"In urma negocierii noului CCM s-a ajuns la intelegerea de a se acorda plati compensatorii salariatilor care vor fi concediati din motive care nu tin de persoana lor, intrebarea mea este daca formularea care urmeaza sa fie introdusa in CCM este corecta (daca este corect ca aceste compensatii sa se raporteze la salariile de baza individuale si nu la o medie a acestora pe societate, daca putem sa nu le acordam salariatilor care cumuleaza pensia cu salariul si de asemenea, care este tratamentul fiscal, ce contributii si impozite se platesc si cum trebuie sa le inregistram. Formularea din PV incheiat intre conducere si sindicat este urmatoarea: - Salarii compensatorii doar pentru salariatii care vor fi disponibilizati din initiativa angajatorului (exceptand salariatii cu sanctiuni disciplinare si salariatii care cumuleaza pensia cu salariul la data concedierii), care vor fi acordate in functie de vechimea in unitate, dupa cum urmeaza: 1. Peste 15 ani vechime - 9 salarii de baza; 2. De la 6 ani si pana la 15 ani vechime - 6 salarii de baza; 3. De la 4 ani si pana la 6 ani vechime - 4 salarii de baza; 4. De la 0 ani si pana la 4 ani vechime - nici un salariu de baza."
Raspunsul specialistilor:
Legea nu reglementeaza dreptul salariatilor din domeniul privat la plati compensatorii. Singura reglementare legala referitoare la platile compensatiile salariatilor concediati este cuprinsa in art. 67 din Codul muncii:
Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.
Astfel, in domeniul privat platile compensatorii se reglementeaza prin contractul colectiv de munca. Platile compensatorii pot sa se acorde in functie de salariile individuale daca partile contractului colectiv sau individual de munca stabilesc astfel , nefiind obligatoriu sa fie stabilite in functie de media salariului pe unitate.
In mod similar, partile contractului colectiv de munca pot stabili daca acorda sau nu platile compensatorii persoanelor care cumuleaza pensia cu salariul.
Conform art. 139 alin. (1) lit. q) si 157 alin. (1) lit.s) din Codul fiscal, veniturile reprezentand plati compensatorii suportate de angajator potrivit contractului colectiv sau individual de munca intra in baza de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei la sistemul de sanatate.
De asemenea, asupra platilor compensatorii se datoreaza impozit pe venit in cota de 10% in baza art. 76 alin. (1) din Codul fiscal.
In ceea ce priveste contributia asiguratorie pentru munca nu exista o prevedere legala atat de explicita cum exista in cazul celor doua contributii. Insa, platile compensatorii acordate in baza contractelor de munca apreciem ca intra in baza de calcul al contributiei asiguratorie pentru munca in baza urmatoarelor argumente:
1. conform art. 220 ^4 alin. (1) lit. a) baza lunara de calcul al contributiei asiguratorii pentru munca o reprezinta suma castigurilor brute realizate din salarii si venituri asimilate salariilor, in tara si in strainatate, cu respectarea prevederilor legislatiei europene aplicabile in domeniul securitatii sociale, precum si a acordurilor privind sistemele de securitate sociala la care Romania este parte, care include:
a) veniturile din salarii, in bani si/sau in natura, obtinute in baza unui contract individual de munca, a unui raport de serviciu sau a unui statut special prevazut de lege.
Or, platile compensatorii reprezinta venituri din salarii obtinute in baza unui contract individual de munca.
2) nu exista o exceptie de la plata contributiei asiguratorie pentru munca pentru platile compensatorii acordate in baza contractelor individuale de munca.
In consecinta, platile comepnsatorii se taxeaza cu toate taxele salariale. Acestea se inregistreaza in formularul 112 in venitul brut al salariatului din luna incetarii contractului individual de munca daca prin CCM se stabileste ca se acorda in aceasta luna.
Formularea din procesul verbal nu incalca nicio dispozitie legala aceasta putand sa fie aplicata dupa inregistrarea CCM la ITM.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<