IMPORTANT!
In acest context, va precizam si ca valoarea indicatorului social de referinta este de 500 lei. Astfel, angajatorii care angajeaza elevi si studenti beneficiaza, pentru fiecare elev si student, de un stimulent financiar lunar in cuantum de 250 lei.
"Cum trebuie sa procedez daca vreau sa angajez elevi sau studenti pe perioada practicii."
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Medicina muncii un aliat al angajatorului
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Modalitatea in care trebuie sa procedeze angajatorul pentru a beneficia de stimulentul financiar este prevazuta de Normele metodologice de aplicare a Legii 72/2007.
Conform acestor norme, in vederea acordarii stimulentului financiar lunar, angajatorii incheie cu agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, in termen de 30 de zile de la data angajarii elevilor si studentilor aflati in perioada vacantelor, o conventie al carei model este prevazut in anexa nr. 1 a normelor.
In vederea incheierii acestei conventii angajatorii depun la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, o cerere insotita de urmatoarele documente:
a) tabel nominal cuprinzand elevii si studentii incadrati in munca pe perioada vacantelor, intocmit potrivit anexei la conventia al carei model este prevazut in anexa nr.1 la norme;
b) adeverinta eliberata de institutia de invatamant prin care se atesta ca persoana are statut de elev sau, dupa caz, de student si urmeaza cursurile intr-o institutie de invatamant de stat sau particular, infiintata potrivit legii, cuprinzand si precizarea expresa a perioadei de vacanta;
c) actul de identitate al elevului sau studentului, in copie;
d) copia contractului de munca, incheiat cu respectarea conditiilor de varsta si a regimului legal al muncii tinerilor, inregistrat, dupa caz, la inspectoratul teritorial de munca, conform prevederilor legale;
e) declaratie pe propria raspundere a angajatorului, din care sa rezulte ca angajatorul nu se regaseste in una dintre situatiile: angajatorii care incadreaza in munca elevi si studenti anterior datei de incepere a vacantei stabilite potrivit legii, pentru elevii si studentii respectivi; angajatorii care au beneficiat, pentru elevii si studentii respectivi, de stimulentul financiar pentru o perioada de 60 de zile lucratoare in cursul anului calendaristic.
Ulterior, in fiecare luna se va depune formularul 112 completat corespunzator.
ATENTIE!
Aceasta facilitate se acorda doar pentru angajatii care au calitatea de elevi sau studenti. In functie de varsta elevilor, angajatorul tine cont de urmatoarele dispozitii legale:
Durata timpului de munca a tinerilor pana la 18 ani este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana.
Dispozitiile art. 114 din Codul muncii cu privire la durata maxima legala a timpului de munca nu se aplica tinerilor care nu au implinit varsta de 18 ani. Durata concediului de odihna este de cel putin 23 de zile (art. 147 din Codul muncii).
Un raspuns oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>