Litigiile de munca in Romania. Cauze, solutionari si aspecte legale

litigii de muncalitigiu de muncadreptul munciiconflict de muncaconflict de munca ITMmaria nicutar
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Litigiile de munca au fost dintotdeauna subiecte de interes major pentru angajatori si responsabili cu legislatia muncii si HR. Si evident ca lucrurile nu au cum sa ne surprinda pentru ca orice litigiu de munca reprezinta un factor destabilizator pentru companie, intr-o masura mai mica sau mai mare.

Un litigiu de munca atrage dupa sine amenzi, sanctiuni si chiar dosar penal. Orice litigiu de munca reprezinta factor de stres pentru ambele tabere, cu pierderi financiare si non-financiare, cu imaginea companiei sau a angajatului patate in mod iremediabil.

Nu uitati faptul ca odata cu dezvoltarea mediului online, orice act ilegal sau imoral intreprins de angajatori devine o pata pe cartea sa de vizita, una care nu se iarta si nu se uita. De aici ajungem foarte rapid la stoparea investitiilor exterioare, lipsa candidatilor pentru posturile oferite in cadrul firmei, lant de demisii ale angajatilor care realizeaza ca mediul de lucru in care activeaza nu este unul optim.


Care sunt cele mai comune cauze pentru declansarea unui litigiu de munca:

- neplata salariilor. Fie ca angajatorul retine in mod abuziv din salariul angajatului, fie ca la incetarea contractului de munca nu acorda acestuia restul de plata cuvenit, fie ca sunt efectuate reduceri abuzive, toate duc la sesizari catre ITM si apoi la litigii ce ajung in instanta.- neplata bonusurilor conform clauzelor contractuale. Prime, bonusuri, marirea salariului la atingerea targetului, sporuri promise si neacordate conform contractului...

- nerespectarea zilelor libere, munca obligatorie in zile de repaus saptamanal, nerespectarea programului de lucru cu impunerea efectuarii de ore suplimentare neplatite sau remunerate necorespunzator. Iata un al treilea factor des intalnit in practica litigiilor de munca.

- discriminare de gen, rasiala, de statut social si nu numai. Evident, si in acest caz, orice litigiu de munca trebuie sa fie sustinut si argumentat prin intermediul probelor si actelor doveditoare. Nu este de ajuns o conversatie pe holul cladirii, un zvon sau o parere.

- conditii de munca nepotrivite. Si acestea reprezinta un factor des intalnit care declanseaza un litigiu de munca. Spre exemplu, angajatului ii revin sarcini de lucru care cer echipament special insa angajatorul nu dispune de ele. Angajatul lucreaza fara echipament de protectie sau cu tehnologie care ii poate pune in pericol viata si/ sau sanatatea. Si aici discutam tot despre un posibil litigiu de munca.

- concedii neplatite. Recent am avut ocazia sa aflu ca inca mai exista firme in cadrul carora zilele de concediu de odihna nu sunt luate de angajati, ca sa nu isi piarda salariul pe acea perioada de timp. Angajatorii care nu acorda zilele de concediu de odihna risca amenzi si sanctiuni grave. Pe perioada concediului de odihna se acorda indemnizatie de concediu de odihna, care nu poate fi mai mica decat valoarea salariului in acele zile.

- concedierea salariatei insarcinate. Sunt numeroase cazuri in care salariatele insarcinate sau care au revenit din CCC, mai devreme de 6 luni de la revenire, sunt concediate. Tot despre litigiu de munca discutam. Angajatorul care nu respecta legislatia in vigoare, risca sa ajunga in instanta, acolo unde, dupa decizia finala, poate realiza ca trebuie sa plateasca drepturi salariale restante, cheltuielile de judecata ale fostelor angajate, despaguburi si amenda de rigoare pentru abuzul savarsit.


Aceasta nu este o lista nici macar aproape de sfert, daramite de final. Cauzele litigiilor de munca sunt numeroase, complexe si au termen mai redus de solutionare in instanta. Termenul lor de solutionare este mai rapid decat in alte cauze. Si desi sunt voci care spun ca majoritatea angajatilor au castig de cauza in materie de litigii de munca, practica ne arata ca lucrurile nu stau asa si ca nimeni nu este favorizat in fata instantei. Legea este aceeasi pentru toata lumea.


