Vechimea in munca - cadru legal, ce se considera vechime si studii de caz utile

Vechimea in muncace se considera vechimeCum poti face dovada vechimii in munca
Vechimea in munca - cadru legal, ce se considera vechime si studii de caz utile
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Incepand cu data de 1 aprilie 2001 vechimea in munca recunoscuta pentru stabilirea pensiilor a fost inlocuita cu notiunea de stagiu de cotizare.

Astfel, vechimea in munca si stagiul de cotizare in sistemul public de pensii sunt notiuni distincte.

In consecinta, incepand cu aceasta data, drepturile de pensie se stabilesc in functie de stagiul de cotizare. Stagiul de cotizare poate fi egal cu vechimea in munca sau poate fi mai mare adaugandu-se si alte perioade in afara de cele in care persoana a avut calitatea de salariat cum ar fi perioada studiilor universitare.

Ce este vechimea in munca
 

Vechimea in munca, potrivit Codului muncii reprezinta acea perioada in care salariatul a prestat munca in temeiul unui contract individual de munca. In acest sens, art. 16 alin. (5) din Codul muncii stabileste ca munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.

Vechimea in munca pentru pensie - cuantumul pensiei se determina prin inmultirea punctajului mediu anual realizat de asigurat cu valoarea unui punct de pensie iar punctajul mediu anual realizat de asigurat se determina prin impartirea numarului de puncte rezultat din insumarea punctajelor anuale ale asiguratului la numarul de ani corespunzator stagiului complet de cotizare, prevazut in anexa nr. 5 la Legea 263/2010.

Ce este stagiul de cotizare?
 

Va reamintim ca prin adeverinta pentru stagiul de cotizare ne referim la art. 3 alin. (1) lit. p) din Legea 263/2010. Concret, prin stagiu de cotizare se intelege perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu declaratie individuala de asigurare sau contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.

Ce perioade constituie vechime in munca
 

Nu doar perioadele contributive reprezinta vechime in munca. De exemplu, constituie vechime in munca si concediul de risc maternal,cel de crestere copil, paternal, concediul pentru incapacitate de munca, concediile pentru nasterea, cresterea si ingrijirea copiilor, concediul de studii, etc.

Somajul se considera vechime in munca? Somajul se considera vechime la pensie anticipata?

Perioada in care o persoana a beneficiat de indemnizatie de somaj constituie vechime in munca numai daca drepturile aferente s-au primit sub imperiul Legii 1/1991, deoarece, potrivit art.15 din acest act normativ, perioada pentru care o persoana este indreptatita sa primeasca ajutor de somaj sau de integrare profesionala constituie vechime in munca si in aceeasi unitate.

Incepand cu data de 01.03.2002, data intrarii in vigoare a Legii nr.76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, aceste perioade nu mai sunt recunoscute de lege ca fiind vechime in munca.

Potrivit prevederilor Legii 76/2002 perioada in care angajatii sau, dupa caz, angajatorii au datorat contributii de asigurari pentru somaj in sistemul asigurarilor pentra somaj in Romania, precum si in alte tari, in conditiile stabilite prin acordurile si conventiile internationale la care Romania este parte constituie stagiu de cotizare.

Asadar, perioada in care o persoana a beneficiat de indemnizatie de somaj in temeiul Legii 76/2002 constituie stagiu de cotizare ce va fi valorificat la stabilirea drepturilor de pensie, in conditiile legii (art. 8 din Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare), si nu vechime in specialitate sau vechime in munca.

Stagiul militar se considera vechime in munca?

Conform Legii nr.3/1977, art . 20, constituie vechime in munca perioada in care o persoana incadrata in munca si-a intrerupt activitatea deoarece a indeplinit serviciul militar in termen, a fost concentrata, mobilizata sau in prizonierat. Cu alte cuvinte armata se considera ca fiind vechime in munca.

In prezent, dispozitiile legale in materie considera perioada de stagiu militar ca fiind perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie, de la 1 iulie 1977 si pana la data de 01.04.2001, cand a fost abrogata Legea nr.3/1977.

Facultatea se considera vechime in munca?

Asiguratii care au absolvit mai multe institutii de invatamant superior beneficiaza de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere, prevede Legea nr. 263/2010.

