Va informam ca un numar de 4.734.868 de pensionari era inregistrat in septembrie 2024 in Romania, cu 8.150 mai putini comparativ cu luna precedenta, iar pensia medie a fost de 2.735 de lei, conform datelor centralizate de Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP).
Valoarea totala a drepturilor de pensie cuvenite s-a ridicat la 12,95 miliarde lei. Conform statisticilor CNPP, din totalul pensionarilor din sistemul public de pensii, numarul celor care s-au pensionat la limita de varsta era de 3.804.532 de persoane, dintre care 2.184.098 femei, in timp ce pensia medie era de 3.051 de lei.
Pensie anticipata au primit, in septembrie 2024, un numar de 4.426 de persoane (3.912 de lei pensie medie), pensie anticipata partiala 87.088 de persoane (2.736 de lei, pensia medie) si pensie de invaliditate 390.698 de persoane (pensie medie de 1.124 lei), dintre care 44.777 de persoane pentru gradul I de invaliditate (977 lei, pensie medie).
In aceeasi luna, pensia de urmas s-a acordat unui numar de 448.014 persoane (1.449 lei, pensia medie), in timp ce ajutor social au primit 110 pensionari (540 de lei, in medie).
Potrivit noii legi a pensiei, in situatiile in care, pentru anumite perioade ulterioare datei de 31 martie 2001, stagiul de cotizare in sistemul public de pensii, respectiv veniturile brute lunare realizate pe baza carora se determina punctajul lunar nu pot fi dovedite prin declaratia privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat, prevazuta de Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, si/sau prin declaratia nominala de asigurare sau se constata erori in cuprinsul acestor declaratii, persoana in cauza sau reprezentantul legal al acesteia poate prezenta la depunerea cererii de pensionare la casa teritoriala de pensii competenta alte documente doveditoare.
(2) Documentele doveditoare pot fi:
a) carnetul de munca, cu inregistrarile efectuate potrivit legii, in original si in copie;
b) certificate cu informatii extrase din registrele generale de evidenta a salariatilor depuse de angajatori potrivit art. 7 din Hotararea Guvernului nr. 905/2017 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor, cu modificarile si completarile ulterioare;
c) certificate/adeverinte eliberate in conditiile legii de Arhivele Nationale sau de catre detinatorii legali ai arhivelor fostilor angajatori;
d) hotarari judecatoresti prin care se reconstituie elementele necesare stabilirii drepturilor de pensie;
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
e) alte documente prevazute de lege privind stagiul de cotizare si veniturile brute lunare realizate.
(3) Documentele prevazute la alin. (2) lit. d) si e) se prezinta in original sau in copie certificata, dupa caz.
(4) Prevederile alin. (1) si (2) se aplica numai in situatiile in care se dovedeste ca angajatorul sau entitatea asimilata angajatorului, precum si persoana juridica sau fizica platitoare de venituri persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) lit. f), altele decat cele care depun declaratie individuala de asigurare, se afla in imposibilitatea de a intocmi si de a depune declaratia nominala de asigurare sau declaratia nominala de asigurare rectificativa, dupa caz. Dovada imposibilitatii angajatorului de a intocmi si de a depune declaratia nominala de asigurare sau pe cea rectificativa a declaratiei nominale de asigurare se face prin document emis de registrul comertului din care sa rezulte faptul ca acesta a fost radiat.
Procedura de pensionare care se aplica de la 1 septembrie 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor? Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic, detalii AICI >>>
(5) Prin exceptie de la prevederile alin. (1)-(4), in situatia in care pentru anumite perioade de dupa 31 martie 2001 persoana in cauza sau reprezentantul legal al acesteia constata erori in cuprinsul declaratiilor prevazute la alin. (1), in ceea ce priveste datele de identificare ale asiguratului, respectiv nume, prenume, CNP, acestia pot prezenta, in vederea rectificarii acestor erori, ulterior datei constatarii, la casa teritoriala de pensii competenta orice alte documente doveditoare intocmite, in conditiile legii, de institutiile abilitate.