Va informam ca, in contextul publicarii scrisorii deschise a Platformei Sociale din Romania cu privire la situatia persoanelor varstnice si a persoanelor cu dizabilitati institutionalizate, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale face urmatoarele mentiuni:
Pornind de la ideea ca serviciile sociale trebuie sa se concentreze asupra cresterii calitatii vietii beneficiarilor, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, reprezentat prin Marius Constantin Budai, a organizat o intalnire de lucru consultativa luni, 10.07.2023, cu reprezentantii societatii civile.
In cadrul acestei intalniri au fost semnalate principalele probleme care au dus la situatia abuziva din cadrul centrelor de ingrijire, pe care dorim sa o remediem, in primul rand, prin crearea unui parteneriat solid si transparent cu reprezentantii societatii civile, informeaza Ministerul Muncii.
Pentru a ne adresa primului punct din scrisoare si pentru a nu permite perturbarea activitatii furnizorilor care respecta standardele minime si drepturile beneficiarilor, am propus ca aceste reuniuni sa fie lunare, in aceeasi formula minim (asteptam participarea mai multor ONG-uri) unde vom invita autoritatile publice cu atributii de control, pentru a identifica formula corecta in demersul initiat.
De asemenea, se vor constitui de urgenta doua grupuri de lucru impreuna cu specialisti din cadrul societatii civile pentru modificarea Legii 448/2006, actualizata 2020, privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap si a Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calitatii in domeniul serviciilor sociale.
Totodata, am solicitat urgentarea modificarii Legii 292/2011 a asistentei sociale, lege care in prezent se afla in procedura de avizare interministeriala.
In cadrul grupurilor de lucru vom urmari:
- Adaptarea legislatiei la nevoile societatii civile cu privire la activitatea centrelor de ingrijire;
- Lansarea unei proceduri transparente, deschise, pentru implementarea unui mecanism de monitorizare care va viza evaluarea calitatii serviciilor, dar si respectarea drepturilor beneficiarilor;
- Criteriile de selectie care trebuie sa fie transparente, obiective si predictibile, iar stabilirea acestora realizata intr-o maniera participativa;
- Modificarea procedurilor de avizare, monitorizare control, cu implicarea tuturor factorilor decizionali.
Avand in vedere ca in spatiul public au aparut o serie de articole referitoare la intalnirea de luni cu privire la faptul ca au fost invitate ONG-uri care sunt platite de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, facem precizarea ca Organizatiile reprezentante ale persoanelor cu dizabilitati, membre in Consiliul National al Dizabilitatii din Romania, care sunt platite lunar, conform legislatiei in vigoare de MMSS, nu au fost invitate la aceasta dezbatere, tocmai, pentru a nu afecta demersul de consultare initiat de ministrul Muncii si totodata pentru a elimina orice incidenta de conflict de interese.
Impreuna dorim sa identificam cele mai bune solutii care sa conduca la cresterea calitatii serviciilor sociale pentru persoanele varstnice si persoanele cu dizabilitati institutionalizate, intr-un mod eficient, prin remedierea anumitor deficiente si imbunatatirea sistemului de servicii sociale asa incat sa devina mai responsabil, relevant si eficace.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Conditii efectuare concediu paternalIntrebare: Avem un coleg la care i+a nascut sotia in luna Noiembrie. Cat timp are acest coleg la dispozitie pentru a beneficia de concediul paternal si de concediul de puericultura deoarece a facut acest curs.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Incadrare in munca persoana cu handicap cu norma de lucru mai mica de 8 ore pe zi. SalariuIntrebare: Va rugam sa ne ajutati urgent cu un raspuns la urmatoarea intrebare. Avem un angajat incadrat in grad de handicap mediu. Are recomandare de reducere a programului de lucru la 6 ore. Va rugam sa ne comunicati daca se poate reduce programul de lucru, cu mentinerea salariului.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<