Concret, perioada studiilor universitare poate fi inclusa in stagiul de cotizare necesar pentru obtinerea pensiei. Potrivit Legii 263/2010, intre perioadele necontributive incluse in stagiul de cotizare se numara si cele in care asiguratul a urmat cursuri universitare de licenta si/sau de doctorat.

Totusi, mentionam ca aceasta perioada de studii NU este considerata vechime in munca, in sensul in care apare acest termen in Codul Muncii.

Cum poti verifica vechimea in munca online
 

Cum pot afla vechimea in munca?

In primul rand, este necesar sa ai un cont online pe site-ul Casei Nationale de Pensii Pulbice (CNPP), doar in acest mod poti verifica ce vechime in munca ai dobandit pana in momentul prezent. Asadar, primul pas va fi acela de a completa datele formularului de creare cont, asa cum este specificat pe site CNPP. 

CE FACI DUPA CE AI PRIMIT PAROLA CONTULUI?

Dupa ce ai primit e-mailul asteptat vei putea sa te autentifici in contul de utilizator din cadrul site-ului CNPP. Se va apasa pe butonul pe care scrie AUTENTIFICARE, situat in partea de sus a paginii site-ului, in dreapta.

Acolo vei putea introduce numele utilizatorului si parola, iar apoi vei apasa pe butonul de sub, pe care va scrie tot AUTENTIFICARE...pentru a verifica pensia online citeste continuarea AICI >>>

Cum poti face dovada vechimii in munca
 

Pornind de la definitia data vechimii in munca de art. 16 alin. (5) din Codul muncii (Munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca) salariatul trebuie sa faca dovada prestarii activitatii in baza unui contract individual de munca.

Astfel, vechimea in munca poate fi dovedita cu adeverinte eliberate de fosti angajatori privind activitatea desfasurata de salariati precum si orice alt document din care sa rezulte activitatea prestata in baza unui contract individual de munca cum ar fi certificate de stagii eliberate de institutiile din statele respective traduse si legalizate in limba romana.  De asemenea, se poate prezenta si contractul individual de munca insotit de o declaratie pe proprie raspundere a salariatului din care sa rezulte ca in perioada de existenta a contractului de munca nu au existat intreruperi de activitate, daca angajatorul accepta o astfel de dovada.

Adeverinte de vechime in munca?

Legislatia in vigoare nu reglementeaza un anumit model pentru adeverinta de vechime, Codul muncii stipuland in mod expres in cuprinsul art. 34 alin.(5) doar elementele ce trebuie sa se regaseasca obligatoriu in cuprinsul acesteia, modelul de redactare fiind lasat la latitudinea fiecaruia angajator.

In mod expres, referire la necesitatea avizarii de catre ITM a anumitor documente observam la art. 31 alin.(5) teza a III-a din Codul muncii conform carora “La sfarsitul perioadei de stagiu, angajatorul elibereaza obligatoriu o adeverinta, care este vizata de inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala de competenta acesta isi are sediul.” In acest sunt si prevederile Ordinului 826/2014.

Unde gasesc cartea de munca/ carnetul de munca?

Articolul 279 din Codul muncii (modificat de mai multe ori) se refera la dovada vechimii in munca [alin. (1) si (2)], precum si la eliberarea carnetelor de munca titularilor lor [alin. (3) si (4)].

Astfel, conform acestor dispozitii legale, pana la data de 31 decembrie 2010, vechimea s-a dovedit cu carnetul de munca.

Dupa abrogarea Decretului 92/1976, vechimea respectiva pana la aceasta data se dovedeste tot cu acest carnet, exceptie fac cei care nu il mai poseda (din indiferent ce motiv, de exemplu pierderea documentului sau degradarea lui etc.), situatie in care vechimea in munca se reconstituie de catre instanta de judecata. Ulterior datei mentionate, vechimea se dovedeste cu adeverintele (documentele) emise de angajatori potrivit registrului general de evidenta a salariatilor (dupa caz si/sau certificatul/carnetul privind stagiul de cotizare).

Prin urmare, apreciem ca dovada vechimii in munca pana la data de 31 decembrie 2010 se face in continuare cu carnetul de munca, cu exceptiile sus-mentinate, dupa aceasta data devenind aplicabile dispozitiile art. 34 alin.(5) din Codul muncii, conform carora „La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate”. Aceste dispozitii se coroboreaza cu dispozitiile art.40 alin. (2) lit. h) din acelasi Cod, care prevad ca: „(2)

Angajatorului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:


(...) h) sa elibereze, la cerere, toate documentele care atesta calitatea de salariat a solicitantului; (...).”.

