Indemnizatia de somaj trebuie majorata. Problemele identificate de Blocul National Sindical

indemnizatia de somajformare profesionala someriblocul national sindical somajlocuri de munca 2020
Indemnizatia de somaj trebuie majorata. Problemele identificate de Blocul National Sindical
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Reprezentatii Blocului National Sindical (BNS) sustin cresterea indemnizatiei de somaj pentru o integrare reala a somerilor in piata muncii, atragand totodata atentia asupra faptului ca tara noastra este singura din Uniunea Europeana cu  o indemnizatie medie de somaj mai mica de 50% din salariul minim.
 
BNS precizeaza 703.341 de persoane si-au pierdut locul de munca in perioada 15 iunie - 11 septembrie 2020, iar 344.673 din aceste locuri de munca pierdute erau ocupate de persoane ce nu mai aveau un alt loc de munca. 
 
"Suntem de acord ca somerii indemnizati sau neindemnizati au nevoie de formare profesionala pentru a fi integrati in piata muncii, insa participarea la formare si cautarea unui loc de munca in mod activ presupune costuri suplimentare, ca urmare cresterea indemnizatiei de somaj este cu atat mai mult justificata si necesara. Masurile active de ocupare trebuie regandite, atat sub aspectul resurselor alocate, umane si financiare, cat si sub aspectul eficientei acestora. Acestea trebuie sa reprezinte o preocupare permanenta si trebuie sa vizeze nu doar pe someri, ci in egala masura pe cei ce se afla in conditii de ocupare precara, care se afla sub risc permanent sa-si piarda locul de munca. Ne aducem aminte ca forta de munca are nevoie de formare profesionala atunci cand se afla in somaj, insa uitam permanent faptul ca angajatorii nu-si respecta prevederile legale de a forma profesional personalul angajat", sustin reprezentantii BNS intr-o scrisoare deschisa adresata Ministrului Muncii si Protectiei Sociale.
 
Declaratiile vin in contextul in care Ministerul Muncii vizeaza reintegrarea somerilor pe piata muncii prin programe de formare profesionala, atragand totodata atentia ca numarul somerilor nu a scazut in ultimii ani, iar o majorare a indemnizatiei ar mentine cotele la un nivel la fel de ridicat. 
 
"Romania a ratificat Conventia OIM 168/1988, prin adoptarea Legii 112/1992, avand obligatia de a acorda o indemnizatie de somaj care sa reprezinte minim 50% din salariul minim pentru cei care nu au contribuit la fondul de somaj si minim 50% din ultimul salariul pentru cei ce au platit contributii. in acest moment Romania incalca prevederile Legii 112/1992, respectiv ale Conventiei 168/1988. Pentru absolventii care nu au contribuit la fondul de somaj, cuantumul indemnizatiei de somaj ar trebui sa fie conform Conventiei cel putin 50% din salariul minim net, adica 673 lei (1.346 - salariul minim net lei 50%) incepand cu 1 ianuarie 2020. Aceasta indemnizatie este in prezent 250 lei. Raportul intre indemnizatia de somaj si salariul minim net este in acest caz de 18,5%”, se arata in comunicatul BNS.
 
De asemenea, pentru salariatii care au stagiu de cotizare conform legii si isi pierd locul de munca intrand in somaj, cuantumul indemnizatiei ar trebui sa fie minim 50% din castigul anterior, ceea ce inseamna: pentru un salariat care a castigat anterior intrarii in somaj un salariu egal cu salariul minim pe economie - cuantumul ar trebui sa fie 673 lei. De fapt, in acest moment, un somer cu vechime mai mica de 3 ani - primeste 375 lei - pentru cei cu vechime mai mica de 3 ani raportul intre indemnizatia de somaj si salariul net anterior este de 27,8%.
 
Totodata, reprezentantii BNS atrag atentia asupra contextului dificil in care se afla o persoana care isi cauta in prezent un loc de munca.
 
"Cu exceptia somerilor care anterior pierderii locului de munca au avut un salariu in ultimele 12 luni mai mare decat salariul mediu brut pe economie si o vechime in munca de peste 10 ani, toti ceilalti someri primesc indemnizatii de somaj mai mici decat pragul minim de saracie pentru o persoana singura. O persoana cu mai putin de 3 ani vechime, indiferent de salariul avut anterior pierderii locului de munca, va primi o indemnizatie de somaj de 375 lei. In aceasta perioada trebuie sa-si caute un loc de munca, numai pentru abonamentul de transport necesar pentru a putea participa la interviuri sau la activitati de formare profesionala ar plati aproape o tremie din venitul primit. Care ar putea sa fie prioritatea unui somer care-si cauta activ un loc de munca avand un venit 375 lei pe luna? Cum ar putea sa aleaga intre masti, dezinfectant, transport, medicamente sau hrana? (...) Angajatorii au primit subventii pentru somaj tehnic pentru a nu concedia personalul in pandemie, au primit de altfel forme de sprijin pe toata durata acestui an pentru a nu concedia personalul, cu toate acestea in luna iulie 2020 numarul somerilor indemnizati s-a dublat fata de aceeasi luna din anul precedent", precizeaza reprezentantii BNS.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
indemnizatia de somajformare profesionala someriblocul national sindical somajlocuri de munca 2020

Data aparitiei: 01 Octombrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Indemnizatia de somaj trebuie majorata. Problemele identificate de Blocul National Sindical Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]