CNAS raspunde: Cine e de vina pentru excluderea unor salariati din sistemul de asigurari de sanatate

cnas excludere angajaticnas somaj tehnicangajati somaj asigurari sanatate
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a transmis un comunicat prin care raspunde oficial cu privire la situatia in care mai multi angajati care au fost in somaj tehnic mai mult de 30 de zile au fost exclusi din sistemul de asigurari de sanatate si din sistemul de pensii desi au platit contributiile. 
 
CNAS considera ca s-a ajuns la aceasta situatie din cauza in Declaratia 112, incepand cu luna aprilie 2020, mai multi angajatori nu au incadrat corect personalul aflat in somaj tehnic si nu a fost specificata perioada in care personalul s-a aflat in somaj tehnic. Cu toate acestea, mai multi consultanti fiscali, atrage atentia HotNews.ro, sunt de parere ca problema o reprezinta tocmai formularul din aprilie, corectat ulterior de autoritati, precum si comunicarea dintre institutii si nu o greseala a angajatorilor. 
 
 
Redam mai jos raspunsul integral al CNAS:
 
In urma sesizarilor primite la CNAS, referitoare la faptul ca mai multe persoane aflate in somaj tehnic au pierdut calitatea de asigurat in Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI), desi angajatorii au virat sumele aferente contributiilor la asigurarile sociale de sanatate, facem urmatoarele precizari:
 
CNAS gestioneaza fondurile provenite din contributiile la sanatate colectate de ANAF. Mai exact, CNAS importa in SIUI datele de la ANAF, care primeste de la angajatori Declaratia 112 privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate, reglementata prin Ordinul comun al ministrului finantelor publice, al ministrului muncii si justitiei sociale si al ministrului sanatatii nr. 1942/979/819/2020.
 
Din analiza situatiilor semnalate, am constatat ca in Declaratia 112, incepand cu luna aprilie 2020, mai multi angajatori nu au incadrat corect personalul aflat in somaj tehnic si nu a fost specificata perioada in care personalul s-a aflat in somaj tehnic. Astfel, in datele importate de la ANAF in SIUI s-au preluat informatic formularele in care personalul aflat in somaj tehnic a fost inscris la categoria salariat cu contributie zero la sanatate. Conform reglementarilor in vigoare din sistemul de sanatate, o persoana care nu contribuie la fondul de sanatate si nici nu este incadrata intr-o categorie scutita de plata contributiei isi pierde automat calitatea de asigurat la 90 de zile de la data ultimei plati a contributiei.
 
O modalitate de a regla aceasta problema ce creeaza neajunsuri persoanelor care s-au aflat sau inca mai sunt in somaj tehnic consta in depunerea declaratiilor rectificative de catre angajatori. Aceasta noua declaratie da posibilitatea ca, in termen de 48 de ore, SIUI sa recunoasca   statutul de asigurat tuturor celor care au acest drept.
 
"Este mai mult decat regretabil ca cei care intampina deja neajunsuri cauzate de faptul ca au fost nevoiti sa intre in somaj tehnic trebuie sa suporte acum si piedici in accesarea serviciilor medicale de care au nevoie. Este obligatia noastra sa asiguram accesul la servicii medicale. De aceea, desi aceasta problema nu a fost generata de casele de asigurari de sanatate sau de sistemul informatic al CNAS, incercam sa identificam cele mai bune solutii impreuna cu colegii din ANAF pentru ca oamenii sa nu se mai confrunte cu situatia de a nu putea beneficia de serviciile medicale necesare”, a declarat Adela Cojan, presedintele CNAS.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cnas excludere angajaticnas somaj tehnicangajati somaj asigurari sanatate

Data aparitiei: 09 Iulie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

CNAS raspunde: Cine e de vina pentru excluderea unor salariati din sistemul de asigurari de sanatate Nota: 5 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]