Vom vedea mai jos cum se raporteaza in D112 o schimbare de salariu survenita in cursul lunii (un salariat va avea doua salarii de incadrare si deci doua venituri diferite in acceasi luna).
Raspuns:
Din punct de vedere fiscal, in conformitate cu prevederile art. 58 din Codul fiscal si normelor metodologice date in aplicarea acestuia, platitorii de salarii si de venituri asimilate salariilor au obligatia de a calcula si de a retine impozitul aferent veniturilor fiecarei luni la data efectuarii platii acestor venituri, precum si de a-l vira la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei pentru care se platesc aceste venituri. Impozitul pe veniturile din salarii se calculeaza si se retine lunar de angajatori/platitori pe baza statelor de salarii/plata. Calculul si retinerea impozitului lunar se efectueaza de catre platitori, la data ultimei plati a veniturilor din salarii aferente fiecarei luni, conform prevederilor art. 57 din Codul fiscal , indiferent daca veniturile din salarii se platesc o singura data pe luna sau sub forma de avans si lichidare.
In situatia in care in cursul unei luni se efectueaza plati de venituri cum sunt: premii, stimulente de orice fel, sume acordate potrivit legii pentru concediul de odihna neefectuat si altele asemenea, reprezentand plati intermediare, impozitul se calculeaza si se retine la fiecare plata, prin aplicarea cotei asupra platilor intermediare diminuate cu contributiile obligatorii, dupa caz.
La data ultimei plati a drepturilor salariale aferente unei luni impozitul se calculeaza potrivit art. 57 din Codul fiscal , asupra veniturilor totale din luna respectiva, prin cumularea drepturilor salariale respective cu platile intermediare.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
40 Modele de Regulament Intern
Impozitul de retinut la aceasta data reprezinta diferenta dintre impozitul calculat asupra veniturilor totale si suma impozitelor retinute la platile intermediare.
In ceea ce priveste contributiile sociale obligatorii, astfel cum prevede art. 296 indice 4 alin. (1) din Codul fiscal , baza lunara de calcul al contributiilor sociale individuale obligatorii, in cazul persoanelor prevazute la art. 2963 lit. a) si b), reprezinta castigul brut realizat din activitati dependente, in tara si in strainatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, care include:
a) veniturile din salarii, in bani si/sau in natura, obtinute in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau a unui statut special prevazut de lege. In situatia personalului roman trimis in misiune permanenta in strainatate, veniturile din salarii cuprind salariile de baza corespunzatoare functiilor in care persoanele respective sunt incadrate in tara, la care se adauga, dupa caz, sporurile si adaosurile care se acorda potrivit legii;
(......)
Astfel, impozitul si contributiile sociale obligatorii se calculeaza asupra veniturilor totale din luna respectiva. In situatia in care salariul de baza se modifica in cursul lunii, se determina venitul brut pentru cele doua perioade ( salariu brut 1: nr. zile lucratoare x nr. zile lucrate aferente; salariu brut 2: nr. zile lucratoare x nr. zile lucrate aferente). Venitul brut realizat in luna respectiva va rezulta din insumarea valorilor astfel obtinute. Acesta se va inscrie in rubrica corespunzatoare din Statul de salarii si in Declaratia 112 (Anexa asigurat, Sectiunea A, Randul 8 - Venit brut realizat).