Reprezentatii Blocului National Sindical (BNS) sustin cresterea indemnizatiei de somaj pentru o integrare reala a somerilor in piata muncii, atragand totodata atentia asupra faptului ca tara noastra este singura din Uniunea Europeana cu o indemnizatie medie de somaj mai mica de 50% din salariul minim.
BNS precizeaza 703.341 de persoane si-au pierdut locul de munca in perioada 15 iunie - 11 septembrie 2020, iar 344.673 din aceste locuri de munca pierdute erau ocupate de persoane ce nu mai aveau un alt loc de munca.
"Suntem de acord ca somerii indemnizati sau neindemnizati au nevoie de formare profesionala pentru a fi integrati in piata muncii, insa participarea la formare si cautarea unui loc de munca in mod activ presupune costuri suplimentare, ca urmare cresterea indemnizatiei de somaj este cu atat mai mult justificata si necesara. Masurile active de ocupare trebuie regandite, atat sub aspectul resurselor alocate, umane si financiare, cat si sub aspectul eficientei acestora. Acestea trebuie sa reprezinte o preocupare permanenta si trebuie sa vizeze nu doar pe someri, ci in egala masura pe cei ce se afla in conditii de ocupare precara, care se afla sub risc permanent sa-si piarda locul de munca. Ne aducem aminte ca forta de munca are nevoie de formare profesionala atunci cand se afla in somaj, insa uitam permanent faptul ca angajatorii nu-si respecta prevederile legale de a forma profesional personalul angajat", sustin reprezentantii BNS intr-o scrisoare deschisa adresata Ministrului Muncii si Protectiei Sociale.
Declaratiile vin in contextul in care Ministerul Muncii vizeaza reintegrarea somerilor pe piata muncii prin programe de formare profesionala, atragand totodata atentia ca numarul somerilor nu a scazut in ultimii ani, iar o majorare a indemnizatiei ar mentine cotele la un nivel la fel de ridicat.
"Romania a ratificat Conventia OIM 168/1988, prin adoptarea Legii 112/1992, avand obligatia de a acorda o indemnizatie de somaj care sa reprezinte minim 50% din salariul minim pentru cei care nu au contribuit la fondul de somaj si minim 50% din ultimul salariul pentru cei ce au platit contributii. in acest moment Romania incalca prevederile Legii 112/1992, respectiv ale Conventiei 168/1988. Pentru absolventii care nu au contribuit la fondul de somaj, cuantumul indemnizatiei de somaj ar trebui sa fie conform Conventiei cel putin 50% din salariul minim net, adica 673 lei (1.346 - salariul minim net lei 50%) incepand cu 1 ianuarie 2020. Aceasta indemnizatie este in prezent 250 lei. Raportul intre indemnizatia de somaj si salariul minim net este in acest caz de 18,5%”, se arata in comunicatul BNS.
De asemenea, pentru salariatii care au stagiu de cotizare conform legii si isi pierd locul de munca intrand in somaj, cuantumul indemnizatiei ar trebui sa fie minim 50% din castigul anterior, ceea ce inseamna: pentru un salariat care a castigat anterior intrarii in somaj un salariu egal cu salariul minim pe economie - cuantumul ar trebui sa fie 673 lei. De fapt, in acest moment, un somer cu vechime mai mica de 3 ani - primeste 375 lei - pentru cei cu vechime mai mica de 3 ani raportul intre indemnizatia de somaj si salariul net anterior este de 27,8%.
Totodata, reprezentantii BNS atrag atentia asupra contextului dificil in care se afla o persoana care isi cauta in prezent un loc de munca.
"Cu exceptia somerilor care anterior pierderii locului de munca au avut un salariu in ultimele 12 luni mai mare decat salariul mediu brut pe economie si o vechime in munca de peste 10 ani, toti ceilalti someri primesc indemnizatii de somaj mai mici decat pragul minim de saracie pentru o persoana singura. O persoana cu mai putin de 3 ani vechime, indiferent de salariul avut anterior pierderii locului de munca, va primi o indemnizatie de somaj de 375 lei. In aceasta perioada trebuie sa-si caute un loc de munca, numai pentru abonamentul de transport necesar pentru a putea participa la interviuri sau la activitati de formare profesionala ar plati aproape o tremie din venitul primit. Care ar putea sa fie prioritatea unui somer care-si cauta activ un loc de munca avand un venit 375 lei pe luna? Cum ar putea sa aleaga intre masti, dezinfectant, transport, medicamente sau hrana? (...) Angajatorii au primit subventii pentru
somaj tehnic pentru a nu concedia personalul in pandemie, au primit de altfel forme de sprijin pe toata durata acestui an pentru a nu concedia personalul, cu toate acestea in luna iulie 2020 numarul somerilor indemnizati s-a dublat fata de aceeasi luna din anul precedent", precizeaza reprezentantii BNS.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<