Cumul pensie si salariu in cazul asistentilor medicali - in ce CONDITII este posibil?

cumul pensie salariu asistenti medicalicumul pensie salariuprocedura de pensionare 2023
Cumul pensie si salariu in cazul asistentilor medicali - in ce CONDITII este posibil?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Asistentii medicali din spitale pot iesi la pensie limita de varsta dupa legea pensiilor (ex.femeile la 61 ani si 9 luni) si sa cumuleze pensia cu salariul in baza unui contract de munca cu durata determinata? Mentionez ca pt. asistentii medicali este legislatie specifica in care se mentioneaza varsta de pensionare pentru limita de varsta este indiferent de sex de 65 ani. Care este ordinea de aplicare a legislatiei?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
Potrivit art. 22 alin. (4) din OUG 144/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, asistentii medicali generalisti, moasele si asistentii medicali se pensioneaza la varsta de 65 de ani, indiferent de sex.
 
La art. 53 alin.(1) din Legea nr.263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare se precizeaza ca varsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei, iar atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii prevazute in anexa nr. 5.
 
Procedura de pensionare din 2023! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor!
 
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2023 – Totul despre pensionare. Ghid practic pentru angajatori si angajati, detalii AICI >>> 
 
Avand in vedere ca in domeniul pensiilor, Legea 263/2010 reprezinta cadrul general, din aceasta perspectiva, raportat la obiectul de reglementare, OUG 144/2008 reprezinta lege speciala.
 
Specialia generalibus derogant este un principiu de drept care implica faptul ca norma speciala e cea care deroga de la norma generala si ca norma speciala este de stricta interpretare la cazul respectiv. Mai mult, o norma generala nu poate inlatura de la aplicare o norma speciala.
 
Prin urmare, intrucat OUG 144/2008 este lege speciala in raport cu dispozitiile Legii nr.263/2010 din perspectiva varstei de pensionare a asistentilor medicali, aceasta categorie de persoane se pensioneaza la varsta de 65 de ani, indiferent de sex.
 
Insa, tot legea speciala, respectiv OUG 144/2008, precizeaza la acelasi articol 22, alin.(5^1), ca la cerere, asistentii medicali generalisti, moasele si asistentii medicali se pot pensiona, in conditiile prevazute de Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Asadar, in situatia in care asistentii medicali doresc sa se pensioneze mai devreme de implinirea varstei de 65 de ani, acestia pot face cerere in acest sens, legislatia speciala permitandu-le sa realizeze acest lucru in conditiile legislatiei generale, respectiv Legea nr.263/2010.
 
Totodata, conform art.22 alin.(5^2) din OUG 144/2008, prin derogare de la dispozitiile art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, contractul de munca al asistentilor medicali generalisti, moaselor si asistentilor medicali inceteaza de drept la indeplinirea cumulativa a conditiilor privind implinirea varstei de 65 de ani si a stagiului minim de cotizare realizat in sistemul public de pensii sau la data comunicarii deciziei de pensie pentru limita de varsta, a pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare, in cazurile prevazute la alin. (5^1). Prin urmare, in cazurile prevazute la alin.(5^1), respectiv in cazul in care asistentii medicali generalisti, moasele si asistentii medicali solicita pensionarea, in conditiile prevazute de Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, CIM inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensie.
 
Cu privire la continuarea activitatii, OUG 144/2008 stabileste in cuprinsul alin. (6) al art.22 ca, asistentii medicali generalisti, moasele si asistentii medicali care au depasit limita de varsta de 65 de ani pot profesa in continuare in unitati sanitare private. Desfasurarea activitatii se face in baza certificatului de membru si a avizului anual al Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, eliberat pe baza certificatului de sanatate si a asigurarii de raspundere civila, pentru greseli in activitatea profesionala, incheiata pentru anul respectiv.
 
Afla exact ce presupune pensionarea in 2023! Ghidul acopera absolut toate situatiile care pot aparea!
 
Ghidul practic pentru angajatori si angajati „Totul despre pensionare” raspunde tututor intrebarilor legate de aceste aspecte, detalii aici >>>
 
Intrucat legea nu prevede alte interdictii, apreciem ca si o persoana pensionata in temeiul Legii 263/2010 poate cumula, in conditiile art.118 din aceasta lege, pensia cu veniturile din salarii.
Astfel, in sistemul public de pensii pot cumula pensia cu venituri realizate din activitati dependente, asa cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, urmatoarele categorii de pensionari:
a) pensionarii pentru limita de varsta;
b) nevazatorii;
c) pensionarii de invaliditate gradul III, precum si copiii, pensionari de urmas, incadrati in gradul III de invaliditate;
d) copiii, pensionari de urmas, prevazuti la art. 84 lit. a) si b);
e) pensionarii care realizeaza venituri in calitate de consilieri locali sau judeteni.
 
In cazul unitatilor sanitare publice care inregistreaza deficit de personal medical, precum si al unitatilor sanitare publice aflate in zone defavorizate, asistentii medicali generalisti, moasele si asistentii medicali isi pot continua activitatea peste varsta de pensionare prevazuta de lege, pana la ocuparea posturilor prin concurs, la propunerea autoritatilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, cu avizul Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania si cu aprobarea Ministerului Sanatatii.
 
Asadar, intrucat in situatia pensionarii in conditiile Legii 263/2010 de la data comunicarii deciziei CIM inceteaza de drept, apreciem ca persoana in cauza ar putea desfasura activitati in cumul atat la unitatile private (inclusiv dupa implinirea varstei de 65 de ani), cat si la unitatile publice (in baza altui CIM nou, pe un post ocupat prin concurs, in conditiile legii, pana la implinirea varstei de 65 de ani, ulterior implinirii acestei varste cumulul fiind posibil doar in conditiile sus-mentionate).
 
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii, in martie 2023. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cumul pensie salariu asistenti medicalicumul pensie salariuprocedura de pensionare 2023

Data aparitiei: 22 Martie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cumul pensie si salariu in cazul asistentilor medicali - in ce CONDITII este posibil? Nota: 4.67 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]