"In cadrul unei firme ce are ca activitate principala constructiile, salariatului nu i se retine contributia de asigurari sociale de 3.75% pana in anul 2028. Cand salariatul se pensioneaza, ulterior anului 2028 acest lucru afecteaza in vreun fel calculul pensiei? Salariatul beneficiaza de aceeasi pensie pe care ar fi luat-o daca lucra in alt domeniu si ar fi contribuit cu 3.75% la un fond privat?"
Raspunsul specialistilor:
Conform art. 138^1 din Codul fiscal:
(1) Pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, de la angajatori care desfasoara activitati in sectorul constructii si se incadreaza in conditiile prevazute la art. 60 pct. 5, cota contributiei de asigurari sociale prevazuta la art. 138 lit. a) se reduce cu 3,75 puncte procentuale.
Prevederea se aplica pana la data de 31 decembrie 2028.
(2) Persoanele prevazute la alin. (1) care datoreaza contributia la fondul de pensii administrat privat reglementat de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt scutite de la plata acestei contributii in limita cotei prevazute la alin. (1).
(3) Prevederile alin. (1) si (2) se aplica potrivit instructiunilor la ordinul comun al ministrului finantelor publice, al ministrului muncii, familiei, protectiei sociale si persoanelor varstnice si al ministrului sanatatii, prevazut la art. 147 alin. (17).
Astfel, in cazul asiguratilor la sistemul de pensii pilon II se acorda scutire de la plata contributiei la acest pilon de pensii in limita cotei de 3,75 puncte si nu vor beneficia pentru aceasta perioada de pensie privata.
In cazul persoanelor neasigurate la sistemul de pensii pilon II contributia de 25% se reduce cu cota procentuala de 3,75 puncte.
Nu am identificat o prevedere legala care sa reglementeze o modalitate specifica de calcul al pensiilor publice pentru angajatii din constructii in ceea ce priveste perioada reducerii contributiei sociale cu cota de 3,75%.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<