Inspectia Muncii desfasoara campania nationala de promovare a negocierii colective in intreprinderile mici si mijlocii

Ioana Pavel
Ioana Pavel
15 Februarie 2024
15 Februarie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
negociere colectiva in intreprinderile mici si mijlociiprocedura de negociere firme mici si mijlociiinspectia muncii negociere colectiva
Inspectia Muncii desfasoara campania nationala de promovare a negocierii colective in intreprinderile mici si mijlocii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va informam ca Inspectia Muncii si inspectoratele teritoriale de munca desfasoara in luna februarie Campania Nationala de promovare a negocierii colective in intreprinderile mici si mijlocii.
 
Actiunea are in vedere informarea angajatilor/lucratorilor si angajatorilor cu privire la obiectul negocierii colective, participarea si reprezentarea partilor in negocierea colectiva, procedura de negociere si efectele contractelor colective de munca, precum si principalele beneficii ale negocierii colective, intrucat incheierea contractului colectiv de munca are ca scop promovarea unor relatii de munca echitabile care sa asigure securitatea sociala a salariatilor, ceea ce poate sa previna si sa limiteze conflictele de munca, conform unui comunicat de presa al institutiei, citat de Agerpres.
 
Inspectia Muncii a mai precizat in comunicat:
 
"Incheierea unui contract colectiv de munca aduce avantaje ambelor parti, salariati si angajatori deopotriva. Salariatii pot beneficia de locuri de munca si venituri mai stabile, conditii de munca mai bune, aplicarea principiului egalitatii de sanse si tratament si protectie suplimentara in exercitarea drepturilor legale, participarea la procesele decizionale, concilierea vietii profesionale cu cea de familie, in timp ce angajatorii pot crea un climat de munca favorabil performantei, productivitate, eficacitate, responsabilitate si loialitate a personalului sporite, solutionarea timpurie a litigiilor. Contractele si acordurilor colective negociate si inregistrate in conditiile legii au valoare juridica, iar clauzele acestora se aplica tuturor angajatilor/lucratorilor din unitate".
 
Contractul individual de munca nu poate contine clauze sau prevederi inferioare drepturilor garantate prin lege si contractului colectiv de munca incident angajatorului, subliniaza sursa citata.
 
In conformitate cu dispozitiile art. 97 alin. (1) din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, negocierea colectiva este obligatorie la nivelul unitatilor care au cel putin 10 angajati/lucratori si, potrivit dispozitiilor alin. (2) al aceluiasi articol, initiativa negocierii colective apartine oricaruia dintre partenerii sociali. Mai mult, Legea dialogului social prevede ca, in cazul in care intr-o unitate nu exista un contract colectiv de munca, angajatorul sau orice alta parte indreptatita sa participe la negocierea colectiva, conform prezentei legi, poate initia negocierea contractului colectiv de munca in orice moment.
 
Negocierea colectiva are in vedere toate formele de negociere care au loc intre angajator/organizatia patronala, pe de o parte, si sindicat/organizatia sindicala sau reprezentantii alesi ai angajatilor/lucratorilor, dupa caz, de cealalta parte, si care urmaresc reglementarea relatiilor de munca ori de serviciu dintre parti, stabilirea conditiilor de munca, precum si orice alte acorduri in probleme de interes comun.
 
"Angajatorii cu mai putin de 50 de salariati reprezinta un segment important pentru Romania. In Revisal, la acesti agenti economici, sunt inregistrati 2.572.424 de salariati la nivel national, cele mai multe contracte individuale de munca fiind in domeniile de activitate comert, repararea autovehiculelor, urmate de constructii, industria prelucratoare si transport si depozitare. Pentru o informare cat mai eficienta, inspectoratele teritoriale de munca organizeaza intalniri cu reprezentantii intreprinderilor mici si mijlocii din toate domeniile de activitate, precum si cu reprezentanti ai organizatiilor patronale si sindicale. De asemenea, actiunile de informare si constientizare se vor realiza si cu ocazia controalelor efectuate la angajatorii din intreprinderile mici si mijlocii, astfel cum sunt definite de dispozitiile Legii nr. 346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii. In contextul acestei Campanii Nationale de promovare a negocierii colective in intreprinderile mici si mijlocii, punem la dispozitia celor interesati, angajatori si salariati sau reprezentanti ai acestora, o informare cu privire la principalele prevederi legale cuprinse in Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, ce poate fi consultata accesand site-ul Inspectiei Muncii", a concluzionat Mihai Nicolae Uca.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ati modificat Regulamentul Intern conform noutatilor legislative?


Hotararea Guvernului 970 a  MODIFICAT Regulamentul Intern!

Scapati ACUM de stresul intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz gasiti modificarile din lege si MODELELE Editabile!

Vezi AICI 10 modele gata redactate de Regulament Intern >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]