Intrebare:
1. Potrivit art. 17 alin. e) C.M: criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului trebuie sa fie mentionate in CIM-ul salariatilor. Daca la nivel de companie exista o Politica de Managementul Performantei in care sunt reglementate criteriile generale de performanta ale salariatilor, iar aceasta politica este anexa la CCM nivel de unitate, este necesara intocmirea actelor aditionale la CIM cu privire la criteriile individuale?
Trebuie CIM-ul sa contina criteriile individuale de evaluare sau criterii generale de evaluare?
2. Criteriile minimale de evaluare se pot regasi in fisa postului?
3. Avand in vedere domeniul de activitate, se pot seta obiective de grup pentru anumite categorii de salariati (ex. sucursale bancare) si obiective individuale de performanta pentru alti salariati (ex. head office)?
In caz de concediere pe necorespundere profesionala, rezultatele evaluarii de grup se pot transpune la nivel individual, se pot trata diferit?
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Raspuns:
1. Potrivit art. 17 alin. (3) lit. e) din Codul muncii, republicat, persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului. Aceste criterii de evaluare trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca, in conformitate cu alin. (4) din acelasi articol.
Evaluarea periodica a salariatilor se desfasoara prin aplicarea criteriilor de evaluare a performantei care au fost comunicate salariatilor odata cu incheierea contractului individual de munca sau ulterior prin modificarea CIM prin act aditional. Asadar, criteriile comunicate salariatului sunt exact criteriile dupa care va fi ulterior evaluat.
In concluzie, contractele individuale de munca ale salariatilor apreciem ca trebuie sa contina criteriile de evaluare dupa care acestia vor fi evaluati profesional conform procedurii de evaluare stabilite prin regulamentul intern. Apreciem ca daca angajatorul va utiliza alte criterii de evaluare decat cele cuprinse in contractul individual de munca, nu va putea folosi in nici un fel rezultatele acesteia in detrimentul salariatului, de exemplu pentru concedierea lui ca necorespunzator profesional, la selectia personalului care urmeaza sa fie disponibilizat etc.
In concluzie, consideram ca este necesara intocmirea actelor aditionale la CIM care sa contina expres in cuprinsul unei enumerari limitative (exhaustive), criteriile dupa care salariatii vor fi evaluati efectiv.
2. Clauza contractuala privitoare la criteriile de evaluare a salariatilor face parte din randul celor esentiale si obligatorii ale contractului individual de munca, in baza art. 17 alin. (4) coroborat cu alin. (3) lit. e) din Codul muncii, republicat.
Prin urmare, aceste criterii trebuie sa se regaseasca chiar in continutul contractului individual de munca, iar nu in fisa postului.
3. Din prevederile codului muncii rezulta ca legiuitorul a optat pentru sistemul de evaluare individuala a salariatilor si nu pentru o evaluare colectiva a unui grup de salariati, asa incat si concedierea pentru necorespundere profesionala apreciez ca poate fi dispusa individual fata de fiecare salariat in parte si numai in raport cu rezultatele evaluarii profesionale a fiecaruia dintre salariati, si nu a unei evaluari de grup (colective).