Salariatul invalid de gradul III. Ce prevedere din Codul muncii va fi stearsa

salariat invalid de gradul IIIart.118 codul munciiincetare cim salariat invaliditate gradul IIIincetarea cim pensie invaliditate gradul III
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Incetarea de drept a contractului individual de munca in cazul salariatului care se pensioneaza pentru invaliditate de gradul III este neconstitutionala, conform deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR). Au trecut 45 de zile de la publicarea deciziei in Monitorul Oficial, asa ca aceasta prevedere va fi exclusa din Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii.
 
 
Asa se face ca potrivit Deciziei CCR nr. 759/2017, care a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 108 din 5 februarie 2018, este impotriva Constitutiei Romaniei ca un contract individual de munca (CIM) sa inceteze de drept atunci cand angajatul devine pensionar de invaliditate de gradul III.
 
 
De ce s-a luat aceasta decizie de catre CCR? Pentru ca in situatia de incetare de drept a CIM pentru pensionarul de invaliditate gradul III, nu se lua practic, in calcul, opinia salariatului sau a angajatorului.

Dupa pensionare, salariatul poate fi reincadrat, dar numai daca pensionarea a intervenit pentru varsta sau pentru salariatul invalid gradul III.

Potrivit art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, contractul de munca inceteaza de drept la data pensionarii salariatului. Exista aici o distinctie: in cazul pensionarii pentru limita de varsta, contractul inceteaza in momentul in care salariatul a implinit varsta de pensionare si stagiul de cotizare, iar in cazul pensionarii pentru invaliditate, contractul de munca inceteaza la momentul comunicarii deciziei de pensionare.


 Astfel, potrivit art. 118 din Legea pensiilor nr. 263/2010, publicata in Monitorul oficial nr. 852 din 20 decembrie 2010, aceste categorii de pensionari pot cumula pensia cu salariul.

Dar aici apare problema.


Chiar daca un salariat lucra deja cu jumatate de norma, contractul sau tot ar fi incetat de drept, potrivit art. 56 alin. (1) lit. c), la data comunicarii deciziei de pensionare. Desi el ar fi avut dreptul sa cumuleze pensia cu salariul, contractul sau totusi ar fi incetat, putand fi ulterior reangajat sau nu.

Astfel de situatii, supuse analizei instantelor din tara, au generat in cele din urma ridicarea unei exceptii de neconstitutionalitate in fata Curtii Constitutionale. Iar Curtea Constitutionala, prin Decizia nr. 759/2017, publicata in Monitorul oficial nr. 108 din 5 februarie 2018, a declarat neconstitutionalitatea acestui text. Mentionam ca nu este avuta in vedere nici pensionarea pentru limita de varsta, si nici pensionarea pentru invaliditate de gardul I sau II, ci doar pensionarea salariatului incadrat in gradul III de invaliditate.


Salariatul invalid de gradul III: Incetarea de drept a contractului individual de munca

Astfel, s-a aratat ca incetarea de drept a contractului individual de munca la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III este contrara prevederilor constitutionale privind egalitatea de drepturi si conduce la restrangerea exercitiului dreptului la munca.

Ce trebuie sa stii despre incetarea de drept a unui contract de munca >>>

Curtea a retinut ca masura incetarii de drept a contractului individual de munca de la comunicarea deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III reprezinta o restrangere a exercitiului dreptului la munca. Se impune a fi analizat, „prin efectuarea unui test de proportionalitate, daca aceasta solutie legislativa este rezonabila, proportionala cu obiectivul urmarit si nu transforma dreptul la munca in unul iluzoriu/teoretic”.

„Imprejurarea ca acordarea pensiei de invaliditate de gradul III se face din initiativa asiguratului nu poate constitui, in opinia Curtii, un argument temeinic pentru a institui o reglementare mai putin favorabila pentru pensionarii de invaliditate de gradul III in raport cu ceilalti salariati, cum nu poate fi un argument temeinic nici imprejurarea ca emiterea unei decizii de pensionare de invaliditate de gradul III impune o modificare a termenilor contractului individual de munca ce nu poate fi intotdeauna realizata, intrucat angajatorul nu are in toate cazurile disponibil un loc de munca adecvat conditiei celui pensionat”.

