Se poate cumula functia de inspector ITP cu cea de inspector SSM?

inspector itm si ssminspector ssmcumul de functii inspector ssmssmprotectia muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



"Avem un angajat cu norma intreaga de 8 ore avand functia de inspector ITP. Dorim sa stim daca  poate fi angajat in cadrul aceleiasi societati cu un al doilea CIM cu norma intreaga pe functia de inspector SSM?"

Tinem cont, in primul rand, de faptul ca, in functie de marimea intreprinderii activitatile din domeniul securitatii si sanatatii se efectueaza:
a) prin asumarea de catre angajator, in conditiile art. 9 alin. (4) din lege, a atributiilor pentru realizarea masurilor prevazute de lege;
b) prin desemnarea unuia sau mai multor lucratori pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie;
c) prin infiintarea unuia sau mai multor servicii interne de prevenire si protectie la nivelul angajatorului, cu angajati proprii;
d) prin apelarea la servicii externe de prevenire si protectie.

In cazul in care intreprinderea permite ca activitatea din domeniul SSM sa se efectueze prin desemnarea unui lucrator care sa se ocupa de activitatile de prevenire si protectie, acesta este desemnat prin decizie scrisa de catre angajator din randul salariatilor INCADRATI CU CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA CU NORMA INTREAGA, in conformitate cu dispozitiile art. 20 alin. (1) si (2) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006, cu modificarile si completarile ulterioare.

Atentie la faptul ca angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze, potrivit prevederilor alin. (3) din aceleasi norme.

Nu uitati faptul ca lucratorii desemnati trebuie sa aiba, in principal, atributii privind securitatea si sanatatea in munca si, cel mult, atributii complementare. Legea nu face o enumerare a activitatilor complementare.


Foarte important este si faptul ca in ceea ce priveste cumulul de functii la acelasi angajator, acesta este permis in mod expres de art. 35 alin. (1) din Codul muncii potrivit caruia, orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.

In concluzie, Codul muncii reglementeaza dreptul salariatului de a munci la acelasi angajator in baza unor contracte individuale de munca.

Cu toate acestea, tineti cont de faptul ca pentru ca salariatul sa poata cumula doua functii nu pot fi incheiate doua contracte individuale de munca, la acelasi angajator, cu norma intreaga. Avand in vedere ca pentru functia de SSM angajatorul are obligatia inchieierii unui CIM cu norma intreaga apreciem ca inspectorul ITP nu poate cumula doua contracte de munca, la acelasi angajator, cu norma intreaga fiind incalcate dispozitiile art. 115 alin. (2) din Codul muncii.


Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inspector itm si ssminspector ssmcumul de functii inspector ssmssmprotectia muncii

Data aparitiei: 21 August 2014
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Se poate cumula functia de inspector ITP cu cea de inspector SSM? Nota: 4.42 din 5 - 6 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]