DEFINITII
• Boala profesionala este afectiunea care se produce ca urmare a exercitarii unei meserii sau profesii, cauzata de agenti nocivi fizici, chimici ori biologici caracteristici locului de munca, precum si de suprasolicitarea diferitelor organe sau sisteme ale organismului, in procesul de munca. Afectiunile suferite de elevi si studenti in timpul efectuarii instruirii practice sunt, de asemenea, boli profesionale.
• Boala legata de profesiune este boala cu determinare multifactoriala, la care unii factori determinanti sunt de natura profesionala.
INFRACTIUNE
Neluarea vreuneia dintre masurile legale de securitate si sanatate in munca de catre persoana care avea indatorirea de a lua aceste masuri, daca se creeaza un pericol grav si iminent de producere a unui accident de munca sau de imbolnavire profesionala, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la un an la 2 ani sau cu amenda; daca fapta a fost savarsita din culpa, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda, potrivit potrivit art. 39 alin. (8), lit. b) din Legea nr. 319/2006 a securitatii si sanatatii in munca.
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Ghid practic privind munca desfasurata de cetatenii non-UE pe teritoriul Romaniei
250 Modele Fise de Post
Cine are obligatia de semnala bolile profesionale?
Semnalarea bolilor profesionale este procedura prin care se indica pentru prima oara faptul ca o boala ar putea fi de natura profesionala.
Orice suspiciune de boala profesionala, inclusiv intoxicatia acuta profesionala, se va semnala obligatoriu de catre toti medicii, indiferent de specialitate si locul de munca, cu prilejul oricarei prestatii medicale: examene medicale profilactice, consultatii medicale de specialitate.
Medicul care suspecteaza o boala profesionala sau o intoxicatie acuta profesionala completeaza fisa de semnalare BP1 si trimite bolnavul cu aceasta fisa la unitatea sanitara de medicina muncii, respectiv clinica de boli profesionale sau cabinetul de medicina muncii din structura spitalelor, in vederea precizarii diagnosticului de boala profesionala ori de intoxicatie acuta profesionala.
INFO
Modelul pentru fisa de semnalare BP1 se regaseste in Anexa nr. 19 la Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 319/2006.