Intrebare: Care este modalitatea de incetare a activitatii in cazul pensionarii unui salariat pentru invaliditate? Pensionarul de invaliditate poate fi incadrat in munca, exista prevederi legale referitoare la acest lucru?
Raspuns: Una dintre situatiile prevazute in art. 56 alin. (1) din Codul muncii, republicat, care atrage incetarea de drept a contractului individual de munca este pensionarea de invaliditate. Astfel, potrivit art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, republicat, contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare.
In raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, potrivit dispozitiilor art. 69 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire;
b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de autoingrijire;
c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Portal Codul Muncii
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Potrivit art. 118 alin. (1) din Legea 263/2010, in sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, în conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, încadrati în gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).
Asadar, in temeiul acestei dispozitii legale pensionarilor de invaliditate incadrati in gradul III de invaliditate li se permite sa cumuleze pensia de invaliditate cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, deci cu venituri salariale (rezultate din desfasurarea muncii in temeiul unui CIM cu timp partial cu cel mult jumatate de norma). Apreciem insa ca aceasta dispozitie legala instituie o facultate a pensionarului de invaliditate grad III si nu o obligatie legala pentru angajator.
Totodata, fara a distinge intre gradele de invaliditate astfel cum le stabileste Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, Codul muncii prevede ca la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate contractul individual de munca existent inceteaza de drept.
Asadar, la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate contractul individual de munca existent inceteaza de drept. onstatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare, in conformitate cu dispozitiile art. 56 alin. (2) din Codul muncii, republicat.