Concediu de odihna in 2020. Somajul tehnic diminueaza perioada concediului de odihna? Exemplu calcul

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
25 Iunie 2020
25 Iunie 2020
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
durata concediu de odihnasomaj tehniccodul muncii 2020diminuare concediu odihna
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pentru a reda in ce masura somajul tehnic in 2020 poate diminua concediul de odihna, am facut apel la doua explicatii oferite de un specialist in aceasta privinta, pe de o parte in contextul suspendarii CIM in conformitate cu reglementarile din Codul muncii si, pe de alta parte, in ce priveste somajul tehnic in starea de urgenta din lunile recente.

 
 
 
In primul rand, vom raspunde la urmatoarea intrebare:
 
"Durata suspendarii CIM ca urmare a aplicarii prevederilor art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii se va reflecta si in dreptul la concediul de odihna cuvenit salariatului, in sensul diminuarii perioadei lucrate pentru care se calculeaza acesta?"
 
Raspunsul specialistului:
 
Potrivit art. 140 alin. .(2) din Codul muncii, durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul individual de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
 
Intreruperea temporara a activitatii angajatorului (somajul tehnic) constituie, potrivit art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii un caz de suspendare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului.
 
 
Suspendarea contractului individual de munca are ca efect, potrivit art.49 alin. (2) Codul muncii, suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator.
 
Potrivit alin. (3) al art. 49 pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne.
 
In consecinta, exista posibilitatea ca partile sa stabileasca in contractul colectiv de munca incheiat la nivel de unitate, in regulamentul intern sau in contractul individual de munca, ca durata concediului de odihna sa nu fie afectata de perioadele in care este suspendat contractul individual de munca.
 
Daca partile nu au introdus in contractul colectiv de munca in regulamentul intern sau in contractul individual de munca astfel de clauze urmeaza sa se aplice art. 140 alin. (2) din Codul muncii astfel incat durata concediului de odihna va fi diminuata proportional cu zilele in care salariatul s-a aflat in somaj tehnic.
 
Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru Blogulspecialistului.ro.
 
Iata insa si cea de-a doua speta care va clarifica o situatie similara:
 
"Perioada in care un salariat a fost in somaj tehnic diminueaza corespunzator dreptul salariatului la numarul de zile de concediu de odihna din anul sau perioada cat a lucrat efectiv in societatea care l-a trimis in somaj tehnic? Daca salariatul are dreptul conform CIM la 21 zile lucratoare de CO si a fost in somaj tehnic in cursul anului in perioada 15.04 - 31.05.2020, la cate zile de CO mai are dreptul salariatul in cauza?"
 
Raspunsul specialistului:
 
Indiferent de fondul din care se suporta indemnizatia de somaj tehnic (bugetul asigurarilor pentru somaj sau bugetul angajatorului), contractul individual de munca este suspendat in perioada de somaj tehnic in baza art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii.
 
Aceasta perioada nu este considerata de vreo prevedere legala drept perioada de activitate prestata la acordarea concediului de odihna asa cum este perioada concediilor medicale.
 
Prin urmare, perioada de suspendare a contractului individual de munca in baza art. 52 alin. (1) lit. c) nu se va lua in calcul la stabilirea duratei concediului de odihna.
 
Pentru perioada 15 aprilie – 31 mai 2020, durata concediului de odihna va fi diminuata cu 3 zile CO, salariatul, dupa aceasta perioada de o luna si jumatate de somaj tehnic, are dreptul la 18 zile de concediu de odihna.
 
Exemplu mod calcul:
21 zile CO/an : 12 luni = 1,75 zile CO/luna
1,75 zile CO/luna x 1,5 luni (durata somajului tehnic) = 2,625 zile CO
 
Raspuns oferit de Gabriela Dita, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro
 
Pentru consultanta specializata si spete similare va recomandam PortalCodulMuncii.ro >>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]