Tratament fiscal aplicat indemnizatiei de delegare in tara - atentie la prevederile legii!

indemnizatie de delegarevenit impozabil diurnaart 76 codul fiscal
Tratament fiscal aplicat indemnizatiei de delegare in tara - atentie la prevederile legii!
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"Diurna care depaseste plafonul legal de 50 de lei, se mai trece pe stat daca se incadreaza in cei 33%. Si daca da cum se inregistreaza, cum inchid contul 427?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
Incepand cu 1 ianuarie 2023, potrivit art. 76 alin. (2) lit. k) din Codul fiscal, in forma modificata de OG 16/2022, reprezinta venituri asimilate salariilor, supuse impozitului pe salarii, „indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de lucratorii mobili prevazuti in HG nr. 38/2008 privind organizarea timpului de munca al persoanelor care efectueaza activitati mobile de transport rutier, cu modificarile ulterioare, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
 
Atentie, Legea nr. 72/2022 a adus schimbari majore privind diurna! Aflati care este noul regim al diurnei din lucrarea “Diurna legala in Romania si in strainatate”!
 
Evitati reincadrarea de catre ANAF a diurnei ca venit salarial, detalii AICI >>>
 
(i) in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat;
(ii) in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.
 
Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate”.
 
Pe cale de consecinta, incepand cu 1 ian 2023, „indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de lucratorii mobili prevazuti in Hotararea Guvernului nr. 38/2008, cu modificarile ulterioare, precum si orice alte sume de aceeasi natura, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, in limita plafonului neimpozabil” stabilit la art. 76 alin. (2) lit. k) din Codul fiscal, precum si cele primite pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare vor reprezenta venituri neimpozabile, potrivit art. 76 alin. (4) lit. h) din Codul fiscal.
 
In ceea ce priveste plafonarea lunara a veniturilor care cumulate sunt considerate neimpozabile in limita a cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, aceasta vizeaza veniturile enumerate la art. 76 alin. (4^1) lit. a) – h) din Codul fiscal, fiind incluse la lit. a) „prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate potrivit legii, altele decat cele prevazute la alin. (2) lit. k), in limita a 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatia de delegare/detasare, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice”.
 
Specialistii Rentrop & Straton va ofera acum solutia salvatoare, lucrarea specializata: Diurna legala in Romania si in strainatate!
 
Contine:
 
legislatie in vigoare comentata si explicata privind diurna aferenta detasarii/ delegarii
zeci de spete rezolvate si modele care reflecta aplicarea corecta a legii in diverse situatii generate de detasare/delegare
BONUS: 37 de studii de caz privind acordarea diurnei in situatii controversate, insotite de solutiile specialistilor, detalii AICI >>>
 
Totodata, potrivit art. 76 alin. (2) lit. k^1) din Codul fiscal, introdus incepand cu 1 ianuarie 2023 de OG 16/2022, „prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate potrivit legii, altele decat cele prevazute la alin. (2) lit. k), pentru partea care depaseste limitele prevazute la alin. (4^1) lit. a)” din Codul fiscal, sunt impozabile.
 
Asa cum se poate constata, fata de dispozitiile aplicabile in anul 2022, incepand cu 1 ianuarie 2023, intervin modificari doar in ceea ce priveste tratamentul fiscal aplicat prestatiilor suplimentare de mobilitate. Astfel, nivelul neimpozabil al indemnizatiilor de mobilitate acordate in alte cazuri decat lucratorilor mobili prevazuti in HG 38/2008, plafonat la in limita a 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatia de delegare/detasare, prin HG 714/2018 si HG 518/1995 nu va putea depasi limita de 33% stabilita conform dispozitiilor art. 76 alin. (4^1) lit. a) si alin. (4^2) din Codul fiscal.
 
In concluzie, incepand cu 1 ianuarie 2023, nu se modifica tratamentul fiscal aplicat prestatiilor suplimentare de mobilitate primite de lucratorii mobili prevazuti in HG nr. 38/2008, indemnizatiilor de delegare, indemnizatiilor de detasare si indemnizatiilor specifice detasarii transnationale.
 
In masura in care referirea la diurna din cuprinsul intrebarii vizeaza indemnizatia de delegare in tara, intrucat este mentionat plafonul de 50 lei, precizam ca aceasta nu este cuprinsa din punct de vedere fiscal printre veniturile enumerate la art. 76 alin. (4^1) din Codul fiscal care cumulate lunar nu reprezinta venit impozabil in limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat.
 
Prin urmare, indemnizatia de delegare (diurna) in tara reprezinta venit impozabil potrivit art. 76 alin. (2) lit. k) din Codul fiscal pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit la 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie prin HG 714/2018 (2,5 x 20 lei) in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat. Partea care depaseste plafonul neimpozabil este asadar supusa impozitului pe salarii si contributiilor sociale obligatorii, fiind cuprinsa in venitul brut din salarii si asimilate salarii.
 
Pe cale de consecinta, partea impozabila a indemnizatiei de delegare in tara este inclusa in statul de salarii, nefiind modificari privind inregistrarea in contabilitate fata de anul anterior.
 
In ceea ce priveste utilizarea contului 427 Retineri din salarii datorate tertilor, in cazul analizat recomandam utilizarea contului 4282 Alte creante in legatura cu personalul, intrucat cu ajutorul contului 427 se tine evidenta retinerilor si popririlor din salarii, datorate tertilor, asa cum prevad si Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014.
 
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii, in februarie 2023. Da click AICI pentru mai multe sfaturi si raspunsuri de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
indemnizatie de delegarevenit impozabil diurnaart 76 codul fiscal

Data aparitiei: 17 Februarie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Tratament fiscal aplicat indemnizatiei de delegare in tara - atentie la prevederile legii! Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]