Angajarea unui salariat minor pe perioada vacantei de vara - PROCEDURA

Isabela Alexe
Isabela Alexe
01 Iulie 2024
01 Iulie 2024
Isabela Alexe
Isabela Alexe
angajarea unui minor in perioada veriiangajarea tinerilor
Angajarea unui salariat minor pe perioada vacantei de vara - PROCEDURA
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Va rugam sa ne spuneti in ce conditii putem angaja un minor in varsta de 15-16 ani pe post de muncitor necalificat si pe perioada determinata (in vacanta de vara), daca exista un model de contract de munca si de acord al parintilor."
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Incadrarea in munca a minorilor se face cu respectarea prevederilor Legii nr. 53/2003 Codul muncii cu modificarile si completarile ulterioare si ale HG nr. 600/2007 privind protectia tinerilor la locul de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Stiati ca puteti primi bani de la stat daca angajati tineri in firma dvs.?
 
Va oferim un ghid cu informatii complete despre angajarea tinerilor: beneficii, tipuri de contracte pe care le puteti incheia, restrictii, infractiuni, detalii AICI >>> 
 
Astfel, in Codul muncii si in HG nr. 600/2007 sunt stabilite urmatoarele conditii:
 
•    Persoana fizica dobandeste capacitate de munca la implinirea varstei de 16 ani (art. 13).
•    Persoana fizica poate incheia un contract de munca in calitate de salariat si la implinirea varstei de 15 ani, cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali, pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale, daca astfel nu ii sunt periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea profesionala (art. 13);
•    retragerea acordului parintilor sau al reprezentantilor legali in cazul minorilor de 15 ani, pana la implinirea varstei de 16 ani, are ca urmare incetarea de drept a contractului (art. 56 Codul muncii);
 
Astfel, daca minorul in cauza are varsta de 15 ani este necesar si acordul parintilor/reprezentantului legal, daca insa a implinit deja 16 ani, acest acord nu mai este necesar.
 
De asemenea, pentru persoanele care au varsta de 15 ani angajarea se poate face doar pentru activitati potrivite cu dezvoltarea lor.
Mai mult, in HG nr. 600/2007 se prevede practic pentru toate persoanele sub 18 ani (care urmeaza si o forma de invatamant) ca angajarea se face pentru prestarea de munci usoare (art. 5).
Muncile usoare sunt definite la art. 3 din HG nr. 600/2007 ca fiind: ”c) munca usoara - toate activitatile care, prin natura proprie sarcinilor pe care le presupun si a conditiilor specifice in care acestea sunt efectuate, nu pot prejudicia securitatea, sanatatea sau dezvoltarea copilului si tanarului si nu sunt de natura sa prejudicieze frecventa scolara, participarea la programe de orientare ori de formare profesionala, aprobate de conducerea unitatii de invatamant, sau capacitatea acestora de a beneficia de instruirea primita;”.
De asemenea, la art. 4 se prevede ca ” Angajatorul este obligat sa asigure tinerilor conditii de munca adaptate varstei lor.”
•    In cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana (art.112 Codul muncii si art. 10 din HG nr. 600/2007); din prevederile art. 114 si  124 din Codul muncii rezulta si faptul ca tinerii sub 18 ani nu pot presta munca suplimentara; avand in vedere ca acesta este programul normal de munca in cazul tinerilor, stabilit chiar prin lege, remunerarea unui tanar angajat cu norma intreaga de 30 ore/saptamana trebuie sa se faca la cel putin salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata (art. 164 Codul muncii);
•    Tinerii nu pot presta munca de noapte (art. 128 Codul Muncii si art. 12 din HG nr. 600/2007);
•    Tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de o pauza de masa de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate (art. 134 Codul muncii, art. 13 din HG nr. 600/2007);
•    Tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare (art. 147 Codul muncii si art. 15 din HG nr. 600/2007);
De asemenea, trebuie sa respectati intocmai toate prevederile HG nr. 600/2007, acesta fiind un act normativ dedicat special asigurarii protectiei la locul de munca pentru minorii angajati cu contract individual de munca.
 
De asemenea prin Legea nr. 72/2007 privind stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilor, cu modificarile si completarile ulterioare, si Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 72/2007, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 726/2007, cu modificarile si completarile ulterioare s-a reglementat posibilitatea acordarii, pentru angajatorul care incadreaza in munca elevi si studenti pe perioada vacantelor, a unui stimulent financiar.
Pentru acordarea acestui stimulent financiar trebuie sa va adresati Agentiei judetene pentru ocuparea fortei de munca de care apartine angajatorul.
 
Referitor la contractul individual de munca care se incheiue cu salariatul minor nu am identificat in niciunul dintre actele normative mentionate un model specific si astfel, in opinia noastra, se utilizeaza Modelul - cadru aprobat prin Ordinul ministrului muncii si solidaritatii sociale nr. 2171/2022.
Nici in ceea ce priveste acordul parintilor nu este stabilit un model formalizat, insa in opinia noastra, documentul ar trebui sa contina datele de identitate ale parintilor (nume si prenume, eventual serie si numar de CI si adresa) numele minorului, acordul in sine cu privire la angajare, functia si norma de munca (intreaga sau partiala).
 
Ca un exemplu orientativ, propunem ca model:
 
ACORD
 
Subsemnatii …(nume, prenume, CI serie...nr. ... )... si …( nume, prenume, CI serie...nr. ...)… cu domiciliul in ………… in calitate de parinti ai lui ……, suntem de acord ca acesta/aceasta sa fie angajat/a pe functia de …………. la Societatea ......... SRL, cu norma intreaga/timp partial, respectiv .... ore/zi si ..... ore / saptamana.
Precizam ca suntem de acord cu angajarea in conditiile respectarii de catre angajator a prevederilor legale aplicabile incadrarii in munca a salariatilor minori si doar pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale si care sa nu-i pericliteze sanatatea si dezvoltarea.
 
Nume/prenume .....                            Nume/prenume...
Semnatura .....                            Semnatura...
Data .....                                 Data...
 
 
Un raspuns oferit in iunie 2024, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]