Fondul de handicap. Calcul si etapele stabilirii obligatiilor la fondul de handicap

Fondul de handicapEtapele stabilirii obligatiilor la fondul de handicap
Fondul de handicap. Calcul si etapele stabilirii obligatiilor la fondul de handicap
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conform art. 78 alin. (1) din Legea 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, persoanele cu handicap pot fi incadrate in munca conform pregatirii lor profesionale si capacitatii de munca, atestate prin certificatul de incadrare in grad de handicap, emis de comisiile de evaluare de la nivel judetean sau al sectoarelor municipiului Bucuresti.
 
Alin. (2) al aceluiasi articol stabileste ca autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel putin 50 de angajati, au obligatia de a angaja persoane cu handicap intr-un procent de cel putin 4% din numarul total de angajati.
 
Ghid complet privind contributiile aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2023! O lucrare unica pe piata lucrarilor dedicate domeniului salarizarii!
Beneficiati de explicatii clare si profesioniste oferite de specialistii Rentrop & Straton, detalii AICI >>>
 

Etapele stabilirii obligatiilor la fondul de handicap

 
1) Angajatorul stabileste daca face parte dintre angajatorii carora le revine obligatia de a contribui la fondul pentru persoane cu handicap.
 
Din acest punct de vedere angajatorul trebuie sa stabileasca daca numarul mediu lunar de angajati din luna respectiva este cel putin 50.
   
Numarul mediu lunar de angajati se calculeaza conform Instructiunilor pentru aplicarea art. 78 din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap aprobate prin Ordinul 1001/2022 privind aprobarea Instructiunilor pentru aplicarea art. 78 alin. (2) si (3) din Legea nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap:
   
Se determina numarul mediu lunar de salariati din fiecare luna ca medie aritmetica simpla rezultata din suma efectivelor zilnice de salariati din luna respectiva, inclusiv zilele de repaus saptamanal, zilele de sarbatori legale si alte zile in care, potrivit dispozitiilor legale, nu se lucreaza, impartita la numarul total de zile calendaristice.
   
In efectivele zilnice nu vor fi inclusi salariatii aflati in concediu fara plata, cei aflati in greva, cei detasati la lucru in strainatate si nici cei ale caror contracte individuale de munca sunt suspendate. Pentru fiecare zi de repaus saptamanal sau de sarbatoare legala se vor lua in calcul efectivele de salariati din ziua lucratoare precedenta, cu exceptia persoanelor al caror contract individual de munca a incetat in acea zi.
 

Calcul si etapele stabilirii obligatiilor la fondul de handicap

 
Salariatii angajati cu fractiune de norma sunt inclusi in numarul total de angajati proportional cu timpul efectiv lucrat conform prevederilor contractului individual de munca.
 
2) In situatia in care numarul mediu lunar de angajati calculat conform prevederilor de la pct. 1) este de cel putin 50, angajatorul stabileste numarul de persoane cu handicap pe care trebuie sa le angajeze.
 
Numarul mediu de angajati x 4% = numarul de persoane incadrate in grad de handicap pe care angajatorul are obligatia sa le angajeze. Acest numar va fi evidentiat cu doua zecimale.
 
Comandati chiar acum lucrarea “Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2023!", detalii AICI >>>
 
3) In situatia in care nu angajeaza persoane incadrate in grad de handicap in numarul prevazut la pct. 2, angajatorul are doua posibilitati:
a) fie, plateste, lunar, catre bugetul de stat o suma reprezentand salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap; 
b) fie plateste, lunar, catre bugetul de stat o suma reprezentand echivalentul a minimum 50% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata inmultit cu numarul de locuri de munca in care nu au angajat persoane cu handicap, iar cu suma reprezentand diferenta pana la nivelul sumei prevazute la lit. a) sa achizitioneze, pe baza de parteneriat, produse si/sau servicii realizate prin activitatea proprie a persoanelor cu handicap angajate in unitati protejate autorizate. 
 
In cazul in care o persoana este angajata in timpul lunii, va fi luata in calcul proportional cu timpul lucrat.
 
In situatia in care numarul mediu calculat conform celor de mai sus este 47 angajatorul nu are obligatia de a angaja persoane cu handicap.
 
Acest raspuns a fost oferit de catre expertii de la PortalContabilitate, in februarie 2023, mai multe detalii AICI >>>

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Atentie! Regulamentul Intern trebuie modificat conform actelor normative intrate in vigoare in ultima perioada!
Riscati amenzi de pana la 30.000 de lei!

Scapati instantaneu de stresul
intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea pe stick „Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz” gasiti TOT!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Fondul de handicapEtapele stabilirii obligatiilor la fondul de handicap

Data aparitiei: 24 Octombrie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Fondul de handicap. Calcul si etapele stabilirii obligatiilor la fondul de handicap Nota: 5 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]