informatica, precum si in industria prelucratoare inalt tehnologizata pentru persoane juridice care activeaza in aceste domenii si care creeaza cel putin 200 de noi locuri de munca.
Ministrul a enumerat domeniile concrete de aplicare: industria prelucratoare, cu exceptia fabricarii bauturilor si cu exceptia fabricarii produselor din tutun, agenti economici care opereaza in productia si furnizrea energiei electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, activitati de editare produse software, telecomunicatii, activitati de servicii in tehnologia informaticii, activitati si servicii informatice, cercetare-dezvoltare.
Potrivit declaratiei ministrului, cheltuielile eligibile pentru asemenea proiecte, pentru o asemenea schema de ajutor de stat, sunt costurile salariale aferente unei perioade de doi ani de activitate pentru locurile de munca nou- create. Ca urmare a realizarii investitiei, aceasta trebuie sa se intample in cel mult trei ani de la declansarea investitiei si trebuie mentinute pe o perioada de minimum cinci ani de la data efectuarii primei plati a ajutorului de stat aferent fiecarui loc de munca nou creat.
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
De asemenea, agentul economic vizat este obligat ca atunci cand solicita ajutorul de stat, sa prezinte o scrisoare de garantie din partea unei banci, care sa aiba valoarea cel putin a ajutorului de stat platit, pentru ca, in cazul in care nu-si va respecta obligatiile contractuale initial asumate, statul sa-si poata recupera ajutorul acordat, de la agentul economic respectiv.
Ajutorul de stat reprezinta o suma de 40% din cheltuielile salariale pe doi ani in zona BucureÅŸti-Ilfov, pentru ca e o zona mai dezvoltata, iar in restul regiunilor tarii regiunile, adica cele din afara zonei Bucuresti-Ilfov, 50% din cheltuielile salariale pe doi ani.
Ministrul a precizat ca nu exista o limita in ceea ce priveste cuantumul ajutorului acordat unui agent economic si nici in ceea ce priveste cuantumul salariului acordat de catre angajator persoanelor respective.
Sursa: gov.ro