Ce contributii se platesc pentru prima de asigurare de viata?

06 Iunie 2012
06 Iunie 2012
Codul fiscalcontributii socialeasigurarivenituri din salariibaza de calacul
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 
Intrebare: Societatea in cadrul careia activez ofera anumitor categorii de angajati o asigurare in beneficiul familiilor lor, in caz de deces sau in caz de invaliditate. Valoarea unei astfel de asigurari este de 10 euro pe luna. Care sunt taxele pe care atat societatea, cat si angajatul, ar trebui sa le trebuie sa plateasca pentru un astfel de beneficiu?
 
Raspuns: Art. 55 alin. (1) din Codul fiscal defineste veniturile din salarii drept toate acele venituri in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.
 
Pct. 70 lit. h) din cuprinsul Normelor metodologice de aplicare a art. 55 din Codul fiscal dispune ca se avea in vedere la stabilirea profitului impozabil contravaloarea primelor de asigurare suportate de persoana juridica sau de o alta entitate, pentru angajatii proprii, precum si pentru alti beneficiari, exceptie facand primele de asigurare obligatorii conform legislatiei in materie.
 
Tratamentul fiscal al avantajului constand in contravaloarea primelor de asigurare este urmatorul:
  • beneficiarii care obtin venituri salariale si asimilate salariilor de la suportatorul primelor de asigurare, acestea sunt impuse prin cumularea cu veniturile de aceasta natura ale lunii in care sunt platite primele de asigurare.
 
Contravaloarea primelor de asigurare intra, deci, in baza de calcul al impozitului pe venit, prin cumularea cu celelalte venituri salariale in luna in care sunt platite. Referitor la contributiile sociale suportate pentru acest tip de beneficiu, art. 296 indice 4 lit. a) din Codul fiscal stabileste ca baza lunara de calcul al contributiilor sociale individuale obligatorii, in cazul salariatilor include veniturile din salarii, in bani si/sau in natura, obtinute in baza unui contract individual de munca. Potrivit art. 296 indice 18 alin. (5) din cuprinsul codului calculul contributiilor sociale individuale se realizeaza prin aplicarea cotelor prevazute la alin. (3) asupra bazei lunare de calcul prevazute la art. 296 indice 4, corectata cu veniturile specifice fiecarei contributii in parte, cu exceptiile prevazute la art. 296 indice 15 si, dupa caz, la art. 296 indice 16.
 
Baza de calcul a contributiilor sociale, pentru angajatori, este suma castigurilor brute realizate de salariati sau de persoanele care realizeaza venituri asimilate salariului asupra carora exista obligatia platii contributiilor sociale individuale.
 
In privinta asigurarilor de viata nu sunt prevazute exceptii generale sau specifice, contravaloarea primelor de asigurare de viata intrand in baza de calcul al contributiilor sociale datorate pentru veniturile salariale, respectiv:
- contributiile de asigurari sociale datorate de angajator si salariat bugetului asigurarilor sociale de stat;
- contributiile de asigurari sociale de sanatate datorate de angajator si salariat bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS);
- contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorata de angajator bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate;
- contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator bugetului asigurarilor sociale de stat;
- contributiile la sistemul asigurarilor pentru somaj datorate de angajator si salariat;
- contributia la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, datorata de angajator.

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]