Vesti mai putin bune pentru anumiti angajatori, in contextul in care Inspectia Muncii a demarat recent o campanie nationala de verificare a respectarii normelor de sanatate si securitate in munca si a celor de relatii de munca.
Anuntul a fost facut chiar de ministrul Muncii si Solidaritatii Sociale, Marius Budai, pe Facebook:
"Ca urmare a situatiei inregistrate in unele benzinarii, Inspectia Muncii din subordinea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale a demarat astazi o campanie nationala de verificare a respectarii normelor de sanatate si securitate in munca si a celor de relatii de munca", a precizat ministrul.
De asemenea, premierul Nicolae Ciuca a anuntat in data de 10 martie ca vor fi controlate toate companiile petroliere care furnizeaza carburanti in Romania, iar ANAF, ANPC si Consiliul Concurentei au demarat verificarile necesare si se vor aplica sanctiuni "drastice" pentru cei care incalca legea, informeaza Agerpres.
In cursul zilei de 9 martie benzinariile din Romania au fost luate cu asalt, dupa aparitia unor zvonuri care sustineau ca pretul carburantilor va depasi 10 lei pe litru. In momentul de fata, preturile nu s-au modificat, iar cei care maresc tarifele risca sa fie amendati.
In acest context, Inspectia Muncii a a anuntat ca vor fi verificate si companiile care efectueaza activitati de distributie a carburantilor pentru autovehicule:
"Inspectia Muncii considera oportuna declansarea unor actiuni de control la angajatorii care isi desfasoara activitati in statiile de distributie a carburantilor auto cod CAEN-4730 in vederea identificarii cazurilor de incalcare a prevederilor legale care reglementeaza relatiile de munca cu privire la: angajarea personalului (contracte individuale de munca cu norma intreaga, contracte individuale de munca cu timp partial etc.); transmiterea, in termenul legal, a contractelor individuale de munca in registrul general de evidenta a salariatilor; durata timpului de munca si munca suplimentara; intocmirea evidentei orelor de munca prestate de salariati; repausuri periodice (repausul saptamanal, sarbatori legale); munca de noapte; acordarea drepturilor salariale; regulamentul intern/contract colectiv de munca incheiat la nivel de unitate", se precizeaza in comunicatul transmis de Inspectia Muncii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Termenul pentru recuperarea indemnizatiilor medicale. PrescriptieIntrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Date incetare CIMIntrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<