Amenda ITM pentru angajarea unei persoane cu studii necorespunzatoare

inspectia munciiITMrelatii de muncaCOR
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Conform COR, pentru ocupatiile incluse in grupele majore sunt mentionate diferite studii necesare a fi absolvite, respectiv: medii, postliceale, generale sau superioare.
 
Nivelul de instruire cerut pentru angajarea pe o functie ce face parte din grupa majora 2 din COR este de studii superioare (universitare).
 
Spre esemplu, functia de specialist marketing, cod COR 241921 face parte din grupa majora 2, asa incat persoana candidata la angajare pe aceasta pozitie trebuie sa fi absolvit studii universitare. Nu se prevede vreo exceptie in privinta studiilor necesare.
 
Acestea sunt cerinte de studii ce trebuie respectate la angajare, caci nivelul de instruire reprezinta o conditie necesara pentru incheierea valabila a contractului individual de munca, iar sanctiunea pentru nerespectarea conditiilor necesare pentru incheierea valabila a contractului individual de munca este nulitatea acestuia, in conformitate cu dispozitiile art. 57 alin. (1) din Codul muncii , republicat.
 
Controlul aplicarii prevederilor legale referitoare la relatiile de munca se fac de catre inspectorii de munca din cadrul Inspectiei Muncii, cu respectarea cadrului legal stabilit prin Legea 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii, republicata, si Regulamentul de organizare si functionare a Inspectiei Muncii aprobat prin HG 1377/2009 , cu modificarile si completarile ulterioare.
 
In baza controlului efectuat la angajatori, inspectorii de munca pot sanctiona contraventional angajatorii pentru incalcarea dispozitiilor legale si, totodata, pot stabili in sarcina acestora masuri in vederea remedierii deficientelor constatate in urma controlului.

Printre atributiile Inspectiei Muncii in domeniul relatiilor de munca se numara:

- controleaza respectarea celorlalte prevederi cuprinse in legislatia muncii si a clauzelor contractelor colective de munca (art. 6 din Legea 108/1999 , republicata);
- impune ca abaterile constatate in domeniu sa fie remediate pe loc sau intr-un timp limitat (art. 19 lit. d din Legea 108/1999 , republicata);
- dispune masuri atunci cand conducatorul persoanei juridice nu isi indeplineste obligatiile legale (art. 19 lit. h din Legea 108/1999 , republicata);
- controleaza aplicarea reglementarilor legale, generale si speciale, cu privire la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca (art. 3 alin. 1 pct. B lit. a din HG 1377/2009 , cu modificarile si completarile ulterioare);
- dispune angajatorului masuri in vederea remedierii intr-un timp determinat a neconformitatilor constatate (art. 15 lit. h din HG 1377/2009 , cu modificarile si completarile ulterioare).

Asadar, in urma controlului efectuat in exercitiul atributiilor de serviciu, prin procesul-verbal de control inspectorii de munca au dreptul sa dispuna masuri obligatorii de indeplinit pentru angajatorul care nu isi indeplineste obligatiile stabilite de lege.

Refuzul de a indeplini masurile dispuse sunt sanctionate contraventional. Astfel, constituie contraventie, conform art. 21 din Legea 108/1999 , republicata, refuzul unui angajator, persoana fizica sau juridica, de a aduce la indeplinire masurile obligatorii, dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta, in limitele si cu respectarea prevederilor art. 6 si 19, care se sanctioneaza cu amenda de la 3000 lei la 10000 lei.

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inspectia munciiITMrelatii de muncaCOR

Data aparitiei: 21 Octombrie 2011
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Amenda ITM pentru angajarea unei persoane cu studii necorespunzatoare Nota: 3.15 din 5 - 10 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]