legislatiamuncii.ro cauta meniu

 

Salariatul invalid de gradul III. Ce prevedere din Codul muncii va fi stearsa

salariat invalid de gradul IIIart.118 codul munciiincetare cim salariat invaliditate gradul IIIincetarea cim pensie invaliditate gradul III
Incetarea de drept a contractului individual de munca in cazul salariatului care se pensioneaza pentru invaliditate de gradul III este neconstitutionala, conform deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR). Au trecut 45 de zile de la publicarea deciziei in Monitorul Oficial, asa ca aceasta prevedere va fi exclusa din Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii.
 
 
Asa se face ca potrivit Deciziei CCR nr. 759/2017, care a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 108 din 5 februarie 2018, este impotriva Constitutiei Romaniei ca un contract individual de munca (CIM) sa inceteze de drept atunci cand angajatul devine pensionar de invaliditate de gradul III.
 
 
De ce s-a luat aceasta decizie de catre CCR? Pentru ca in situatia de incetare de drept a CIM pentru pensionarul de invaliditate gradul III, nu se lua practic, in calcul, opinia salariatului sau a angajatorului.

Dupa pensionare, salariatul poate fi reincadrat, dar numai daca pensionarea a intervenit pentru varsta sau pentru salariatul invalid gradul III.

Potrivit art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, contractul de munca inceteaza de drept la data pensionarii salariatului. Exista aici o distinctie: in cazul pensionarii pentru limita de varsta, contractul inceteaza in momentul in care salariatul a implinit varsta de pensionare si stagiul de cotizare, iar in cazul pensionarii pentru invaliditate, contractul de munca inceteaza la momentul comunicarii deciziei de pensionare.


 Astfel, potrivit art. 118 din Legea pensiilor nr. 263/2010, publicata in Monitorul oficial nr. 852 din 20 decembrie 2010, aceste categorii de pensionari pot cumula pensia cu salariul.

Dar aici apare problema.


Chiar daca un salariat lucra deja cu jumatate de norma, contractul sau tot ar fi incetat de drept, potrivit art. 56 alin. (1) lit. c), la data comunicarii deciziei de pensionare. Desi el ar fi avut dreptul sa cumuleze pensia cu salariul, contractul sau totusi ar fi incetat, putand fi ulterior reangajat sau nu.

Astfel de situatii, supuse analizei instantelor din tara, au generat in cele din urma ridicarea unei exceptii de neconstitutionalitate in fata Curtii Constitutionale. Iar Curtea Constitutionala, prin Decizia nr. 759/2017, publicata in Monitorul oficial nr. 108 din 5 februarie 2018, a declarat neconstitutionalitatea acestui text. Mentionam ca nu este avuta in vedere nici pensionarea pentru limita de varsta, si nici pensionarea pentru invaliditate de gardul I sau II, ci doar pensionarea salariatului incadrat in gradul III de invaliditate.


Salariatul invalid de gradul III: Incetarea de drept a contractului individual de munca

Astfel, s-a aratat ca incetarea de drept a contractului individual de munca la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III este contrara prevederilor constitutionale privind egalitatea de drepturi si conduce la restrangerea exercitiului dreptului la munca.

Ce trebuie sa stii despre incetarea de drept a unui contract de munca >>>

Curtea a retinut ca masura incetarii de drept a contractului individual de munca de la comunicarea deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III reprezinta o restrangere a exercitiului dreptului la munca. Se impune a fi analizat, „prin efectuarea unui test de proportionalitate, daca aceasta solutie legislativa este rezonabila, proportionala cu obiectivul urmarit si nu transforma dreptul la munca in unul iluzoriu/teoretic”.

„Imprejurarea ca acordarea pensiei de invaliditate de gradul III se face din initiativa asiguratului nu poate constitui, in opinia Curtii, un argument temeinic pentru a institui o reglementare mai putin favorabila pentru pensionarii de invaliditate de gradul III in raport cu ceilalti salariati, cum nu poate fi un argument temeinic nici imprejurarea ca emiterea unei decizii de pensionare de invaliditate de gradul III impune o modificare a termenilor contractului individual de munca ce nu poate fi intotdeauna realizata, intrucat angajatorul nu are in toate cazurile disponibil un loc de munca adecvat conditiei celui pensionat”.

Pentru aceste motive, Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate si si constata ca dispozitiile art. 56 alin. (1) lit. c) teza a doua, prima ipoteza din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii sunt neconstitutionale.


Potrivit art. 69 lit. c) din Legea pensiilor nr. 263/2010, publicata in Monitorul oficial nr. 852 din 20 decembrie 2010, invaliditatea de gradul III este caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, persoana putand sa presteze o activitate profesionala, corespunzatoare a cel mult jumatate din timpul normal de munca. in acest caz, observam ca salariatul poate lucra, cumuland pensia cu salariul, dar numai pentru jumatate de norma. Evaluarea capacitatii de munca, in vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, pana la data implinirii varstei standard de pensionare prevazuta de prezenta lege, de catre medicul specializat in expertiza medicala a capacitatii de munca.
 