La fel cum un litigiu de munca poate fi declansat din initiativa unui salariat tratat incorect, asa discutam si despre angajatori care deschid proces pentru a recupera drepturi incasate necuvenit de fostii lor salariati, pentru a disputa sume banesti drept despagubire pentru nerespectarea clauzelor contractuale si nu numai.

Important de retinut.
Angajatul caruia i-au fost stirbite drepturile trebuie sa se adreseze inainte de toate ITM-ului. Se depune o sesizare si aceasta este solutionata de inspectorii de munca. Acestia efectueaza controlul la angajator si stabilesc daca sesizarea este sau nu reala. Inspectorii ITM pot amenda angajatorul in cauza chiar daca nu s-a ajung la proces, in instanta. Se da amenda, se da termen de respectare a legislatiei in vigoare, de reparare a abuzului efectuat.

Mai departe, cu sesizarea rezolvata de ITM, angajatul nedreptatit merge in instanta. Aici discutam despre solutionarea cauzei, cu recuperarea drepturilor pe care angajatorii nu le-au acordat, cu acoperirea cheltuielilor de judecata, inclusiv onorariul avocatului. Costurile sunt mereu mari cand discutam despre litigii, de munca sau de orice natura. Angajatorii si angajatii deopotriva trebuie sa fie constienti de faptul ca litigiile de munca lasa urme in ambele tabere. Se pierd bani si timp, se strica reputatii, se strica relatii de munca pe care ne-am fi bazat mult timp.

Cele mai comune cauze pentru care angajatul ajunge sa fie implicat intr-un litigiu de munca:

- paguba produsa angajatorului, caz in care angajatul poate ajunge in instanta si va fi obligat sa acopere prejudiciul si chiar sa achite si daune interese. Evident, pentru plata de daune interese, instanta va decide doar acolo unde exista analize clare, documente doveditoare, cercetari ample.

- incalcarea clauzei de neconcurenta, a clauzei de confidentialitate, a clauzei de formare profesionala sau a clauzei de mobilitate.


La final, nimeni nu iese castigat dintr-un litigiu de munca. Este un proces care consuma timp, energie, bani, reputatie. O solutie mai buna este rezolvarea amiabila. O solutie si mai buna este prevenirea conflictelor de munca. Dar pentru asta trebuie sa cunosti legea si sa o aplici cu fiecare decizie pe care o iei, de la cele mai marunte si pana la cele mai complexe.

Un litigiu de munca despre care am discutat recent este cel referitor la situatia unui angajat care a semnat actul aditional de modificare a functiei. Ulterior, cand i se prezinta fisa postului, angajatul refuza sa o semneze. Sarcinile atribuite in fisa postului nu sunt conforme cu functia si sunt supradimensionate pentru nivelul sau de responsabilitate, pentru salariul sau, pentru functia detinuta. Salariatul refuza sa semneze fisa postului. Angajatorul doreste sa stie ce se poate face.

Litigiul de munca va fi, cel mai probabil, castigat de angajat daca se descopera faptul ca angajatorul nu l-a informat in prealabil, la incheierea actului aditional de modificare a functiei, cu privire la fisa postului si ce atributii/ responsabilitati se vor afla inscrise in cadrul ei. Cu alte cuvinte, informarea angajatului este obligatorie, nu optionala.

Sa privim putin catre art. 17 din Codul Muncii:

Art. 17. – (1) Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice.
(2) Obligatia de informare a persoanei selectate in vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz.
(3) Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente:
a) identitatea partilor;
b) locul de munca sau, in lipsa unui loc de munca fix, posibilitatea ca salariatul sa munceasca in diverse locuri;
c) sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului;
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si fisa postului, cu specificarea atributiilor postului;
e) criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului;
f) riscurile specifice postului;
g) data de la care contractul urmeaza sa isi produca efectele;
h) in cazul unui contract de munca pe durata determinata sau al unui contract de munca temporara, durata acestora;
i) durata concediului de odihna la care salariatul are dreptul;
j) conditiile de acordare a preavizului de catre partile contractante si durata acestuia;
k) salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul;
l) durata normala a muncii, exprimata in ore/zi si ore/saptamana;
m) indicarea contractului colectiv de munca ce reglementeaza conditiile de munca ale salariatului;
n) durata perioadei de proba.

