Nu va mai dati demisia cu acordul partilor. Nici angajatorul nu va concediaza cu acordul partilor...

Maria Nicutar
Maria Nicutar
01 Octombrie 2015
01 Octombrie 2015
Maria Nicutar
Maria Nicutar
demisiepreavizpreaviz la demisiepreaviz concedieredreptul munciilitigii de muncaaprobare demisiemaria nicutar
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Observam foarte des demisii notificate incorect.

"Va rog sa-mi aprobati cererea de demisie..." Angajatorul este obligat sa aprobe cererea de demisie. Nu exista situatie in care sa fii obligat sa ramai la un loc de munca nedorit.

"Va rog sa imi aprobati cererea de demisie prin acordul partilor". Din nou, ajungem in acelasi punct. Demisia reprezinta un act unilateral de vointa al angajatului, prin care el pune capat unui raport juridic de munca. Nimic nu il ingradeste sa termine acest raport de munca.

Sa trecem in revista cateva aspecte esentiale cu privire la demisie:

Demisia reprezinta un act unilateral de vointa. Este de ajuns ca angajatul sa doreasca sa isi dea demisia pentru ca acest lucru sa se poata produce! Indiferent care este dorinta angajatorului.

Nu exista obligatia de a nu-ti da demisia pe o anumita perioada de timp pentru ca asa scrie in contract...

Nu exista posibilitatea de a forta un angajat sa ramana pe pozitie in cadrul unei companii, nici macar in schimbul unei indemnizatii sau a unei clauze.

Desigur, pot exista clauze care spun ca daca ai participat la diverse tipuri de formare profesionala, in cazul in care inceteaza raporturile de munca din vointa ta, atunci poti fi obligat sa returnezi anumite sume de bani ce acopera eforturile financiare realizate de angajatorii tai. Cu alte cuvinte, acoperi formarea profesionala direct proportional cu perioada de timp care a trecut din clauza contractuala.

Exemplu. Exista contracte in care se stipuleaza ca pe o perioada de 1 an de zile de la data formarii profesionale, angajatul care isi da demisia, este obligat sa returneze taxele de formare profesionala in cuantum proportional cu timpul scurs. Asadar, daca angajatul ar trebui sa returneze suma de 300 de ron pentru cursurile de formare profesionala (investitie asigurata de angajator), insa din acel an de zile contractual au trecut deja 6 luni, angajatul mai trebuie sa achite inca 150 de ron. Si tot asa...

Dar acest lucru este total diferit fata de a spune ca nu iti poti da demisia de la un angajator pentru ca ti-a asigurat formare profesionala si pentru ca ti se interzice incetarea raporturilor de munca. Nu ti se interzice initiativa incetarii raporturilor de munca, insa se prea poate sa fii nevoit sa acoperi anumite cheltuieli pe care angajatorul le-a realizat cu formarea ta profesionala.

Raporturile de munca inceteaza astfel:
- de drept
- ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea;
- ca urmare a vointei unilaterale a uneia dintre parti (DEMISIE si CONCEDIERE)


Asadar, demisia si concedierea reprezinta acte juridice unilaterale. Incetarea raporturilor prin acordul partilor reprezinta un act juridic bilateral. Este nevoie de acord din partea ambelor parti, deci doua semnaturi.

Nu uitam faptul ca demisia nu reprezinta o simpla notificare din partea salariatului. Lucrurile nu se termina aici, fiind mai complexe de atat.

Salariatului ii revine obligatia legala de a-si continua activitatea profesionala pe toata durata preavizului. In caz contrar, salariatul este pasibil de sanctiuni, in cazul nerespectarii legislatiei, riscand inclusiv sa ajunga in punctul in care poate fi concediat disciplinar.

