In ceea ce priveste solicitarea de poprire a drepturilor salariale, precizam ca potrivit dispozitiilor art. 782 alin. (1) din Codul de procedura civila, poprirea se infiinteaza la cererea creditorului de catre un executor judecatoresc al carui birou se afla in circumscriptia curtii de apel unde isi are domiciliul sau sediul debitorul ori tertul poprit.
In acest sens, iata un caz prezentat pe PortalCodulMuncii.ro:"Un executor judecatoresc ne-a solicitat in baza unei adrese scrise sa ii punem la dispozitie veniturile nete obtinute de un angajat al nostru. Suntem obligati sa transmitem aceasta informatie catre executor, avand in vedere confidentialitatea salariilor?"
Cererea privind infiintarea popririi ar trebui sa se realizeze de catre un executor judecatoresc, acesta din urma transmitand angajatorului in calitate de tert poprit adresa de infiintare a propririi.
Din dispozitiile Codului de procedura civila reiese ca in calitate de tert poprit angajatorul are obligatia efectuarii popririi astfel cum rezulta din documentele inaintate acestuia de catre executorul judecatoresc in cadrul procedurii de executare silita, respectiv adresa de infiintare a popririi in care se va preciza si titlul executoriu in temeiul caruia s-a infiintat poprirea, ce va fi comunicata tertului poprit impreuna cu incheierea de incuviintare a executarii sau un certificat privind solutia pronuntata in dosar.
Totodata, cheltuielile de executare pe care le datoreaza debitorul sunt stabilite de exectorul judecatoresc prin incheiere.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Portal Codul Muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Potrivit art. 789 alin. (1) din Codul de procedura civila, daca tertul poprit nu isi indeplineste obligatiile ce ii revin pentru efectuarea popririi, creditorul urmaritor, debitorul sau executorul judecatoresc, in termen de cel mult o luna de la data cand tertul poprit trebuia sa consemneze sau sa plateasca suma urmaribila, poate sesiza instanta de executare, in vederea validarii popririi.
Asadar, angajatorul, in calitate de tert poprit, va comunica biroului executorului judecatoresc veniturile nete obtinute de salariatul in speta pentru a fi luate in calcul, in vederea stabilirii cuantumului sumei poprite.
Sursa: PortalCodulMuncii