(4) Elementele din informarea prevazuta la alin. (3) trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.
(5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.
(6) La negocierea, incheierea sau modificarea contractului individual de munca, oricare dintre parti poate fi asistata de terti, conform propriei optiuni, cu respectarea prevederilor alin. (7).
(7) Cu privire la informatiile furnizate salariatului, prealabil incheierii contractului individual de munca, intre parti poate interveni un contract de confidentialitate.Asa cum se vede in mod clar, la incheierea unui act aditional de modificare a contractului individual de munca, in speta pentru modificarea functiei, vom avea automat si fisa postului alaturi. Salariatul trebuie sa semneze actul aditional si fisa postului in acelasi timp. Daca fisa postului a fost predata la o data ulterioara semnarii actului aditional, discutam despre o nerespectare a legislatiei in vigoare din partea angajatorului.


Recomandarea expertilor in legislatia muncii: Informarea angajatilor este obligatorie. Nu lasati nimic nespus. Nu lasati informatii pe dinafara si nu va bazati pe informatiile transmise verbal, ci pe cele in scris. Un act scris ar putea sa va scuteasca de un litigiu de munca. Si asta nu este lucru de neglijat.

Un alt sfat esential. Fisele de post trebuie sa fie realizate de specialisti din domeniu si sa fie conforme cu specificul functiei! Lucrati indeaproape cu specialistii din departamentul juridic pentru ca toate actele realizate sa fie conform cu legislatia in vigoare.

Si nu in ultimul rand, nu uitati ca un litigiu de munca se poate preveni daca intre voi si angajati exista comunicare veritabila, nu amenintari, nu constrangeri, nu santaj, nu intimidare. In ultimele 4 cazuri, cand angajatorul recurce la amenintari, constrangeri, santaj, intimidare, cel mai des discutam despre motive in plus de initiere a unui viitor litigiu de munca, daca nu chiar proces 100% inevitabil.Sa aveti succes, cariere stralucite si curaj profesional!


 

 

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
litigii de muncalitigiu de muncadreptul munciiconflict de muncaconflict de munca ITMmaria nicutar

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Data aparitiei: 19 August 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Litigiile de munca in Romania. Cauze, solutionari si aspecte legale Nota: 4.25 din 5 - 55 voturi.
 

 
x
(cel putin 10 caractere)


Pentru a activa formularul, trebuie sa raspundeti corect la intrebare!
 

Comentarii (7)


Cornelia
25-Iul-2021
Buna ziua.Am sa v? povestesc cazul meu ?i va rog s? m? sf?tui?i daca este bine s? m? adresez la litigii in munca ?i dac? a? avea c?tig de cauz?.M-am angajat la o societate n data de 15.03.2021.In data de 21.04.2021 cnd am ie?it de la schimbul 2 ?i m-am urcat n microbuzul societ??ii pt c? are transport asigurat pt salaria?i,nainte sa cobor la adresa mea de domiciliu,cred c? m-a luat vre-o ame?eal? ?i nu am apucat sa cobor toate treptele ma?inii c? am v?zut ?i mi-am fracturat piciorul.Am stat obilizata la pat ?i m-am dus mereu la medici.Am stat in medical din 22.04.2021 pn? n 09.07.2021.Contractul de munca l-am avut pe perioada nedeterminata cu perioada de proba 90 zile inclusa in contract.Ei am f?cut o sesizare c?tre ITM la sfatul medicilor pt a-mi fi pl?tit medicalul deoarece nu aveam 6 luni lucrate in ultimul an ?i s?-mi fie schimbat codul din boala obi?nuit? n accident de/la locul de munca,adic? m? deplasam de la servici c?tre casa.Eu trebuia sa ncep serviciul imediat dup? medical iar ?efii nu m-au l?sat c? sa intru pe sec?ie ci s? m? duc la birou.Ajunsa la birou domnul de la resurse umane mi ntinde o carte ?i m? pune sa citesc acela?i paragraf la diferite pagini cum c? contractul mi-a expirat ?i nu se mai prelunge?te.Eu nici nu am putut c? sa deschid gura ?i s?-i explic pn? cnd am avut medicalul ?i este ilegal ceea ce face,tot m? presiona sa citesc ?i mi-a ntins n fa?a notificarea in care scrie c? nu se mai prelunge?te contractul ?i s-o semnez,de?i eu aveam 4 luni ?i 5 zile vechime nu 3 luni cat era perioada de proba,iar domnul de la birou mi-a spus c? s-a sup?rat patronul c? am reclamat accidentul la ITM,eu am semnat fiind presionata ?i cu gndul c? cineva mi va face dreptate.Patronul ?i toat? firma ?tia despre accidentul meu ?i nu i-am pasat de mine iar eu am declarat accidentul de-abia n luna iulie.Tineti cont dup? ct timp l-am declarat deoarece nu am vrut sa fac r?u nim?nui dar chiar aveam nevoie de bani pe medicale pt c? eu am cheltuit multi bani in aceasta perioada,nchiriam ma?in? c? s? m? duc? mereu la doctor ?i s? stea dup? mn,bani pe medicamente pt c? nu intrau la compensate.Ac cazul cu accidentul la ITM s-a solu?ionat ?i a sanc?ionat firma cu amenda.Eu am f?cut acum iar sesizare c?tre ITM ?i le-am povestit ceea ce m-i s-a ntmplat cu contractul de munca ?i a?tept r?spuns.Va rog s?-mi spune?i dac? este bine sa reclame la litigii in munca ?i dac? voi c?tiga eu ?innd cont c? am video cu mine in care mi-am filmat piciorul c?ruia i spun ?efului meu despre accident,am documentele de la medici,convorbiri cu diverse persoane de la birou legate tot despre accident.Castig eu sau patronul c? nu ?tiu ce s? mai zici state cte se ntmpl? n ?ara asta.Va rog cineva specializat sau cineva care a trecut printr-un caz asem?n?tor s?-mi scrie pe adresa mea de email sau s?-mi lase r?spuns aici.Va mul?umesc.O zi buna!