Pentru aceste motive, Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate si si constata ca dispozitiile art. 56 alin. (1) lit. c) teza a doua, prima ipoteza din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii sunt neconstitutionale.


Potrivit art. 69 lit. c) din Legea pensiilor nr. 263/2010, publicata in Monitorul oficial nr. 852 din 20 decembrie 2010, invaliditatea de gradul III este caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca. in acest caz, observam ca salariatul poate lucra, cumuland pensia cu salariul, dar numai pentru jumatate de norma. Evaluarea capacitatii de munca, in vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, pana la data implinirii varstei standard de pensionare prevazuta de prezenta lege, de catre medicul specializat in expertiza medicala a capacitatii de munca.
 
Potrivit art. 56 lit. c) din Codul muncii, contractul de munca al salariatului inceta de drept la data comunicarii deciziei de pensie. Dar, dupa cum am vazut, prin Decizia nr. 759/2017, publicata in Monitorul oficial nr. 108 din 5 februarie 2018, acest text a fost declarat neconstitutional.
 
Intrebarea este acum - ce avem de facut? Ce putem face cu salariatii care se pensioneaza pentru invaliditate de gradul III si care vor fi efectele acestei decizii de neconstitutionalitate asupra raporturilor lor de munca?
 
 
Apreciem ca exista urmatoarele posibilitati:
 
a) Daca avem un salariat incadrat cu jumatate de norma, care a dobandit incadrarea in gradul III de invaliditate, contractul sau de munca va continua ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Salariatul va avea dreptul sa cumuleze pensia cu salariul. Contractul sau de munca nu va putea inceta decat in aceleasi conditii ca si al celorlalti salariati;
 
b) Daca salariatul este incadrat cu norma intreaga, la data comunicarii deciziei de pensionare ii propunem salariatului incheierea unui act aditional de modificare a contractului individual de munca, sub aspectul normei. Daca accepta – norma sa va fi redusa a jumatate, iar salariatul va cumula pensia cu salariul (corespunzator normei lucrate). Mentionam ca aceasta categorie de salariati este exceptata de la aplicabilitatea normelor privind plata contributiilor la nivelul salariului minim;
 
c) Daca salariatul refuza incheierea actului aditional de modificare a contractului de munca, va depinde de decizia medicului de medicina a muncii daca vom mai putea continua raportul de munca sau nu. Daca medicul de medicina muncii il declara inapt pentru desfasurarea activitatii, contractul sau va inceta, dar nu de drept, ci prin concediere pentru inaptitudine fizica si/sau psihica (art. 61 lit. c) din Codul muncii;
 
 
d) In acelasi fel vom proceda daca activitatea, prin natura sa, nu este susceptibila de fractionare, iar salariatul este declarat inapt de catre medicul de medicina muncii: salariatul va putea fi concediat pentru inaptitudine fizica si/sau psihica;
 
e)  Daca medicul il declara apt de munca, iar salariatul continua activitatea cu norma intreaga, pensia va fi suspendata, in temeiul art. 114 lit. f) din Legea pensiilor nr. 263/2010 (ca urmare a faptului ca acesta depaseste jumatate din programul normal de lucru al locului de munca respectiv).
 
Remarcam faptul ca insasi Curtea Constitutionala, in motivarea deciziei, a luat in considerare posibilitatea ca angajatorul “sa nu aiba disponibil un loc de munca adecvat conditiei celui pensionat”. 
 
 
 


de Raluca Dimitriu


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariat invalid de gradul IIIart.118 codul munciiincetare cim salariat invaliditate gradul IIIincetarea cim pensie invaliditate gradul III

Data aparitiei: 21 Martie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariatul invalid de gradul III. Ce prevedere din Codul muncii va fi stearsa Nota: 3.88 din 5 - 26 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]