UPDATE 5000 de sindicalisti ies in strada pe 7 octombrie! Cartel Alfa cere modificari in Legea dialogului social!

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
06 Octombrie 2014
06 Octombrie 2014
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
protest cartel alfalegea nr. 62 din 2011legea dialogului social
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X



Pe data de 7 octombrie, mai mult de 5000 de membri ai Confederatiei Nationale Sindicale "Cartel Alfa" vor participa la un miting de protest in Piata Victoriei. Acestia au pe lista de solicitari mai multe aspecte importante, dintre care, in regim de urgenta, se cere modificarea Legii Dialogului Social nr. 62/2011.

Conform Mediafax, actiunea de protest va avea loc marti, in intervalul orar 11.00 - 13.00, in Piata Victoriei.

In randul solicitarilor sindicalistilor se afla realizarea de relatii de munca negociabile pentru salariati, "nu transformarea lor in sclavi moderni".

In data de 24 septembrie, liderul "Cartel Alfa" a precizat ca la trei ani de la aplicarea Legii 62 din 2011 privind dialogul sociale, adoptata la presiunea Consiliului Investitorilor Straini si a Camerei de Comert Americane, efectele pentru salariati sunt dezastruoase.

In mod concret, prin eliminarea contractului colectiv de munca unic la nivel national, mai putin de 30% dintre salariati mai sunt acoperiti astazi de un contract colectiv de munca.

Liderul Cartel Alfa a mai explicat ca motivul pentru care mai mult de 1,2 milioane de salariati, adica un sfert din totalul angajatilor romani, nu sunt acoperiti de un contract colectiv de munca este faptul ca acesta nu se poate negocia in unitatile cu mai putin de 21 de salariati.

Care sunt efectele scoase in evidenta de liderul Cartel Alfa, ca urmare a eliminarii contractului colectiv de munca unic la nivel national:

- "precarizarea locurilor de munca"
- crearea unor conditii inumane de munca
- salarii mentinute la nivel foarte scazut
- evaziune fiscala
- contributii fiscale platite la nivelul salariului minim
- degradarea starii de sanatate a angajatilor

"Desi in 2011, USL, deci si premierul Victor Ponta, au semnat cu confederatiile patronale si sindicale ca imediat ce vor ajunge la putere vor face modificari la Legea dialogului social, desi exista o declaratie a primului ministru din 2013 ca va modifica aceasta lege, desi la Congresul PSD din 2013 a scos o rezolutie prin care se angaja sa faca acest lucru, Guvernul nu a reusit sa faca nicio modificare, desi tot Guvernul a aratat ca, daca vrea, poate modifica orice lege in doua saptamani", a mai explicat presedintele Cartel Alfa.



Acest lucru a fost deja anuntat in cadrul unei conferinte de presa de catre Bogdan Hossu, presedintele CNS "Cartel Alfa".

"Actiunile revendicative vor demara pe 29 septembrie a.c., prin pichetarea, intre orele 10,00-12,00, a sediului Ministerului Muncii si vor continua zilnic, de luni pana vineri, timp de trei saptamani, pana vineri, 17 octombrie. In plus, in data de 7 octombrie vom organiza un miting de amploare, intre orele 11,00-13,00, in Piata Victoriei, la care vor participa peste 5.000 de membri de sindicat. Avand in vedere ca solicitam modificarea unei legi cu impact social major, respectiv Legea nr. 62/2011, am solicitat sprijin si din partea altor organizatii sindicale, cum ar fi de exemplu Blocul National Sindical sau CNSLR Fratia. De asemenea, la miting sunt invitati sa participe si simplii cetateni, in masura in care sunt afectati de prevederile Legii 62", a declarat Bogdan Hossu, citat de Agerpres.

Presedintele Cartel Alfa a declarat ca trebuie sa se modifice cat mai curand Legea Dialogului Social nr. 62 din 2011, precizand urmatoarele aspecte ce sunt direct vizate:

- modificarea reprezentativitatii si modului in care se aplica universa Contractul Colectiv de Munca

- introducerea Contractului Colectiv de Munca la Nivel National, pana la dezvoltarea CCM sectoriale

- introducerea dreptului la conflict colectiv de munca

- protejarea minimala a reprezentantilor sindicali, "care sa permita construirea dialogului social si realizarea unor relatii de munca negociabile intre salariati, nu transformarea lor in sclavi moderni. Nu trebuie sa uitam ca peste 1,2 milioane de salariati din sectorul intreprinderilor mici nu mai beneficiaza in prezent de niciun contract colectiv de munca", a explicat Bogdan Hossu, citat de Agerpres.


Cu "vointa politica", presedintele Cartel Alfa a declarat ca Legea nr. 62 din 2011 ar putea fi modificata in doar 2 saptamani.

sursa: Agerpres
             Mediafax





 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]