Va amintim faptul ca evaluarea si prevenirea riscurilor reprezinta doua dintre cele mai importante tematici pentru ca activitatile de securitate si sanatate in munca sa se desfasoare corect.
Tineti cont de faptul ca factorii de risc reprezinta abateri de la normal ale celor patru elemete care compun sistemul de munca (executant, echipament de munca, sarcina de munca si mediul de munca) si cauze potentiale ale accidentelor de munca si ale bolilor profesionale.
Care sunt cele 4 categorii de riscuri de care trebuie sa tinem cont:
1. Factori de risc proprii executantului:
- actiuni gresite ale acestuia (executarea defectuoasa a unor operatii, nesincronizari, accidentari in afara locului de munca, caderea de la acelasi nivel prin impiedecare, deplasari, stationari in zone periculoase etc.);
40 Modele de Regulament Intern
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Portal Codul Muncii
- omisiuni (neefectuarea unor operatii, neutilizarea echipamentului de protectie etc.);
- comunicari ce pot provoca accidente.
2. Factori de risc proprii sarcinii de munca:
- a unui continut necorespunzator al sarcinii de munca (operatii gresite, procedee de lucru defectuoase etc.);
- din cauza unei sarcini supradimensionate in raport cu capacitatea lucratorului (solicitare fizica, pozitii de lucru fortate, vicioase, solicitare psihica mare etc.).
3. Factori de risc proprii mijloacelor de productie:
- factori de risc mecanic (taiere, intepare cu obiecte taioase sau ascutite, organe de masini in miscare etc.);
- factori de risc termic (contact direct cu suprafete cu temperatura ridicata, flacari, flame etc.);
- factori de risc electric (electrocutare prin atingere direct, indirect etc.);
- factori de risc biologic (nedezinfectare, nesterilizare etc.).
4. Factori de risc proprii mediului de munca:
- abateri in plan fizic (zgomot, vibratii, noxe chimice, temperatura coborata sau ridicata etc.);
- abateri in plan chimic (gaze, vapori toxici sau inflamabili, pulberi in suspensie in aer etc.);
- abateri in plan biologic (bacterii, virusuri, muscaturi de animale/insecte etc.);
sursa: InfoInstitutii.ro