Inspectia Muncii a dat amenzi de peste 700.000 lei, pentru incalcarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca

inspectia muncii amenzi septembrie 2022prevederi incalcate relatii de munca
Inspectia Muncii a dat amenzi de peste 700.000 lei, pentru incalcarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Recent, Inspectia Muncii a dat amenzi de 765.400 lei, in urma unor controale realizate in perioada 19 - 22 septembrie 2022, pentru incalcarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca.
 
Aceste informatii au fost transmise chiar de catre Inspectia Muncii, in data de 30 septembrie 2022.
 
In acest sens, Inspectia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca, a desfasurat, in perioada 19 - 22 septembrie 2022, Campania Nationala de verificare a respectarii de catre beneficiari a prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, cu modificarile si completarile ulterioare, si a normelor de aplicare a acesteia, precum si a modului in care se deruleaza activitatea de inregistrare a zilierilor in registrul electronic de evidenta a zilierilor.
 
Astfel, inspectorii de munca au sanctionat 179 de beneficiari, valoarea totala a amenzilor aplicate fiind de 765.400 lei, din care 209.000 lei pentru incalcarea prevederilor Legii nr. 52/2011 si 556.400 lei pentru incalcarea altor prevederi legale in domeniul relatiilor de munca si au dispus 558 de masuri de remediere a neconformitatilor, cu termene de realizare precise, stabilite in documentele de control.
 
Angajatii dvs. cunosc ce obligatii au pe linie SSM? ITM-ul controleaza foarte strict acest lucru si aplica amenzi de pana la 8.000 de lei, detalii aici >>>
 
"Principalele obiective ale campaniei desfasurate au fost: identificarea beneficiarilor care folosesc zilieri si luarea masurilor care se impun pentru nerespectarea de catre acestia a prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional, diminuarea consecintelor sociale si economice negative care deriva din nerespectarea de catre beneficiarii din domeniile controlate, identificarea beneficiarilor care utilizeaza munca copiilor si a tinerilor fara respectarea prevederilor legii si determinarea beneficiarilor de a respecta obligatia de a infiinta si completa registrul de evidenta a zilierilor si de a transmite un extras al acestuia la inspectoratul teritorial de munca in raza caruia societatea isi are sediul, in termenul legal", se mentioneaza in comunicat.
 
Conform Legii nr. 52/2011, zilierii sunt persoane fizice, cetateni romani sau straini, care au capacitate de munca si care desfasoara activitati necalificate cu caracter ocazional, pentru un beneficiar sau un imputernicit al acestuia, contra unei remuneratii, activand in domenii precum: agricultura, vanatoare si servicii anexe, silvicultura, pescuit si acvacultura, activitati de alimentatie pentru evenimente, publicitate, restaurante, baruri, hoteluri si alte facilitati de cazare, baze si cluburi sportive, gradini zoologice, botanice, intretinere peisagistica si spatii verzi etc.
 
"In perioada desfasurarii campaniei, in registrul electronic de evidenta a zilierilor, figurau, zilnic, aproximativ 19.000 de zilieri distincti, principalele trei domenii de activitate fiind: agricultura, silvicultura, publicitate. Inspectorii de munca au verificat 473 de angajatori, la care erau inregistrati 15.661 de zilieri, din care 589 erau tineri sub 18 ani. Actiunile de control au avut, cu preponderenta, un caracter preventiv, inspectorii de munca au avut un rol activ, actiunile de control fiind si actiuni de indrumare. Am participat activ la aceasta campanie si am insotit echipe de inspectori de munca din judetele Salaj, Timis si Caras-Severin la actiuni de control desfasurate la angajatori care folosesc si zilieri ca forta de munca, in domeniile: agricultura, silvicultura si activitati de intretinere peisagistica", a afirmat Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.
 
Bratu a mai precizat si ca, odata cu intrarea in vigoare a Ordinului ministrului muncii si protectiei sociale nr. 1140/2020, beneficiarii au obligatia sa tina evidenta zilierilor in Registrul electronic de evidenta a zilierilor.
 
"Beneficiarii pot obtine parola pentru conectare la aplicatia web aferenta Registrului electronic de evidenta a zilierilor de la inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi au sediul. Registrul electronic de evidenta a zilierilor poate fi completat si transmis direct din teren de catre beneficiar/imputernicit sau persoane desemnate de catre acesta, utilizatori, cu ajutorul aplicatiei informatice pentru dispozitive mobile, denumita Inspectia Muncii, ce poate fi descarcata gratuit din Google Play sau App Store. Mentionez ca, daca un zilier este beneficiar de ajutor social, trebuie sa stie ca obtinerea de venituri aferente prestarii activitatilor in aceasta calitate de zilier inregistrat in Registrul electronic de evidenta a zilierilor, nu va influenta plata ajutoarelor sociale. Totodata, reamintim ca, pentru veniturile realizate din activitatea prestata de zilieri, se achita contributia de asigurari sociale datorata bugetului asigurarilor sociale de stat, conferind, astfel, zilierului calitatea de asigurat in sistemul public de pensii", a mentionat Dantes Nicolae Bratu.
 
Inspectorii ITM solicita din start toate documentele pe linie SSM!
 
Nu uitati, traversam o perioada in care controalele din partea ITM-ului sunt la ordinea zilei, detalii aici >>>
 
Principalele deficientele din domeniul relatiilor de munca, constatate in actiunile de control, au fost: neindeplinirea obligatiei de a transmite Registrul electronic de evidenta a zilierilor inspectoratului teritorial de munca, zilnic, inainte de inceperea activitatii, pentru fiecare persoana care urmeaza sa se afle intr-un raport de munca cu beneficiarul sau un imputernicit al acestuia, nerespectarea obligatiei de a tine evidenta orelor lucrate de salariati, lipsa acordului de plata saptamanala incheiat intre beneficiar si zilier, nerespectarea remuneratiei minime din sectorul agricol pentru zilieri, nerespectarea remuneratiei minime pentru zilieri pentru un timp de lucru mai mic de 8 ore/zi.
 
"Inspectia Muncii va organiza, in continuare, atat prin activitatea curenta a inspectorilor de munca, dar si prin campanii nationale, actiuni de verificare a prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a normelor metodologice de aplicare a acesteia, a prevederilor legale privind prevenirea si combaterea exploatarii copiilor/tinerilor prin munca, cu scopul de a constientiza atat beneficiarii, cat si zilierii, despre necesitatea respectarii acestor prevederi legale, cat si pentru prevenirea si combaterea muncii nedeclarate", se mai precizeaza in comunicatul transmis de Inspectia Muncii.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inspectia muncii amenzi septembrie 2022prevederi incalcate relatii de munca

Data aparitiei: 30 Septembrie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Inspectia Muncii a dat amenzi de peste 700.000 lei, pentru incalcarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Pensie militara de serviciu anticipata partiala si drept de muncaIntrebare: Cadru militar trecut in rezerva cu drept la pensie militara de serviciu anticipata partial, are drept de munca in domeniul privat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Cod COR sef dispeceratIntrebare: Va rog sa ma ajutati: Ce cod COR(in afara de 541408-Dispecer) pot utiliza pentru sef dispecerat, un angajat care coordoneaza departamentul dispecerat din cadrul societatii noastre.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]