legislatiamuncii.ro

 

Concediul medical si stagiile de cotizare - ce trebuie sa stie angajatorii?

Mara Dobrin
Mara Dobrin
22 Iunie 2023
22 Iunie 2023
Mara Dobrin
Mara Dobrin
Concedii medicale care nu necesita stagii de cotizareConcedii medicale platite 100%concediul medical platit integral
Concediul medical si stagiile de cotizare - ce trebuie sa stie angajatorii?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca, potrivit legii, concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate la care au dreptul asiguratii, in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt:
 
a) concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obisnuite sau de accidente in afara muncii;
b) concedii medicale si indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor si recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;
c) concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate;
d) concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale si indemnizatii de risc maternal.
 
 
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! S-au introdus prevederi noi privind concediul medical, concediul de maternitate si concediul de acomodare!
 
Este vorba despre ghidul practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu, detalii AICI >>>  
 

Concedii medicale care nu necesita stagii de cotizare

 
Conform art. 9 alin. (1) din OUG 158/2005, persoanele asigurate prevazute la art. 1 alin. (1) si (2) au dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara indeplinirea conditiei de stagiu de asigurare, in cazul urgentelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, stabilite prin hotarare a Guvernului, neoplaziilor, SIDA, precum si in cazul bolilor infectocontagioase pentru care se impune masura izolarii prevazuta la art. 8 alin. (1) din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor masuri in domeniul sanatatii publice in situatii de risc epidemiologic si biologic.
 
(2) In scopul prevenirii imbolnavirilor, persoanele asigurate prevazute la art. 1 alin. (1) si (2) au dreptul la concediu si indemnizatie pentru carantina, fara indeplinirea conditiei privind stagiul de asigurare.
 

Concedii medicale platite 100% - care sunt acestea?

 
Conform legii enuntate mai sus, concediile medicale platite 100% sunt reglementate de OUG 158/2005:
 
Art. 17
 
(1) Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca se determina prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul stabilite conform art.
10.
(2) Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, determinata de tuberculoza, SIDA, neoplazii, precum si de o boala infectocontagioasa din grupa A si de urgente medico-chirurgicale stabilite in conditiile prevazute la art. 9, este de 100% din baza de calcul stabilita conform art. 10.
 
 
Potrivit PortalCodulMuncii, se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate:
 
- indemnizatia de maternitate (art. 25 alin. (2) din OUG 158/2005);
- indemnizatia pentru ingrijirea copilului bolanv (art. 26 alin. (2) din OUG 158/2005);
- indemnizatia de risc maternal (art. 31 alin. (2) din OUG 158/2005)
 

Concediile medicale si recuperarea capacitatii de munca

 
Art. 18 din OUG 158/2005:
 
In scopul prevenirii imbolnavirilor si recuperarii capacitatii de munca, asiguratii pot beneficia de:
 
a) indemnizatie pentru reducerea timpului de munca;
b) concediu si indemnizatie pentru carantina;
c) tratament balnear, in conformitate cu programul individual de recuperare.
 
Art. 19
 
(1) Indemnizatia pentru reducerea timpului de munca cu o patrime din durata normala se acorda asiguratilor prevazuti la art. 1 alin. (1) lit. A si B, care, din motive de sanatate, nu
mai pot realiza durata normala de munca.
(2) Indemnizatia prevazuta la alin. (1) se acorda, la propunerea medicului curant, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale, pentru cel mult 90 de zile in ultimele 12 luni
anterioare primei zile de concediu, in una sau mai multe etape.
(3) Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru reducerea timpului de munca este egal cu diferenta dintre baza de calcul stabilita conform art. 10 si venitul salarial brut realizat de
asigurat prin reducerea timpului normal de munca, fara a depasi 25% din baza de calcul.
 

Concediu medical in continuare - CONDITII

 
"Am primit un concediu medical bifat ca fiind in continuare (la initial cod indemnizatie 01, cod diagnostic 638, dar cel in continuare are alt cod diagnostic adica 932. va rugam sa ne indrumati cum se va introduce, intrucat programul nu permite schimbarea manuala a codului de diagnostic din 638 in 932 pentru cm in continuare si pastrarea bazei de calcul. Am gasit in norme OUG 158, art 33 alin 1 ca la afectiuni diferite dar fara intrerupere intre ele, se considera si se introduce ca fiind initial, asteptam si opinia dumneavoastra."
 
Raspunsul specialistului: 
 
Conform art. 35 alin. (2) din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate:
 
In situatia in care unui asigurat i se acorda in aceeasi luna doua sau mai multe concedii medicale pentru afectiuni diferite, fara intrerupere intre ele, indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se calculeaza si se plateste separat, iar plata se suporta conform art. 12.
 
Art. 33 alin. (2) din Normele de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate din 05.01.2018 stabileste ca, in situatia in care unui asigurat i se acorda doua sau mai multe concedii medicale pentru aceeasi afectiune, fara intrerupere intre ele, durata lor se cumuleaza, iar plata se suporta conform art. 12 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, aprobata cu modificari si completari prin Legea 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare. In aceasta situatie, la calculul indemnizatiilor pentru certificatele de concediu medical in continuare se mentine baza de calcul determinata pentru certificatul de concediu medical initial.
 
Totodata conform Instructiunilor apobate prin Ordinul 1092/2020 pct. 3: Prin certificat de concediu medical in continuare se intelege orice certificat care prelungeste un concediu medical anterior neintrerupt pentru aceeasi afectiune.
 
Astfel, in un concediu medical indeplineste conditiile legale pentru un concediu medical in continuare:
 
- Are acelasi cod de diagnostic cu certificatul medical anterior(nu este necesar sa aiba acelasi cod de indemnizatie cu certificatul medical anterior)
- A fost acordat anterior sa se termine valabilitatea certificatului medical anterior
- Intre cele doua certificate medicale nu exista intrerupere.
 
Afectiunea este confirmata de codul de diagnostic asa incat daca in situatia expusa este diferit, concediul medical nu este un concediu medical in continuare. In consecinta, acest certificat trebuie sa fie restituit salariatului pentru a fi corectat de medicul prescriptor in initial.
 
Un raspuns oferit in iunie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 
NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]