Cine elibereaza adeverinta de vechime in munca
 

Potrivit art. 7 alin. (5) din HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, la incetarea activitatii salariatului, angajatorii au obligatia sa ii elibereze acestuia o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, precum si un extras din registru.

In adeverinta se mentioneaza salariul de baza brut mentionat in contractul individual de munca si inregistrat in registrul general de evidenta a salariatilor.

Cum poti cumpara vechime in munca
 

Cumpararea vechimii in munca

Din fericire pentru cei care inca nu au un stagiu complet de cotizare, exista vesti bune. Persoanele care nu indeplinesc stagiul minim de cotizare pot cumpara vechime in munca pana la 31 decembrie 2024, conform unei decizii a Guvernului din 31 august 2023.

Cei interesati pot cumpara vechime pentru o perioada de cel mult 6 ani anterioara datei incheierii contractului de asigurare sociala, iar plata contributiei se poate face intr-o singura transa sau in transe lunare, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2024, potrivit legislatie in vigoare.

Cat costa un an de vechime in munca? Calcul pentru cumpararea vechimii in munca

Contributia lunara se va calcula in functie de salariul minim pe economie din anul in care vrei sa cotizezi. Pentru 2023, salariul salariul minim brut pe tara a fost de 3.000 de lei pana la 1 octombrie 2023. Contributia lunara reprezinta 25% din aceasta suma (CAS), adica 750 de lei. Concret, contributia la sistemul public de pensii ar fi fost de 9.000 de lei pentru 2023. Dar sa nu uitam ca salariul minim s-a majorat de la 1 octombrie 2023 la 3.300 de lei, ceea ce inseamna ca si contributiile au crescut la 825 lei, adica 9.900 lei pentru intregul an.

Intrebari frecvente despre vechimea in munca
 

Somajul constituie vechime in munca?

Perioada in care o persoana a beneficiat de indemnizatie de somaj in temeiul Legii 76/2002 constituie stagiu de cotizare ce va fi valorificat la stabilirea drepturilor de pensie, in conditiile legii (art. 8 din Legea 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare), si nu vechime in specialitate sau vechime in munc

Cine elibereaza adeverinta de vechime in munca?

De catre Direc?iile judetene ale Arhivelor Nationale atunci cand vorbim despre vechimea in munca dobandita inainte de 2011, situatie in care salariatul trebuie sa se adreseze instantelor de judecata, in cazul in care nu mai are carnetul de munca cu care poate face dovada vechimii. Dar, potrivit legislatiei in vigoare, angajatorii au obligatia sa ii elibereze acestuia o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, precum si un extras din registru.

Ce efect are concediul medical la vechime?

Concediul medical este considerat vechime in munca. "Perioada de suspendare a contractului individual de munca in cazul concediului pentru incapacitate temporara de munca datorata producerii unui accident de munca sau boala profesionala se considera vechime in munca", prevede Legea nr. 346/2002.

Cum se poate valorifica vechimea in munca efectuata in alt stat UE?

Conform art. 16 alin. (4) din Codul muncii, republicat, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.

Intrucat textul de lege nu distinge dupa cum munca este prestata pe teritoriul Romaniei sau in afara acestuia apreciem ca si munca prestata in strainatate in temeiul unui contract individual de munca confera salariatului vechime in munca.

Potrivit reglementarilor europene, statele membre ale Uniunii Europene dispun de mecanismele necesare pentru recunoasterea experientei profesionale a cetatenilor acestor state.

Astfel, conform Regulamentul 1612/68, statele membre ale Uniunii Europene dispun de mecanismele necesare pentru recunoasterea experientei profesionale a cetatenilor acestor state.

 

NOUTATI din Legislatie muncii

Atentie: La 1 septembrie 2024 intra in vigoare NOUA LEGE A PENSIILOR!


Descopera lucrarea Noua Lege a Pensiilor. Ghid practic - trateaza intr-o maniera completa
si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

Afla:

- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Vechimea in muncace se considera vechimeCum poti face dovada vechimii in munca

Data aparitiei: 03 Mai 2024
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Vechimea in munca - cadru legal, ce se considera vechime si studii de caz utile Nota: 4.4 din 5 - 15 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]