Preavizul este obligatoriu? Preaviz la concediere, la demisie si la incetarea prin acordul partilor

preavizpreaviz la concedierepreaviz la demisiepreaviz 2015preaviz angajat concediat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Un contract individual de munca poate inceta de drept, prin acordul partilor sau la initiativa uneia dintre parti. Aici discutam despre concediere (cand incetarea CIM se realizeaza la initiativa angajatorului) sau despre demisie (cand incetarea CIM se realizeaza la initiativa angajatului).

Art. 55. – Contractul individual de munca poate inceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea;
c) ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti, in cazurile si in conditiile limitativ prevazute de lege.


Ce trebuie sa stim despre dreptul la preaviz in cele 3 situatii de mai sus?


 

PREAVIZ LA CONCEDIERE - forma de protectie pentru angajatul concediat, care ramane fara loc de munca


Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare. De la aceasta regula fac exceptie persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. d), care se afla in perioada de proba.

Atunci cand in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator, cu exceptia cazului prevazut la art. 51 alin. (2).


Angajatii nu au voie sa renunte la perioada de preaviz atunci cand sunt concediati.

Ce se intampla atunci cand angajatul este concediat, trebuie sa ramana in perioada de preaviz dar isi gaseste un loc de munca unde noul angajator doreste inceperea activitatii cat mai curand?
Spre exemplu, perioada de preaviz se finalizeaza pe data de 16 decembrie dar noul angajator are nevoie de salariat din data de 5 decembrie... Ce se intampla in aceasta situatie?

Salariatul are doua posibilitati de solutionare a situatiei. Ori noul angajator va astepta ca perioada de preaviz sa se finalizeze pentru inceperea activitatii, ori angajatorul care a concediat salariatul ii va permite sa nu desfasoare activitate in perioada de preaviz. Astfel, angajatul poate incepe activitatea la noul loc de munca. Evident, pe toata perioada de preaviz va beneficia de salariu.


 

PREAVIZ LA DEMISIE - forma de protectie pentru angajatorul care ramane fara lucrator


Art. 81, alin (1) din Codul Muncii prevede urmatoarele: "Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz. "

Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.

Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.

In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.

Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

Iata, asadar, ca angajatorul poate sa renunte la perioada de preaviz daca doreste!

Cand poate salariatul sa demisioneze fara preaviz?


Este posibil atunci cand angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca. Spre exemplu, nu achita salariul angajatului, nu ii asigura conditii de munca sau echipament individual de protectie.

 

PREAVIZ LA INCETAREA PRIN ACORDUL PARTILOR


Atunci cand contractul individual de munca inceteaza art. 55 lit. b) din Codul muncii, cu acordul partilor, contractul de munca va inceta la data convenita de parti, asadar se poate renunta la termenul de preaviz.

Salariatul solicita incetarea contractului de munca printr-o cerere in temeiul art. 55 lit. b). Data incetarii este data inregistrata in cerere, astfel cum partile au convenit.



O alta situatie in care salariatul nu ramane in perioada de preaviz:

Art. 31, alineatul (3) din Codul Muncii prevede urmatoarea regula: "Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia. "


 

 

NOUTATI din Legislatia muncii

Incepe Turneului National de ReviSal!


 7 ateliere ReviSal in 7 orase mari din tara!
  1. Craiova - 26 martie
  2. Timisoara - 1 aprilie
  3. Cluj-Napoca - 2 aprilie
  4. Sibiu - 3 aprilie
  5. Constanta - 9 aprilie
  6. Iasi - 12 aprilie
  7. Bucuresti - 22 aprilie + Transmisiune LIVE
 Atentie, locurile sunt limitate! Grabiti-va sa faceti rezervarea!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
preavizpreaviz la concedierepreaviz la demisiepreaviz 2015preaviz angajat concediat

Data aparitiei: 10 Noiembrie 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Preavizul este obligatoriu? Preaviz la concediere, la demisie si la incetarea prin acordul partilor Nota: 3.52 din 5 - 25 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]