Va informam ca, potrivit Ministerului Muncii, 2024 este anul in care Guvernul subventioneaza un numar record de locuri de munca - 70.000.
Concret, pentru peste 40.000 de locuri de munca au fost deja incheiate conventii cu angajatorii, iar in perioada urmatoare vor fi semnate conventii pentru alte circa 30.000 de locuri de munca.
Este cel mai mare numar de locuri de munca subventionate in ultimii ani.
Cate locuri de munca au fost subventionate de stat, in ultimii ani?
De exemplu, in 2018 au fost subventionate 30.753 de locuri de munca, in 2021 au fost 38.112, in 2022 au fost subventionate 59.371 de locuri de munca, iar in 2023 au fost 1.207. Subventiile sunt acordate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), institutie sub autoritatea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS).
„Crearea de noi locuri de munca este o prioritate a MMSS si a Guvernului Ciolacu. Prin subventiile acordate venim in sprijinul angajatorilor care au nevoie de forta de munca, dar si in sprijinul celor aflati in cautarea unui job. Sustinem integrarea pe piata muncii a unor categorii vulnerabile si, in egala masura, raspundem si nevoii tot mai acute a companiilor de angajati cu competente adecvate”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale.
Ce avantaje au angajatorii?
Conform Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) ofera angajatorilor, la cerere, subventii pentru fiecare somer angajat din categoriile vulnerabile, respectiv: absolventi, tineri NEET, someri de peste 45 de ani, someri de lunga durata, parinti unici ai familiilor monoparentale, persoane cu dizabilitati.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Angajatorii care incadreaza in munca aceste categorii primesc 2.250 lei lunar, pe o perioada de 12 luni, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca cel putin 18 luni. Angajatorii pot incheia o conventie pentru acordarea subventiilor prevazute de Legea nr. 76/2002 pentru una sau mai multe persoane din evidentele ANOFM care fac parte din categoriile vulnerabile.
Procedura completa pe care trebuie s-o urmati atunci cand faceti angajari! Etape obligatorii si greseli frecvente!
Informatii esentiale in lucrarea "Procedura completa la angajre. Caiet de lucru pentru angajatori si manageri HR", detalii AICI >>>
Acestia sunt obligati sa declare locurile de munca vacante pentru a beneficia de subventiile care se acorda doar pentru persoanele inregistrate ca someri in evidentele agentiilor pentru ocuparea fortei de munca (ANOFM).
Subventiile nu se acorda angajatorilor institutii sau autoritati publice.
Angajatorii care inceteaza raporturile de munca ale persoanelor din categoriile mentionate anterior termenului de 18 luni, din motive imputabile lor, trebuie sa restituie subventiile incasate, plus dobanda de referinta.