Buna ziua.Am sa v? povestesc cazul meu ?i va rog s? m? sf?tui?i daca este bine s? m? adresez la litigii in munca ?i dac? a? avea c??tig de cauz?.M-am angajat la o societate ?n data de 15.03.2021.In data de 21.04.2021 c?nd am ie?it de la schimbul 2 ?i m-am urcat ?n microbuzul societ??ii pt c? are transport asigurat pt salaria?i,?nainte sa cobor la adresa mea de domiciliu,cred c? m-a luat vre-o ame?eal? ?i nu am apucat sa cobor toate treptele ma?inii c? am v?zut ?i mi-am fracturat piciorul.Am stat obilizata la pat ?i m-am dus mereu la medici.Am stat in medical din 22.04.2021 p?n? ?n 09.07.2021.Contractul de munca l-am avut pe perioada nedeterminata cu perioada de proba 90 zile inclusa in contract.Ei am f?cut o sesizare c?tre ITM la sfatul medicilor pt a-mi fi pl?tit medicalul deoarece nu aveam 6 luni lucrate in ultimul an ?i s?-mi fie schimbat codul din boala obi?nuit? ?n accident de/la locul de munca,adic? m? deplasam de la servici c?tre casa.Eu trebuia sa ?ncep serviciul imediat dup? medical iar ?efii nu m-au l?sat c? sa intru pe sec?ie ci s? m? duc la birou.Ajunsa la birou domnul de la resurse umane ?mi ?ntinde o carte ?i m? pune sa citesc acela?i paragraf la diferite pagini cum c? contractul mi-a expirat ?i nu se mai prelunge?te.Eu nici nu am putut c? sa deschid gura ?i s?-i explic p?n? c?nd am avut medicalul ?i este ilegal ceea ce face,tot m? presiona sa citesc ?i mi-a ?ntins ?n fa?a notificarea in care scrie c? nu se mai prelunge?te contractul ?i s-o semnez,de?i eu aveam 4 luni ?i 5 zile vechime nu 3 luni cat era perioada de proba,iar domnul de la birou mi-a spus c? s-a sup?rat patronul c? am reclamat accidentul la ITM,eu am semnat fiind presionata ?i cu g?ndul c? cineva ?mi va face dreptate.Patronul ?i toat? firma ?tia despre accidentul meu ?i nu i-am pasat de mine iar eu am declarat accidentul de-abia ?n luna iulie.Tineti cont dup? c?t timp l-am declarat deoarece nu am vrut sa fac r?u nim?nui dar chiar aveam nevoie de bani pe medicale pt c? eu am cheltuit multi bani in aceasta perioada,?nchiriam ma?in? c? s? m? duc? mereu la doctor ?i s? stea dup? mn,bani pe medicamente pt c? nu intrau la compensate.Ac cazul cu accidentul la ITM s-a solu?ionat ?i a sanc?ionat firma cu amenda.Eu am f?cut acum iar sesizare c?tre ITM ?i le-am povestit ceea ce m-i s-a ?nt?mplat cu contractul de munca ?i a?tept r?spuns.Va rog s?-mi spune?i dac? este bine sa reclame la litigii in munca ?i dac? voi c??tiga eu ?in?nd cont c? am video cu mine in care mi-am filmat piciorul c?ruia ?i spun ?efului meu despre accident,am documentele de la medici,convorbiri cu diverse persoane de la birou legate tot despre accident.Castig eu sau patronul c? nu ?tiu ce s? mai zici state c?te se ?nt?mpl? ?n ?ara asta.Va rog cineva specializat sau cineva care a trecut printr-un caz asem?n?tor s?-mi scrie pe adresa mea de email sau s?-mi lase r?spuns aici.Va mul?umesc.O zi buna!

