legislatiamuncii.ro
legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

NOUTATI legislative privind contractul individual de munca, in 2025. Ce schimbari s-au produs?

Isabela Alexe
Isabela Alexe
28 Februarie 2025
28 Februarie 2025
Isabela Alexe
Isabela Alexe
noutati contract individual de munca 2025Legea nr. 283/2024
NOUTATI legislative privind contractul individual de munca, in 2025. Ce schimbari s-au produs?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cuprins


Va reamintim ca in ultima perioada au existat noutati legislative si modificari referitoare la salariul minim si la negocierile colective, care afecteaza si au legatura cu contractul individual de munca.

Concret, specialistii de la PortalCodulMuncii au observat o serie de modificari si schimbari vizavi de contractul de munca, in 2025.

Analizand prevederile actualizate ale Legii nr. 53/2003 Codul muncii, republicata cu modificarile si completarile ulterioare, am constatat ca au fost realizate cateva modificari importante.

Ce este contractul individual de munca (CIM)

 

Asa cum prevede Codul Muncii la art. 10, contractul individual de munca este contractul in temeiul caruia o persoana fizica, denumita salariat, se obliga sa presteze munca pentru si sub autoritatea unui angajator, persoana fizica sau juridica, in schimbul unei remuneratii denumite salariu.

Clauzele contractului individual de munca nu pot contine prevederi contrare sau drepturi sub nivelul minim stabilit prin acte normative ori prin contracte colective de munca.

Mai multe despre contractul de munca si cate tipuri de contracte de munca exista poti citi AICI.

Modificari si noutati privind contractul individual de munca

Astfel, prin Legea nr. 283/2024 privind modificarea si completarea unor acte normative, pentru stabilirea salariilor minime adecvate, s-au adus urmatoarele modificari Codului muncii, care au legatura cu contractul individual de munca:

  •    La art. 1 s-a introdus alin. (4) prin care s-a definit raportul juridic de munca: (4) Raportul juridic de munca este raportul reglementat prin lege in temeiul caruia o persoana fizica, denumita lucrator, se obliga sa presteze o activitate pentru si sub autoritatea unei alte persoane fizice sau juridice in schimbul unei remuneratii.
  •    La art. 96, alin. (2) a fost modificat cu privire salariul per misiune a salariatilor temporari: (2) Salariul primit de salariatul temporar pentru fiecare misiune se stabileste prin negociere directa cu agentul de munca temporara si nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut prevazut la art. 160 alin. (3).
  •   Art. 160 s-a modificat, fiind detaliate componentele salariului angajatilor inclusiv definit salariul de baza, salariul de baza minim brut si salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata. Astfel, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri, iar salariul de baza reprezinta componenta fixa a remuneratiei brute platite unui salariat pentru munca pe care o presteaza pe parcursul unei luni calendaristice, in care nu sunt incluse sporurile, indemnizatiile si alte adaosuri. Salariul de baza minim brut reprezinta suma minima la care are dreptul salariatul pentru munca prestata, stabilit prin act normativ sau prin contractul colectiv de munca aplicabil, conform prevederilor art. 162 alin. (1). De asemenea, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata reprezinta suma stabilita anual prin hotarare a Guvernului, in conditiile art. 164, corespunzatoare programului normal de munca, in scopul imbunatatirii conditiilor de trai si de munca, in special a gradului de adecvare a salariului minim, in vederea asigurarii unui nivel de trai decent.
  • Art. 164 contine prevederi despre modul in care Guvernul stabileste salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata. Tot la acest articol se prevede si faptul ca angajatorul nu poate negocia si stabili salarii de baza brute, prin contractul individual de munca si/sau contractul colectiv de munca aplicabil, sub valoarea salariului de baza minim brut orar, stabilit prin hotarare a Guvernului. De asemenea, toate drepturile si obligatiile stabilite, potrivit legii, prin raportare la salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata se determina utilizand nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prevazut la alin. stabilit prin hotarare a Guvernului. Angajatorul este obligat sa garanteze in plata salariatilor un salariu de baza brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut stabilit de Guvern si tot angajatorul trebuie sa aduca la cunostinta salariatilor care este acest salariu de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Inspectorii ITM veniti in control va pot solicita nu mai putin de 160 de documente! Nicio grija! Le puteti prezenta imediat ORICE document, intocmit fara greseala, in concordanta cu ultimele modificari legislative!

Aceste documente sunt grupate in format electronic in lucrarea pe stick Contractul de Munca. 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege, COMANDA ACUM >>>

 

  •  La art. 260 alin. (1) lit. a) s-a modificat amenda aplicabila pentru nerespectarea dispozitiilor privind garantarea in plata a salariului de baza minim brut stabilit prin act normativ sau a nivelului salarial minim stabilit prin contractul colectiv de munca aplicabil. Astfel amenda este de la 3.000 lei la 5.000 lei pentru fiecare persoana pentru care s-a constatat nerespectarea acestor dispozitii legale, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei.
  •  La art. 264 alin. (1) se prevede: Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda penala fapta persoanei care, in mod repetat, stabileste pentru salariatii incadrati in baza contractului individual de munca salarii sub nivelul salariului de baza minim brut prevazut la art. 160 alin. (3).
  • Prin aceeasi Lege nr. 283/2024, au fost facute in Codul muncii si modificari referitoare la negocierile colective, acestea regasindu-se la art. 164^1 (articol nou introdus), art. 212, 229, 230, dar si cateva modificari referitoare la raporturile juridice de munca neintemeiate pe un contract individual de munca, reglementate prin legi speciale.

De asemenea, prin Legea nr. 161/2024 a fost modificat art. 128 alin. (2) din Codul muncii, astfel:

  • ”(2) Femeile gravide, lauzele si cele care alapteaza, precum si persoana singura din familia monoparentala nu pot fi obligate sa presteze munca de noapte.”
  • A fost emisa si o Decizie de admitere a Recursului in intereseul legii nr. 8/2024, publicata in Monitorul Oficial nr. 573 din 19 iunie 2024, prin care se stabileste ca in interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 75 alin. (1) si art. 278 alin. (1) din Codul muncii, termenul de preaviz incepe sa curga din ziua urmatoare comunicarii notificarii de preaviz si se implineste in ultima zi a termenului, dispozitiile art. 181 alin. (1) pct. 2 si alin. (2) din Codul de procedura civila, precum si cele ale art. 2.553 alin. (1) din Codul civil nefiind aplicabile.

Un articol realizat de catre expertii de la PortalCodulMuncii, in februarie 2025. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.

NOUTATI din Legislatia muncii

Retineti, Regulamentul intern chiar va ajuta!


Este actul prin care puteti spune clar ce vreti de la angajatii dvs., avand si garantia ca acestia vor respecta dorintele dvs. (ii obliga art. 39, alin. (2), lit. c) din Codul muncii)! Prin Regulamentul intern stabiliti:

  •   drepturile si obligatiile dvs. si ale salariatilor
  •   criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor
  •   procedurile de solutionare a cererilor si reclamatiilor salariatilor
  •   regulile privind protectia, igiena si securitatea in munca in cadrul unitatii, etc.
Grabiti-va sa intrati in posesia exemplarului dumneavoastra >>


     

     
    Descarcati raportul GRATUIT

    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


     

     

     
     
     

    Descarcati raportul GRATUIT
    “Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca”

    exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


     
    NOU in CODUL MUNCII
    Descarcati raportul
    GRATUIT
    "Noutati in 2025: Atentie la Regulamentul Intern si Contractul Colectiv de Munca"
    Adauga mai jos adresa ta de email
    si primesti Raportul Gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
    [x]