Nu se intampla des, insa este de ajuns si o singura speta pentru a retine pentru totdeauna ca angajatul nu are intotdeauna ultimul cuvant de spus. Ti-ai dat demisia si ai uitat ca inca ai obligatii de indeplinit? Un angajator care avea nevoie de ultimele zile de preaviz in care sa iti indeplinesti sarcinile ar putea sa te concedieze disciplinar.

Nu uitam faptul ca salariatii isi pot da demisia fara sa mai respecte perioada de preaviz atunci cand angajatorii lor nu isi mai indeplinesc obligatiile din contract.

Evident, exista si situatia in care angajatorul decide ca nu mai are nevoie de serviciile angajatului care demisioneaza. In aceasta situatie, angajatorul poate renunta la termenul de preaviz iar incetarea contractului de munca este posibila chiar in ziua notificarii inregistrarii demisiei.

Ce act realizeaza angajatorul care primeste notificarea de demisie din partea salariatului sau?

Dupa cum va spuneam mai sus, demisia reprezinta un act unilateral de vointa al salariatului, asadar nu necesita aprobarea angajatorului.

Nu este nevoie ca angajatorul sa emita o decizie privind incetarea raporturilor de munca, CI o decizie de constatare a incetarii raportului de munca prin demisie sau prin care ia act de demisia salariatului sau.

Atentie mare la faptul ca in cazul demisiei, angajatorul poate renunta total sau partial la preaviz. In consecinta, se prea poate ca angajatul sa isi faca un calcul gresit cu privire la data de la care poate incepe activitatea la noua firma, in cadrul careia si-a gasit un nou loc de munca. Poate tine cont ca are 20 de zile de preaviz si apoi poate descoperi cu stupoare ca angajatorul nu are nevoie decat de 2 zile de preaviz sau niciuna. Cu alte cuvinte, poate aparea o discontinuitate in activitatea sa profesionala, cu repercusiuni posibile.

Asadar, iata ca lucrurile nu sunt intotdeauna cum tindem sa le consideram: anticipabile, masurabile, analizabile. Mult tine de acordul dintre angajator si angajat, de discutiile pe cale amiabila pe care le poarta.

Atentie! Un acord scris se poate incheia intre parti acolo unde este nevoie, pentru ca orice aspect asupra caruia s-a convenit sa isi produca efectele intocmai.

In practica sunt intalnite situatii numeroase, unele mai complexe decat altele. Unele ajung in instanta si se solutioneaza in favoarea angajatilor. In aceasta categoriile intra si demisiile cerute cu forta sau cele pe care angajatorul le opereaza dupa bunul plac.

In jurisprudenta intalnim cazuri in care angajatorii solicita in mod ilegal inca de la angajare completarea unei cereri de demisie pe care sa o poata utiliza in cazul unei abateri disciplinare. Nu este datata, insa este redactata de catre noul salariat si la nevoie, ramane la angajator ea va fi folosita.. Nu mai are rost sa va descriem de ce aceasta practica este complet ilegala si ce se intampla in instanta in momentul in care judecatorul constata utilizarea acestei practici in cadrul companiei.

Demisiile fortate, induse prin presiuni ale angajatorului sau cu viciu de consimtamant, sunt cele care vor ajunge in instanta. Daca se dovedeste culpa angajatorului, el va fi obligat sa asigure reintegrarea reclamantului pe post, sa ii plateasca drepturile salariale de care ar fi beneficiat pe toata perioada pe care nu a putut lucra, sa ii achite cheltuielile de judecata si posibil si daune morale.

Demisia nu a fost si nu va fi niciodata un subiect simplu. Vom mai trata aceste aspecte importante in materialele noastre. Va tinem la curent cu noutati pe aceasta tema, spete importante si jurisprudenta din domeniu.


Surse: Codul Muncii
Memorator de Legislatia Muncii, Autor: Consilier Juridic Gabriela Dita
Demisia. Teorie si Jurisprudenta, Autor: Profesor universitar doctor Alexandru Ticlea
PortalCodulMuncii.ro



NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]