Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a transmis un comunicat prin care raspunde oficial cu privire la situatia in care mai multi angajati care au fost in
somaj tehnic mai mult de 30 de zile au fost exclusi din sistemul de asigurari de sanatate si din sistemul de pensii desi au platit contributiile.
CNAS considera ca s-a ajuns la aceasta situatie din cauza in Declaratia 112, incepand cu luna aprilie 2020, mai multi angajatori nu au incadrat corect personalul aflat in somaj tehnic si nu a fost specificata perioada in care personalul s-a aflat in somaj tehnic. Cu toate acestea, mai multi consultanti fiscali, atrage atentia
HotNews.ro, sunt de parere ca problema o reprezinta tocmai formularul din aprilie, corectat ulterior de autoritati, precum si comunicarea dintre institutii si nu o greseala a angajatorilor.
Redam mai jos raspunsul integral al
CNAS:
In urma sesizarilor primite la CNAS, referitoare la faptul ca mai multe persoane aflate in somaj tehnic au pierdut calitatea de asigurat in Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), desi angajatorii au virat sumele aferente contributiilor la asigurarile sociale de sanatate, facem urmatoarele precizari:
CNAS gestioneaza fondurile provenite din contributiile la sanatate colectate de ANAF. Mai exact, CNAS importa in SIUI datele de la ANAF, care primeste de la angajatori Declaratia 112 privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, reglementata prin Ordinul comun al ministrului finantelor publice, al ministrului muncii si justitiei sociale si al ministrului sanatatii nr. 1942/979/819/2020.
Din analiza situatiilor semnalate, am constatat ca in Declaratia 112, incepand cu luna aprilie 2020, mai multi angajatori nu au incadrat corect personalul aflat in somaj tehnic si nu a fost specificata perioada in care personalul s-a aflat in somaj tehnic. Astfel, in datele importate de la ANAF in SIUI s-au preluat informatic formularele in care personalul aflat in somaj tehnic a fost inscris la categoria salariat cu contributie zero la sanatate. Conform reglementarilor in vigoare din sistemul de sanatate, o persoana care nu contribuie la fondul de sanatate si nici nu este incadrata intr-o categorie scutita de plata contributiei isi pierde automat calitatea de asigurat la 90 de zile de la data ultimei plati a contributiei.
O modalitate de a regla aceasta problema ce creeaza neajunsuri persoanelor care s-au aflat sau inca mai sunt in somaj tehnic consta in depunerea declaratiilor rectificative de catre angajatori. Aceasta noua declaratie da posibilitatea ca, in termen de 48 de ore, SIUI sa recunoasca statutul de asigurat tuturor celor care au acest drept.
"Este mai mult decat regretabil ca cei care intampina deja neajunsuri cauzate de faptul ca au fost nevoiti sa intre in somaj tehnic trebuie sa suporte acum si piedici in accesarea serviciilor medicale de care au nevoie. Este obligatia noastra sa asiguram accesul la servicii medicale. De aceea, desi aceasta problema nu a fost generata de casele de asigurari de sanatate sau de sistemul informatic al CNAS, incercam sa identificam cele mai bune solutii impreuna cu colegii din ANAF pentru ca oamenii sa nu se mai confrunte cu situatia de a nu putea beneficia de serviciile medicale necesare”, a declarat Adela Cojan, presedintele CNAS.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<