Stimate angajator, probabil v-ati confruntat si dvs. cu aceasta situatie: primiti o adresa de infiintare a unei popriri pentru unul dintre angajatii dvs. (acesta are o datorie fata de un creditor) si, ca urmare, sunteti obligat sa retineti si sa virati in contul indicat in adresa o parte din venitul lui net lunar.
Desigur, situatiile pot varia, iar studiul de caz de mai jos sta drept marturie in acest sens:
"Unul dintre angajatii nostri a primit o poprire pe salariu, insa banca i-a blocat deja contul de salariu. Daca noi, redirectionam 1/3 din venituri pentru aceasta poprire, putem ajuta cumva angajatul sa ii fie deblocate conturile? Sau vor ramane blocate pana la stingerea datoriei? Este alegerea bancii unde are contul deschis?"
MODIFICARILE din legislatie trebuie cunoscute! Cu totii am primit propriri pe salariul unui angajat - Folositi explicatiile specialistilor pentru a scapa de orice dubiu
Popririle din Salariu – noul Ghid Practic - Obligatii, Capcanele din lege + Greseli frecvente si Evitarea lor, detalii AICI >>>
Raspunsul specialistului:
In situatia in care executorul judecatoresc v-a transmis dumneavoastra, in calitate de angajator tert poprit, instiintarea privind poprirea salariului, dar salariatul are si contul bancar blocat, ar trebui sa luati legatura cu banca in cauza pentru a-i comunica faptul ca sunteti tert poprit si ca veti vira suma corespunzatoare in contul indicat de executor si pentru a stabili care sunt procedurile bancii pentru deblocarea contului.
In opinia noastra, in calitate de angajator nu puteti decat sa respectati prevederile legale, asa cum sunt acestea prevazute la art. 781 – 787 din Codul de procedura civila.
Debitorul este cel care trebuie sa se adreseze executorului judecatoresc in vederea deblocarii contului bancar de salariu. Executorul judecatoresc este cel care poate dispune bancii deblocarea contului.
Un raspuns oferit in septembrie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe sfaturi si raspunsuri de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Tichetele de masa se acorda la functia de bazaIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta: daca in cadrul unei companii se acorda tichete de masa (este inclusa o prevedere in acest sens si in Regulamentul Intern), este posibil ca un angajat care va avea norma de 2h/zi sa nu beneficieze de aceste tichete, avand in vedere faptul ca nu are norma intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Contract de mandat. Regim juridic si fiscalIntrebare: Perioada lucrata in baza unui contract de mandat este considerata vechime in munca la stabilirea pensiei? Care este regimul fiscal al veniturilor obtinute in baza unui contract de mandat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<