Modificarea criteriilor de evaluare. Ce se intampla daca angajatii refuza semnarea actelor aditionale

acte aditionale 2017criterii de evaluare angajaticriterii evaluare cim
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Potrivit Codului Muncii, persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul va fi informata cu privire la criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului.

De asemenea, aceste criterii de evaluare trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca, in conformitate cu alin. (4) din acelasi articol.

IMPORTANT! In lipsa altor prevederi care sa dezvolte aceste prevederi legale, criteriile de evaluare a activitatii profesionale constituie element al contractului individual de munca, dupa cum in mod expres mentioneaza legiuitorul, prin urmare trebuie sa se regaseasca in CIM, ceea ce presupune acordul de vointa al partilor.

Dar ce se petrece in cazul in care salariatii nu doresc sa semneze actele aditionale, care atesta noile criterii de evaluare?

In acest sens, vom analiza un caz din PortalCodulMuncii.ro: "In cadrul companiei a fost modificata procedura operationala privind evaluarea salariatilor in urma careia au fost modificate si criteriile de evaluare. Intrucat criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului sunt mentionate in CIM s au intocmit acte aditionale cu nominalizarea criteriilor pe categorii de salariati. O parte din salariati refuza sa semneze aceste acte aditionale. Mentionam ca actele au fost intocmite la data de 01.07.2016, perioada de evaluare in cadrul companiei fiind 01.08.2016 - 31.07.2017. Intrebarea se refera la modalitatea legala de evaluare a salariatilor care nu au semnat actele aditionale. Mentionam ca societatea are un Sistem de Management Integrat."


Raspunsul specialistilor Rentrop & Straton:

Contractul individual de munca (CIM) produce efecte pentru viitor, tot astfel criteriile odata stabilite de catre parti produc efecte pentru viitor, adica pentru perioada ulterioara convenirii acestora de catre parti.

Este inadmisibil sa se evalueze conform noilor criterii o perioada anterioara pentru care evaluarea era stabilita a se realiza in functie de alte criterii (cele vechi).

Intrucat din informatiile de mai sus nu rezulta in ce masura evaluarea s-a realizat dupa criteriile vechi anterior modificarii procedurii, semnalam ca acestea produc efecte si pot fi avute in vedere doar la evaluarea ce se va realiza in perioada de dupa intrarea lor in vigoare, la termenele stabilite de angajator.

Atentie! Modificarea criteriilor de evaluare constituie o modificare a contractului individual de munca ce poate opera numai cu acordul salariatului in conformitate cu prevederile art. 41 si art. 17 din Codul muncii.


Pe langa actele aditionale de modificare a CIM angajatorul are la dispozitie cuprinderea si detalierea acestor criterii de evaluare in regulamentul intern al unitatii, criterii ce pot fi detaliate pe categorii de salariati, urmand ca evaluarea efectiva sa se realizeze conform procedurii aprobata la nivelul angajatorului. Pentru a deveni efective si a produce efecte juridice Regulamentul intern trebuie adus la cunostinta salariatilor, chiar si in lipsa semnarii actelor aditionale.

Simplul refuz de semnare a actului aditional avand ca obiect modificarea  criteriilor de evaluare nu impiedica angajatorul sa efectueze evaluarea salariatilor conform criteriilor stabilite in Regulamentul intern al unitatii, adus la cunostinta salariatilor.


Sursa: PortalCodulMuncii





NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
acte aditionale 2017criterii de evaluare angajaticriterii evaluare cim

Data aparitiei: 06 Februarie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Modificarea criteriilor de evaluare. Ce se intampla daca angajatii refuza semnarea actelor aditionale Nota: 3.61 din 5 - 9 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]