Cate zile de preaviz acordam salariatului care demisioneaza din functia de executie?

Maria Nicutar
Maria Nicutar
19 Mai 2016
19 Mai 2016
Maria Nicutar
Maria Nicutar
legislatia munciipreavizpreaviz la demisietermen de preavizdemisiedemisia fara preaviz
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
De la bun inceput, tinem cont de faptul ca perioada de preaviz, atunci cand salariatul demisioneaza, reprezinta o forma de protectie si sprijin pentru angajator. In aceste 20 / 45 de zile, angajatorul are timp sa isi identifice un nou candidat potrivit pentru postul care se va elibera.

Insa cum procedam atunci cand salariatul angajat pe functie de executie a fost promovat pe o functie de conducere insa din actul aditional lipseste mentiunea ce numarul de zile de preaviz se transforma din 20 in 45 de zile?

Vom tine cont de Codul Muncii sau de numarul de zile de preaviz din contractul individual de munca al salariatului, respectiv de 20 de zile?

Legea spune ca sunt cel mult 45 de zile de preaviz pentru salariatul care isi da demisia din functia sa de conducere. Insa nimeni nu opreste partile (angajatul si angajatorul), prin negocierile lor, sa stabileasca un numar mai mic de zile de preaviz la demisia angajatului.

In situatia in care a ocupat o functie de executie, trebuie sa ramana in perioada de preaviz cel mult 20 de zile. Insa in contractul individual de munca pot fi stipulate si 2 zile de preaviz.


Codul Muncii - Art. 81, alin. (4) "Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere."


Asadar, retinem faptul ca in contractul individual de munca, angajatorii pot include un termen de preaviz nu mai mare de 20 de zile pentru executie si nu mai mare de 45 de zile pentru conducere. In situatia in care sunt prevazute termene peste aceste nivele, discutam despre incalcarea legislatiei in vigoare. In situatia in care sunt prevazute termene sub aceste nivele, nu se incalca legea pentru ca prevederile se refera la cuantumuri minime "nu mai mare de 20 de zile lucratoare"/ "nu mai mare de 45 de zile lucratoare".

Angajatul nu poate fi obligat sa ramana in preaviz PESTE aceste termene, de 20/45 de zile, atunci cand demisioneaza.


In situatia in care angajatorul si angajatul au semnat act aditional de modificare a functiei salariatului, de la executie la conducere, fara modificarea termenului de preaviz din 20 in 45 de zile, vom tine cont de cele inscrise in contractul individual de munca, respectiv termenul de 20 de zile de preaviz, cat se stabilise anterior.


Codul muncii nu obliga angajatul sa ramana 45 de zile daca a ocupat o functie de conducere. Doar da voie angajatorului sa includa in contractul de munca un termen de preaviz de pana la 45 de zile in situatia in care se incheie raporturi de munca cu o persoana ce va ocupa o functie de conducere.

Mult succes in legislatia muncii!



NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]