Pana in aprilie 2011, legea nu facea nicio distinctie intre persoanele care desfasoara activitate pe baza unui contract pe durata determinata de 24 de luni sau de o zi.
Citeste: Ghid declarare impozit pe veniturile zilierilor!
Zilierii nu erau decat salariati care incheiau un contract pe durata determinata foarte scurta, contractul avand caracter consensual. Drept urmare, el producea efecte juridice, chiar daca nu era incheiat in forma scrisa.
Legea zilierilor nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, publicata in Monitorul Oficial nr. 276 din 20 aprilie 2011 reglementeaza in mod particular activitatea desfasurata de catre aceste persoane. Acest act normativ intervine pe fondul modificarilor legislative introduse prin Legea nr. 40/2011 pentru modificarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, publicata inMonitorul Oficial nr. 225 din 31 martie 2011.
Potrivit Codului muncii, republicat in Monitorul Oficial nr. 345 din 18 mai 2011, contractul de munca se poate incheia numai in scris, conditie ceruta de lege pentru chiar validitatea contractului. In aceste conditii, devenise evident ca activitatea zilierilor numai putea fi prestata in temeiul unui contract individual de munca.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Diurna legala in Romania si in strainatate
De altfel, o spune art. 3 expres:
Raportul dintre zilier si beneficiar se stabileste fara incheierea unui contract de munca.
Zilierul este persoana fizica ce are capacitate de munca si care desfasoara activitati necalificate, cu caracter ocazional, pentru un beneficiar. Pot desfasura activitati cu caracter ocazional persoanele fizice, cetatenii romani sau straini, in conditiile legii.
Nicio persoana nu poate fi angajata zilier daca nu a implinit varsta de 16 ani. Nu se excepteaza, asadar, nici minorii de 15 ani care au incuviintarea parintilor.
De semnalat faptul ca activitatea desfasurata in conditiile Legii nr. 52/2011 nu confera zilierului calitatea de asigurat in sistemul public de pensii, sistemul asigurarilor sociale pentru somaj si nici in sistemul de asigurari sociale de sanatate. Acesta va putea incheia, optional, o asigurare de sanatate si/sau de pensie. Pentru veniturile realizate din activitatea prestata de zilieri nu se datoreaza contributiile sociale obligatorii nici de catre zilier, nici de catre beneficiar.
Zilierul care se angajeaza la prestarea muncii in baza Legii zilierilor se presupune ca este apt pentru prestarea acelei munci. Asadar, el nu are nevoie de examen medical pentru a incepe activitatea.
Zilierul are insa dreptul sa beneficieze de echipament de protectie si de mijloacele tehnice necesare desfasurarii activitatii.
Beneficiarul de lucrari este persoana juridica pentru care zilierul executa activitati cu caracter ocazional. Beneficiarul nu poate angaja zilieri sa desfasoare activitatea in beneficiul unui tert.
Beneficiarul are urmatoarele drepturi:
a) sa stabileasca activitatile pe care urmeaza sa le desfasoare zilierul, locul executarii activitatii si durata acesteia;
b) sa exercite controlul asupra modului de indeplinire a lucrarilor.
Beneficiarul are urmatoarele obligatii:
a) sa infiinteze Registrul de evidenta a zilierilor, care face parte integranta din prezenta lege. Registrul de evidenta a zilierilor se pastreaza la sediul beneficiarului;
b) sa completeze Registrul de evidenta a zilierilor, inainte de inceperea activitatii;
c) sa prezinte Registrul de evidenta a zilierilor organelor de control abilitate;
d) sa asigure instruirea si informarea zilierului cu privire la activitatea pe care urmeaza sa o presteze, riscurile si pericolele la care poate fi expus in exercitarea activitatii, precum si cu privire la drepturile zilierului, in conditiile prevazute de prezenta lege. Instruirea are loc zilnic, inainte de inceperea activitatii;
e) sa plateasca zilierului, la sfarsitul fiecarei zile de lucru, remuneratia convenita;
f) sa asigure, pe propria cheltuiala, echipamente de lucru si de protectie care se impun datorita naturii si specificului activitatii desfasurate de zilier.
Durata activitatii ocazionale care poate fi exercitata in temeiul prevederilor Legii zilierilor este de minimum o zi, corespunzator cu 8 ore de munca.
Durata zilnica de executare a activitatii unui zilier nu poate depasi 12 ore, respectiv 6 ore pentru lucratorii minori care au capacitate de munca. Chiar daca partile convin un numar mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel putin 8 ore de munca.
Zilierii nu pot presta activitati pentru acelasi beneficiar pe o perioada mai lunga de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic. In cazul in care activitatea depașește acest interval este necesara incheierea unui contract individual de munca.
Incalcarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 10.000 lei.
Plata impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestata de zilier este in sarcina beneficiarului. Cuantumul acestui impozit este de 16% calculat la remuneratia bruta si se vireaza in conformitate cu prevederile art. 58 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Nerespectarea acestei obligatii se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 20.000 lei si interzicerea utilizarii zilierilor pe toata durata de existenta a beneficiarului.
Pentru activitatea executata, zilierul are dreptul la o remuneratie al carei cuantum se stabileste prin negociere directa intre parti, intr-un cuantum al remuneratiei brute orare care nu poate fi mai mic de 2 lei/ora si nici mai mare de 10 lei/ora, si se acorda la sfarsitul fiecarei zile de lucru, inainte de semnarea in Registrul de evidenta a zilierilor de catre zilier si beneficiar.
Se remarca faptul ca, spre deosebire de legislatia muncii care prevede intotdeauna norme minimale, de la care nu se poate deroga in detrimentul celui care munceste, dar se poate deroga in avantajul sau, in cazul zilierilor legea prevede si limita maxima a remuneratiei orare. Scopul acestei limitari este determinarea persoanelor care desfasoara activitate calificata sau solicitata pe piata – sa incheie contracte de munca.
Dovada platii remuneratiei zilnice se face prin semnatura zilierului in Registrul de evidenta a zilierilor.
Incalcarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 10.000 lei.
Se pot presta activitati cu caracter ocazional in urmatoarele domenii:
a) agricultura;
b) vanatoare si pescuit;
c) silvicultura, exclusiv exploatari forestiere;
d) piscicultura si acvacultura;
e) pomicultura si viticultura;
f) apicultura;
g) zootehnie;
h) spectacole, productii cinematografice si audiovizuale, publicitate;
i) activitati cu caracter cultural;
j) manipulari de marfuri;
k) activitati de intretinere si curatenie.
Litigiile dintre beneficiar si zilier, nerezolvate pe cale amiabila – care nu sunt litigii de munca – se solutioneaza de catre judecatoria competenta in a carei raza teritoriala se afla locul desfasurarii activitatii zilierului.
Registrul de evidenta a zilierilor este un registru cu regim special intocmit de catre beneficiar pentru a tine evidenta zilnica a zilierilor.
Beneficiarul are obligatia sa inregistreze in Registrul de evidenta a zilierilor, in ordine cronologica, toti zilierii cu care are raporturi de munca in baza prezentei legi.
Registrul se intocmeste zilnic, exceptand perioadele in care nu se apeleaza la serviciile zilierilor.
Beneficiarul va inainta lunar, pana cel tarziu la data de 5 a fiecarei luni, catre inspectoratul teritorial de munca unde isi are sediul un extras al Registrului de evidenta a zilierilor, continand inregistrarile din luna precedenta. Inspectia Muncii va centraliza la nivel national datele transmise pentru a putea verifica respectarea conditiilor privind durata timpului de lucru.