In 2019 somajul a afectat cel mai mult absolventii invatamantului scazut si mediu. Cum va arata semestrul II din 2020?

rata somajuluiprogram partial lucruore de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Rata somajului va creste in continuare in urmatoarele doua luni, chiar daca se va observa o usoara redresare in momentul in care companiile vor incepe sa faca angajari odata cu ridicarea restrictiilor si incheierea starii de urgenta. 

 
 
Anul trecut, rata somajului scazuse la 3,9%, de la 4,2% in 2018, iar somajul a afectat in masura mai mare absolventii invatamantului scazut si mediu, pentru care rata a fost de 6,3%, respectiv 4%, potrivit datelor Institutului National de Statistica publicate miercuri.
 
Rata somajului in cazul persoanelor cu studii superioare a fost mult mai redusa, de 1,6% in 2019. Pe sexe, ecartul dintre cele doua rate ale somajului a fost de 0,9 puncte procentuale (4,3% la barbati fata de 3,4% la femei), iar pe medii de rezidenta de 1,1 puncte procentuale (4,5% in rural fata de 3,4% in urban), informeaza Agerpres citand datele INS. 
 
Tinerii intre 15-24 ani de ani sunt afectati in cea mai mare masura de somaj, insa o crestere a eforturilor de mentinere a acestei categorii de varsta in invatamantul liceal si universitar ar face ca rata somajului sa scada in randurile celor care depasesc 24 ani. Accesul la o educatie de calitate inseamna acces la locuri de munca mai bine platite si la sansa unor oportunitati multiple.
 
Rata somajului de lunga durata (in somaj de un an si peste) a fost de 1,7%, iar incidenta somajului de lunga durata (ponderea persoanelor aflate in somaj de un an si peste in total someri) a fost de 42,4%. Pentru tineri (15-24 ani), rata somajului de lunga durata (in somaj de sase luni si peste) a fost de 8,9%, iar incidenta somajului de lunga durata in randul tinerilor de 52,9%.
Potrivit aceleiasi surse, in anul 2019, rata de ocupare a populatiei in varsta de munca (15-64 ani) a fost de 65,8%, in crestere fata de anul anterior cu un punct procentual. Ca si in anii anteriori, rata de ocupare a fost mai mare la barbati (74,6%, fata de 56,8% la femei), precizeaza INS. Pe medii de rezidenta, rata de ocupare a fost mai mare in mediul urban (67,1%, fata de 64,2% in mediul rural).
De asemenea, in randul populatiei in varsta de 20-64 ani, rata de ocupare a fost de 70,9%, cu 0,9 puncte procentuale peste tinta nationala de 70% stabilita in contextul Strategiei Europa 2020.
 
Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 24,7%, iar cea a persoanelor varstnice (55-64 ani) de 47,8%.
 
"Nivelul cel mai ridicat al ratei de ocupare pentru persoanele in varsta de munca s-a inregistrat in randul absolventilor invatamantului superior (89,2%). Erau ocupate 68,6% dintre persoanele cu nivel mediu de educatie si numai 44,4% dintre cele cu nivel scazut de educatie", se arata in comunicatul INS, citat de Agerpres.
 
Din totalul persoanelor ocupate in anul 2019, au lucrat cu program partial 619.000 persoane (7,1%). Marea majoritate a persoanelor ocupate cu program partial lucrau in sectorul agricol (85,8%).
 
In anul 2019, durata medie efectiva a saptamanii de lucru pentru activitatea principala a fost de 38,9 ore pe saptamana. 148.000 persoane au desfasurat si activitati secundare, lucrand in medie 13,5 ore pe saptamana.
 

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
rata somajuluiprogram partial lucruore de munca

Data aparitiei: 22 Aprilie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

In 2019 somajul a afectat cel mai mult absolventii invatamantului scazut si mediu. Cum va arata semestrul II din 2020? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]