Studiu de caz: Plata salariului pentru munca in ture

tureCodul munciicontract individual de muncaore suplimentarespor la salariucontract colectiv de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Intrebare: In cadrul societatii noastre salariatii lucreaza in ture, la foc continuu. Salariatii si-au dat acordul in ceea ce priveste si efectuarea muncii suplimentare. Totodata, in cuprinsul contractului colectiv este prevazuta compensarea prin ore libere platite se va face prin plata unui spor la salariu de 100%. In situatia in care un salariat a realizat, de exemplu,  184 ore intr-o luna, din care 8 suplimentare,  cate ore ar trebui sa ii platim fara cele suplimentare?
 
Raspuns: Asa cum dispune art. 120 alin. (1) din Codul muncii republicat munca suplimentara  reprezinta munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal, prevazuta la art. 112. Art. 122 stabileste ca munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia. In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
 
Daca insa compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia, conform art. 123 din Codul muncii. Cunantumul sporului acordat pentru munca suplimentara efectuata de catre salariat se stabileste prin negociere prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, contractul individual de munca,  spor ce nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
 
Munca in ture nu face exceptie de la aceste prevederi privind munca suplimentara, repausul saptamanal, perioada de repaus obligatorie dupa ziua de munca de 12 ore. Se poate intampla insa, ca in cazul muncii in ture, sa apara situatii in care numarul de zile in care salariatul presteaza activitate sa nu corespunda cu numarul zilelor lucratoare ale lunii. Astfel de situatii sunt intalnite in practica.
 
In aceste cazuri cuantumul salariului nu variaza in functie de numarul de ore lucratoare din luna respectiva.
 
Astfel ca, la stabilirea salariului numarul de ore lucrate se raporteaza la numarul orelor lucratoare ale lunii, conform programului de lucru. Munca prestata in afara duratei normale a timpului de munca saptamanal este considerata munca suplimentara. Rezulta ca orele suplimentare se stabilesc raportata la durata normala a timpului de munca saptamanal.
 
Orele suplimentare stabilite astfel se vor compensa  conform prevederilor din Codul muncii republicat, art. 122 – 123.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
tureCodul munciicontract individual de muncaore suplimentarespor la salariucontract colectiv de munca

Data aparitiei: 12 Iunie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Studiu de caz: Plata salariului pentru munca in ture Nota: 5 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]