Procedura de incetare a contractului in cazul pensionarii pentru invaliditate grad III

09 Mai 2012
09 Mai 2012
pensie de invaliditatecumulcodul munciilegea 263/2010capacitate de muncacontract de muncaincetare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Intrebare: Care este modalitatea de incetare a activitatii in cazul pensionarii unui salariat pentru invaliditate? Pensionarul de invaliditate poate fi incadrat in munca, exista prevederi legale referitoare la acest lucru?

Raspuns: Una dintre situatiile prevazute in art. 56 alin. (1) din Codul muncii, republicat, care atrage incetarea de drept a contractului individual de munca este pensionarea de invaliditate. Astfel, potrivit art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, republicat, contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare.

In raport cu gradul de reducere a capacitatii de munca, potrivit dispozitiilor art. 69 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca si a capacitatii de autoingrijire;
b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu pastrarea capacitatii de autoingrijire;
c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca.

Potrivit art. 118 alin. (1) din Legea 263/2010, in sistemul public de pensii, pot cumula pensia cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, în conditiile legii, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, încadrati în gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b).

Asadar, in temeiul acestei dispozitii legale pensionarilor de invaliditate incadrati in gradul III de invaliditate li se permite sa cumuleze pensia de invaliditate cu venituri provenite din situatii pentru care asigurarea este obligatorie, deci cu venituri salariale (rezultate din desfasurarea muncii in temeiul unui CIM cu timp partial cu cel mult jumatate de norma). Apreciem insa ca aceasta dispozitie legala instituie o facultate a pensionarului de invaliditate grad III si nu o obligatie legala pentru angajator.

Totodata, fara a distinge intre gradele de invaliditate astfel cum le stabileste Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, Codul muncii prevede ca la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate contractul individual de munca existent inceteaza de drept.

Asadar, la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate contractul individual de munca existent inceteaza de drept. onstatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare, in conformitate cu dispozitiile art. 56 alin. (2) din Codul muncii, republicat.

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]