Conform art. 78 alin. (1) din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, persoanele cu handicap pot fi incadrate in munca conform pregatirii lor profesionale si capacitatii de munca, atestate prin certificatul de incadrare in grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel judetean sau al sectoarelor municipiului Bucuresti.
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.
Ghid complet privind contributiile aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2023! O lucrare unica pe piata lucrarilor dedicate domeniului salarizarii!
Beneficiati de explicatii clare si profesioniste oferite de specialistii Rentrop & Straton, detalii AICI >>>
Etapele stabilirii obligatiilor la fondul de handicap
1) Angajatorul stabileste daca face parte dintre angajatorii carora le revine obligatia de a contribui la fondul pentru persoane cu handicap.
Din acest punct de vedere angajatorul trebuie sa stabileasca daca numarul mediu lunar de angajati din luna respectiva este cel putin 50.
Numarul mediu lunar de angajati se calculeaza conform Instructiunilor pentru aplicarea art. 78 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap aprobate prin Ordinul 1001/2022 privind aprobarea Instructiunilor pentru aplicarea art. 78 alin. (2) si (3) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap:
Se determina numarul mediu lunar de salariati din fiecare luna ca medie aritmetica simpla rezultata din suma efectivelor zilnice de salariati din luna respectiva, inclusiv zilele de repaus saptamanal, zilele de sarbatori legale si alte zile in care, potrivit dispozitiilor legale, nu se lucreaza, impartita la numarul total de zile calendaristice.
In efectivele zilnice nu vor fi inclusi salariatii aflati in
concediu fara plata, cei aflati in greva, cei detasati la lucru in strainatate si nici cei ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate. Pentru fiecare zi de repaus saptamanal sau de sarbatoare legala se vor lua in calcul efectivele de salariati din ziua lucratoare precedenta, cu exceptia persoanelor al caror contract individual de munca a incetat in acea zi.
Calcul si etapele stabilirii obligatiilor la fondul de handicap
Salariatii angajati cu fractiune de norma sunt inclusi in numarul total de angajati proportional cu timpul efectiv lucrat conform prevederilor contractului individual de munca.
2) In situatia in care numarul mediu lunar de angajati calculat conform prevederilor de la pct. 1) este de cel putin 50, angajatorul stabileste numarul de persoane cu handicap pe care trebuie sa le angajeze.
Numarul mediu de angajati x 4% = numarul de persoane incadrate in grad de handicap pe care angajatorul are obligatia sa le angajeze. Acest numar va fi evidentiat cu doua zecimale.
Comandati chiar acum lucrarea “Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2023!", detalii AICI >>>
3) In situatia in care nu angajeaza persoane incadrate in grad de handicap in numarul prevazut la pct. 2, angajatorul are doua posibilitati:
a) fie, plateste, lunar, catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap;
b) fie plateste, lunar, catre bugetul de stat o suma reprezentand echivalentul a minimum 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu suma reprezentand diferenta pana la nivelul sumei prevazute la lit. a) sa achizitioneze, pe baza de parteneriat, produse si/sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate in unitati protejate autorizate.
In cazul in care o persoana este angajata in timpul lunii, va fi luata in calcul proportional cu timpul lucrat.
In situatia in care numarul mediu calculat conform celor de mai sus este 47 angajatorul nu are obligatia de a angaja persoane cu handicap.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<