Va reamintim ca legislatia din Romania stabileste nu mai putin de 14 abateri si amenzi legate de registrul general de evidenta a salariatilor (ReviSal)!
Cea mai mica dintre aceste amenzi este de 300 de lei, daca refuzati sa-i eliberati unui salariat un extras din ReviSal, cea mai mare este de 20.000 de lei, daca nu transmiteti in registru datele obligatorii la angajare cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre fiecare salariat.
Cum ar fi ca, de acum inainte, sa nu mai aveti nicio greseala in ReviSal?
Apelati la
Caiet practic de completare in ReviSal si aflati cum trebuie sa procedati, fara niciun dubiu, in orice situatie,
detalii aici >>>
Contract CIM neinregistrat in Revisal, descoperit dupa cateva luni
"Din luna februarie am gasit un contract individual de munca neinregistrat in Revisal, am inregistrat in luna mai cu toate informatiie din luna februarie si data cand isi produce efecte tot in februarie. Mentionez ca in D112 este declarat. Nu am avut control, dar stiu ca se vede data inregistrarii. Cum as putea evita la un posibil control de a nu a avea probleme. Va rog sa-mi spuneti daca am procedat corect."
Raspunsul specialistilor:
Nu este corect ca inregistrarea nu s-a efectuat cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii asa cum se mentioneaza in HG 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor. Insa este corect ca s-a efectuat inregistrarea la data constatarii erorii.
Recomand sa intocmiti o nota de constatare in care sa aratati ca ati descoperit ca s-a omis inregistrarea contractului individual de munca in Revisal in termenul legal precum si data la care ati descoperit. Drept urmare veti mai mentiona ca ati procedat la efectuarea inregistrarii la data la care ati constatat eroarea savarsita prin omisiune.
In cazul unui control, inspectorului de munca ii puteti explica faptul ca s-a omis inregistrarea fara rea credinta intrucat salariatul a fost inregistrat in formularul 112 si au fost platite taxele salariale. Ii veti prezenta nota de constatare si dovezi privind plata contributiilor sociale.
Procedand astfel exista posibilitatea sanctionarii cu avertisment in temeiul OG 2/2001.
Pe de alta parte, fapta se va prescrie in termen de 6 luni socotite din ziua anterioara inceperii activitatii de salariat in baza art. 13 alin. (1) din OG 2/2001:
(1) Aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<