Potrivit art. 56 lit. c) din Codul muncii, contractul de munca al salariatului inceta de drept la data comunicarii deciziei de pensie. Dar, dupa cum am vazut, prin Decizia nr. 759/2017, publicata in Monitorul oficial nr. 108 din 5 februarie 2018, acest text a fost declarat neconstitutional.
 
Intrebarea este acum - ce avem de facut? Ce putem face cu salariatii care se pensioneaza pentru invaliditate de gradul III si care vor fi efectele acestei decizii de neconstitutionalitate asupra raporturilor lor de munca?
 
 
Apreciem ca exista urmatoarele posibilitati:
 
a) Daca avem un salariat incadrat cu jumatate de norma, care a dobandit incadrarea in gradul III de invaliditate, contractul sau de munca va continua ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Salariatul va avea dreptul sa cumuleze pensia cu salariul. Contractul sau de munca nu va putea inceta decat in aceleasi conditii ca si al celorlalti salariati;
 
b) Daca salariatul este incadrat cu norma intreaga, la data comunicarii deciziei de pensionare ii propunem salariatului incheierea unui act aditional de modificare a contractului individual de munca, sub aspectul normei. Daca accepta – norma sa va fi redusa a jumatate, iar salariatul va cumula pensia cu salariul (corespunzator normei lucrate). Mentionam ca aceasta categorie de salariati este exceptata de la aplicabilitatea normelor privind plata contributiilor la nivelul salariului minim;
 
c) Daca salariatul refuza incheierea actului aditional de modificare a contractului de munca, va depinde de decizia medicului de medicina a muncii daca vom mai putea continua raportul de munca sau nu. Daca medicul de medicina muncii il declara inapt pentru desfasurarea activitatii, contractul sau va inceta, dar nu de drept, ci prin concediere pentru inaptitudine fizica si/sau psihica (art. 61 lit. c) din Codul muncii;
 
 
d) In acelasi fel vom proceda daca activitatea, prin natura sa, nu este susceptibila de fractionare, iar salariatul este declarat inapt de catre medicul de medicina muncii: salariatul va putea fi concediat pentru inaptitudine fizica si/sau psihica;
 
e)  Daca medicul il declara apt de munca, iar salariatul continua activitatea cu norma intreaga, pensia va fi suspendata, in temeiul art. 114 lit. f) din Legea pensiilor nr. 263/2010 (ca urmare a faptului ca acesta depaseste jumatate din programul normal de lucru al locului de munca respectiv).
 
Remarcam faptul ca insasi Curtea Constitutionala, in motivarea deciziei, a luat in considerare posibilitatea ca angajatorul “sa nu aiba disponibil un loc de munca adecvat conditiei celui pensionat”. 
 
 
 

de Raluca Dimitriu


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariat invalid de gradul IIIart.118 codul munciiincetare cim salariat invaliditate gradul IIIincetarea cim pensie invaliditate gradul III

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 21 Martie 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Salariatul invalid de gradul III. Ce prevedere din Codul muncii va fi stearsa Nota: 3.77 din 5 - 22 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (2)


Radu
20-Ian-2019

Ptr un salariat, personal contractual, incadrat in baza unui cim si a unei decizii de incadrare in grad de invaliditate 3 indemnizatia de hrana se acorda integral sau la jumatate ptr cele 4 ore lucrate in fiecare zi, conf art 18 din Legea 153/2017?

nita ion
02-Mar-2018

dar Art. 7. oug 90/2017 2 Sumele aferente contribuțiilor de asigurări sociale sau, după caz, contribuțiilor individuale la bugetul de stat, datorate de personalul plătit din fonduri publice, astfel cum sunt stabilite n aplicarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, sunt avute n vedere la stabilirea majorărilor salariale ce se acordă n anul 2018 personalului plătit din fonduri publice potrivit art. 38 alin. 3 lit. a din Legea-cadru nr. 153/2017. ce vrea sa insemne? multumesc anticipat - i.nita

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Telemunca. Clauza in CIM. Conditii de acordare a tichetelor de masaIntrebare: Codul muncii solicita sa se mentioneze in actul aditional pentru telemunca perioada si/sau zilele in care salariatul isi desfasoara activitatea in regim de telemunca. Compania noastra doreste sa ofere o anumita flexibilitate in acest sens, stipuland in actul aditional un procent de timp pentru telemunca (de exemplu, maxim 50% din numarul de zile lucratoare in luna) completandu-se simultan o anexa saptamanala in care fiecare salariat sa isi completeze planificarea de telemunca pentru saptamana...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Concediu de odihna si tichetele de vacantaIntrebare: Avem o salariata revenita din CCC pe 17.09.2020. Apoi in perioada 17.09-17.10.2020 face cerere de concediu fara plata, pe care conducerea societatii o aproba. Intrebare: Daca pentru un an normal, in care nu are suspendari, are dreptul la 24 de zile calendaristice si 5 zile pentru conditii grele, pentru anul 2020 la cate zile ar avea dreptul? CCC ii reduce din numarul de zile de concediu de odihna? Si daca are dreptul la un concediu normal, are dreptul la tichete de vacanta, desi nu are lucrate...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"
Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Fisele de Post ale angajatilor!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Fise de Post modificate de Pandemie - 12 modele actualizate la zi"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]