Jes
17-Oct-2017
Itm bihor = dezamagire profunda si frustrare...exceptie cazul in care esti angajator.

Itm bihor = dezamagire profunda si frustrare...exceptie cazul in care esti angajator.

mz
29-Feb-2016
.....si cineva afirma ca unde lucrez eu este un caz izolat ,ITM==INCOMPETENTA SI CORUPTIE.Angajatii sunt amenintati terorizati ,supraincarcati cu sarcini de lucru in afara legii etc ,,,,nu comunic deocamdata numele companiei dar situatia este dramatica teroare-teroare -teroare,,,,,

.....si cineva afirma ca unde lucrez eu este un caz izolat ,ITM==INCOMPETENTA SI CORUPTIE.Angajatii sunt amenintati terorizati ,supraincarcati cu sarcini de lucru in afara legii etc ,,,,nu comunic deocamdata numele companiei dar situatia este dramatica teroare-teroare -teroare,,,,,

Gugoasa Monica
11-Nov-2015
Foarte bun articolul! Documentat si clar. Multumim!

Foarte bun articolul! Documentat si clar. Multumim!

tuvic doru
30-Iul-2015
am fost la itm bihor pt a-mi rezolva o problema ,dar raspunsul ma nemultumit total ,lucrez ca infirmier la anatomie patologica intr-un spital [ functia de infirmier NUexista in organigrama lab anatomie patologica ] si am pregatirea necesara dar spitalul nu vrea sa ma incadreze pe aceasta functie desi lucrez de 18 ani

am fost la itm bihor pt a-mi rezolva o problema ,dar raspunsul ma nemultumit total ,lucrez ca infirmier la anatomie patologica intr-un spital [ functia de infirmier NUexista in organigrama lab anatomie patologica ] si am pregatirea necesara dar spitalul nu vrea sa ma incadreze pe aceasta functie desi lucrez de 18 ani

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Tranzactie intre angajator si salariat pentru stingerea unui litigiu. Obligatiile partilor. Tratament fiscalIntrebare: Un salariat a dat societatea in judecata pentru ca era in preaviz,a adus concediu medical si nu a fost platit de societate pe motiv ca l-a adus la sfarsitul perioadei de preaviz. Avocatul societatii respective doreste sa incheie un acord de impacare cu avocatul salariatului. Salariatului i s-a desfacut contractul de munca in 21 ianuarie 2021 cand s-a terminat preavizul dat de societate. Concediul medical este pentru luna ianuarie 2021. Prin acest acord de impacare d-na avocat al societatii...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Vaccinarea salariatilor in contextul pandemiei de COVID-19Intrebare: Avand in verdere precizarile art. 172 alin1 - Codul muncii, conform caruia Angajatorul are obligatia sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca, va rugam sa precizati daca in conditiile epidemiologice generate de criza covid 19 angajatorul poate obliga salariatii, care refuza sa se vaccineze, sa faca acest lucru? In caz afimativ, care sunt conditiile care trebuie indeplinite?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"
Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Controale ITM 2021! DOCUMENTELE verificate si SOLUTIILE specialistilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]