Lucrul de noapte interpretare cu probleme, aplicare dupa ureche

salariatCodul munciidrepturi
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Prevederi la nivel european


Directiva 2003/88/CE privind anumite aspecte ale organizarii timpului de lucru identifica drept lucratori de noapte doua categorii de salariati:

- orice salariat care lucreaza cel putin trei ore din programul sau zilnic normal pe timp de noapte;
- orice salariat care poate lucra pe timp de noapte o anumita proportie din timpul sau de lucru anual, definit la latitudinea statului respectiv in legislatia nationala sau in contractele colective de munca.

Codul muncii: o aplicare  a Directivei, care aduce neclaritati

Conform Codului muncii, salariatii de noapte sunt salariatii care, dupa caz:
a) lucreaza cel putin 3 ore in timpul noptii (intre orele 22 si 6) – prevedere concordanta cu cea la nivel european
b) efectueaza munca de noapte in proportie de cel putin 30% din timpul lor lunar de lucru (prevedere data in aplicarea Directivei mentionate)

Dupa cum vedem, Codul muncii ofera doua variante conform cu care munca este de noapte, „dupa caz”. Cine apreciaza insa daca e „cazul” primei variante sau e „cazul” celei de-a doua (care este mai favorabila salariatilor)?

Solutia se da de la angajator la angajator. In ce ne priveste, observam ca varianta a doua include prima varianta, deci este mai des aplicabila.

Din cauza efectelor posibile asupra salariatilor, Codul muncii instituie si urmatoarele drepturi: inainte de a presta cel putin 3 ore de munca pe noapte, salariatii in cauza sunt supusi unui examen medical gratuit (gratuit pentru salariati, dar platit de angajator); ulterior, examinarea medicala se realizeaza periodic si, conform art. 124 alin. 3, daca au probleme de sanatate recunoscute ca avand legatura cu munca de noapte, salariatii in cauza trebuie trecuti la o munca de zi pentru care sunt apti.

Durata normala a timpului de lucru, pentru salariatul de noapte, nu va depasi o medie de 8 ore pe zi, calculata pe o perioada de referinta de maximum 3 luni calendaristice, cu respectarea prevederilor legale cu privire la repausul saptamanal. Aceasta este prevederea Codului muncii. Care mai arata ca salariatii care lucreaza de noapte beneficiaza de un program de lucru redus cu o ora fata de durata normala a zilei de munca, fara reducerea salariului de baza.

Daca aceasta reducere de program de lucru nu se poate acorda, salariatii care lucreaza noaptea au dreptul la un spor la salariu de minim 15% din salariul de baza pentru fiecare ora de munca de noapte prestata.

Este vreo problema?
Este: lipsa sanctiunilor face ca aceste drepturi sa nu fie respectate de societatile care utilizeaza frecvent munca de noapte. Si care prefera sa plateasca o amenda de cateva mii de lei, odata la cateva luni sau un an, decat sa plateasca sporuri de noapte de zeci de mii de lei.

Horatiu Sasu
Jurist si economist
Consultant in afaceri

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariatCodul munciidrepturi

Data aparitiei: 15 Februarie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Lucrul de noapte interpretare cu probleme, aplicare dupa ureche Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]