Daca nu a fost indeplinita obligatia informarii, regulamentul intern se va putea aplica?

17 Decembrie 2012
17 Decembrie 2012
Regulament interncriterii evaluareneindeplinirea informarii salariatilorcontract individual de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Trebuie sa mentionam ca aceasta solutie difera fata de cazul neindeplinirii procedurii consultarii.

Regulamentul intern in sine nu va fi anulat, dar prevederile acestuia nu vor putea fi invocate impotriva unui salariat cu privire la care nu se poate face dovada informarii.

Altfel spus, regulamentul intern, desi valabil in sine, nu va fi de nici un folos daca nu se poate proba aducerea lui la cunostinta salariatilor. Daca informarea s-a facut numai in raport cu o parte dintre salariati (de exemplu, in raport cu cei deja incadrati in unitate la data adoptarii regulamentului intern) si nu in raport de toti salariatii, prevederile lui vor putea fi invocate numai fata de salariatii care au fost informati.

Exemplu

Regulamentul intern a S.C. Bistrita S.R.L. prevede in art. 34:
"Constituie abatere disciplinara desfasurarea de activitati de servire a clientilor in absenta uniformei de lucru".

Toti salariatii cunosc si respecta aceasta prevedere. Totusi, la un moment dat, salariata D opteaza pentru a servi clientul in hainele cu care a venit de acasa. Angajat rul sanctioneaza salariata D pentru savarsirea unei abateri disciplinare. Totusi, salariata D castiga in instanta, solicitand anularea sanctiunii disciplinare aplicate, pentru motivul ca angajatorul nu a putut face dovada informarii salariatei D cu privire la prevederile regulamentului intern.

Imprejurarea ca toti ceilalti salariati, si chiar salariata D insasi, respectau aceasta prevedere zi de zi nu este considerata de catre instanta o proba suficienta a cunoasterii prevederilor art. 34 si, deci sanctiunea disciplinara aplicata este anulata.

Cu toate acestea, instanta nu se poate pronunta si asupra valabilitatii Regulamentului intern. Daca un alt salariat va fi sanctionat disciplinar pentru savarsirea aceleiasi sanctiuni disciplinare, este posibil ca, in viitor, sanctiunea sa fie considerata valabila, atata timp cat se va putea dovedi
informarea respectivului salariat cu privire la dispozitiile art. 34 din regulamentul intern.

O situatie aparte o formeaza criteriile de evaluare a salariatilor. Acestea fac obiect al informarii salariatilor, de sine statator, ca element al contractului individual de munca incheiat. Asadar, la angajare salariatul este:
- pe de o parte informat cu privire la Regulamentul intern aplicabil, care cuprinde criteriile generale de evaluare utilizate la nivelul companiei;
- pe de alta parte, va fi informat cu privire la criteriile de evaluare individualizate si obiectivele de performanta impuse de catre angajator, potrivit fisei postului, criterii care fac parte integranta din contractul individual de munca.




 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]