Tot ce trebuie sa stiti despre incadrarea in munca a minorilor! Ce prevede legea?

angajarea minorilorangajare minoriincadrare in munca minori
Tot ce trebuie sa stiti despre incadrarea in munca a minorilor! Ce prevede legea?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca, potrivit art. 13 din Codul muncii o persoana fizica dobandeste capacitate de munca la implinirea varstei de 16 ani.
 
Potrivit alin (2) al aceluiasi articol, persoana fizica poate incheia un contract de munca in calitate de salariat si la implinirea varstei de 15 ani, cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali, pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostintele sale, daca astfel nu ii sunt periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea profesionala.
 
Astfel, o persoana in varsta de 17 ani poate fi angajata fara a fi necesar acordul parintilor intrucat are capacitate de munca de la implinirea varstei de 16 ani.
 

Timpul  de munca in cazul salariatilor minori

 
Timpul de normal de munca este de 6 ore in cazul minorilor salariati. Este necesara fisa de aptitudini emisa de medicul de medicina muncii la angajare din care sa rezulta ca persoana in cauza este apta de munca pentru locul de munca pe care urmeaza sa il ocupe.
 
Sunt situatii in care durata normala a timpului de munca se situeaza sub 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana.
Una dintre aceste situatii este cea a tinerilor de pana la 18 ani, in cazul carora durata timpului de munca este de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana (art. 112 alin. (2)), potrivit Portal Codul Muncii. 
 

CIM incheiat cu un minor - prevederi 

 
Astfel, in cazul contractului individual de munca incheiat cu un minor, durata este redusa prin efectul legii, pentru minor durata normala a timpului de munca fiind de 6 ore pe zi si de 30 de ore pe saptamana. Asadar, in cazul minorilor, drepturile salariale pentru 6 ore pe zi apreciem ca vor fi acordate pentru o durata normala a timpului de munca si nu proportional cu timpul lucrat (minimum 2.550 lei).
 
Conform HG 1071/2021 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, publicata în M.Of. nr. 950 din 5 octombrie 2021, incepand cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, se stabileste in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 2.550 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 15,239 lei/ora.
 

Salariatul minor - care va fi salariul minim?

 
Astfel, pentru o durata a muncii de 6 ore pe zi, minorul primeste minimum salariul minim brut pe tara garantat in plata.
Totodata, durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare (art. 145 alin. (1) din Codul muncii). Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca alicabile.
 
Salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare (art. 147 din Codul muncii).
 
De asemenea, salariatii minori nu pot presta activitate de noapte (art. 128 alin. (1) din Codul muncii).
 
 
Cu privire la drepturile suplimentare de care beneficiaza salariatul minor, dupa implinirea varstei de 18 ani, in luna urmatoare, se va reveni la dispozitiile legale aplicabile salariatilor care nu sunt minori.
 

Angajatul minor si pauza de masa

 
Daca timpul de munca este mai mare de 6 ore, salariatii au dreptul la acordarea unei pauze de masa sau a altor tipuri de pauze, de exemplu pauze din ora in ora, in cazul in care activitatea desfasurata presupune un nivel de concentrare ridicat sau dupa efectuarea unei operatiuni.
 
Obligatia angajatorului de acordare a pauzei de masa nu este facultativa, avand in vedere faptul ca legea stabileste un drept corelativ al salariatului.
 
Exceptia de la regula de mai sus este statornicita in cazul tinerilor in varsta de pana la 18 ani. In scopul protectiei securitatii si sanatatii lor, ei beneficiaza de o pauza de cel putin 30 de minute, in cazul in care durata zilnica a timpului de munca este mai mare de 4 ore si jumatate.
 
 

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
angajarea minorilorangajare minoriincadrare in munca minori

Data aparitiei: 20 Iunie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Tot ce trebuie sa stiti despre incadrarea in munca a minorilor! Ce prevede legea? Nota: 4.17 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]