Ministrul Muncii a dispus controale la firmele din Bucuresti si Ilfov cu activitati ce presupun si procese de ardere

inspectia munciicontrol siguranta in muncaministerul mediului
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministrul interimar al Muncii, Violeta Alexandru, a anuntat recent ca a solicitat Inspectiei Muncii sa demareze mai multe controale in cazul acelor firme din Bucuresti si judetul Ilfov care desfasoara activitati ce presupun si procese de ardere.
 
"Avand in vedere numarul mare de sesizari privind eventualele incalcari ale normelor de mediu la firmele din Bucuresti si din Ilfov care desfasoara activitati presupunand si procese de ardere, am solicitat Inspectiei Muncii sa desfasoare, in paralel cu verificarile efectuate de institutiile din subordinea Ministerului Mediului, un control privind siguranta in munca. Daca valorile emisiilor sunt depasite, atunci primele victime ale acestor depasiri sunt chiar angajatii acestor firme. Astept un raport detaliat al Inspectiei Muncii in cel mai scurt timp. Imediat ce am informatiile, le punem la dispozitia publicului. Nimic nu trebuie ascuns", a scris Alexandru, pe pagina personala de Facebook, potrivit Agerpres. 
 
Totodata, aceeasi sursa aminteste ca la inceputul saptamanii, ministrul interimar al Mediului, Apelor si Padurilor, Costel Alexe, a declarat la Digi 24 ca, pana la sfarsitul acestei saptamani, Garda Nationala de Mediu (GNM) va trebui sa prezinte rezultatele verificarilor efectuate la operatorii economici care se ocupa cu arderile de deseuri.


 
"Am solicitat Garzii Nationale de Mediu ca, pana la finalul saptamanii, sa ne prezinte verificarile la toti acesti operatori care, in mod normal, ar trebui sa aiba echipamente de masurare si de monitorizare a acestor arderi si, evident, ce cantitati emit in atmosfera. Avem Garda de Mediu in Romania ca, atunci cand avem sesizari, fie din partea cetatenilor, fie informatii cum ar fi trebuit sa avem de la APM-uri in acest caz, sa verifice in timp real sau la sesizare daca sunt operatori economici care isi respecta reglementarile legale in vigoare prin autorizatiile de mediu sau acordurile de mediu. Trebuie sa actionam fara jumatati de masura. in momentul de fata, pe PM10, PM2.5 si oxizii de azot avem depasiri care, sub o forma sau alta, afecteaza calitatea aerului din Bucuresti. Dimineata (pe 2 martie - n. r.), calitatea aerului intra spre normalitate. Varful poluarii a fost in jurul orei 3:00 (in noaptea de 1 spre 2 martie - n. r.). Evident ca aceste valori ale concentratiilor au scazut catre orele diminetii. in Bucuresti, din pacate, aerul nu este chiar atat de respirabil indiferent de ora la care iesim din casa", a afirmat oficialul, citat de Agerpres. 
 
De asemenea, acesta a recomandat locuitorilor din Bucuresti sa verifice preventiv, in fiecare dimineata, datele din Reteaua Nationala de Monitorizare a Calitatii Aerului.
 
"Maine dimineata, si eu si dvs. si toti ceilalti bucuresteni va trebui sa fim mai precauti atunci cand iesim din casa si sa verificam datele din Reteaua Nationala de Monitorizare a Calitatii Aerului (...) Grija de aerul nostru in Bucuresti nu cade in sarcina Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor sa-l monitorizeze. Ca el sa fie mai curat este grija exclusiva a administratiilor publice locale care dau autorizatii de constructie, controleaza traficul, fac investitii, pot accesa fonduri europene (...) Recomand bucurestenilor ca dimineata sa intre pe calitateaer.ro, asa cum este proasta interfata, sa se informeze. Atunci cand vorbim de calitatea aerului, ca suntem in casa sau suntem afara, suntem mai mult sau mai putin expusi. Aerul ala intra si in casa. Important este sa luam toate acele masuri care sa ne protejeze sanatatea", a sustinut Alexe.
 
Noile discutii pe tema poluarii si masurile anuntate vin ca urmare a faptului ca la inceputul lunii martie a.c. atat senzorii din Reteaua Nationala de Monitorizare a Calitatii Aerului, cat si cei din retelele independente au inregistrat depasiri ale valorilor de PM2.5 de peste 900%, precum si a celor de PM10 cu aproape 800%, scrie Agerpres. 
 
Se remarca faptul ca “particulele in suspensie (PM10) provin in special de la emisiile poluante generate de industrie, trafic si incalzirea locuintelor. Acestea pot provoca astm, afectiuni cardiovasculare, cancer pulmonar si deces prematur. Valoarea zilnica admisa de PM10 pentru protectia sanatatii umane este de 50 micrograme/mc, in timp ce valoarea limita anuala este de 40 micrograme/mc”, transmite aceeasi sursa. Particulele de foarte mici dimensiuni pot patrunde foarte adanc in plamani, fapt care le face sa fie periculoase pentru sanatatea organismului. 
 

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
inspectia munciicontrol siguranta in muncaministerul mediului

Data aparitiei: 03 Martie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ministrul Muncii a dispus controale la firmele din Bucuresti si Ilfov cu activitati ce presupun si procese de ardere Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa de post Montator elemente prefabricate din beton armatIntrebare: Suntem o firma de constructii ,va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru Montator elemente prefabricate din beton armat Cor: 711403.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionareIntrebare: Angajata - in varsta de 59 ani si 1 luna, primeste decizia de pensionare pentru limita de varsta in data de 16.04.2024 ( plata drepturilor de pensie se va face incepand cu data de 01.04.2024 ). Salariata a adus copie dupa decizie la angajator in data de 17.04.2024. 1. Cu ce data inceteaza CIM si cu ce articol? 2. Pot incheia un nou CIM cu angajatul dupa incetarea celui vechi pe perioada determinata de 1 luna - pentru a putea gasi alta persoana in locul acesteia? Mentionez ca salariata este de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]