Concediul si indemnizatia de maternitate sunt drepturi de asigurari sociale prevazute de art. 23-25 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, modificata si completata, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1/074 din 29 noiembrie 2005, care au ca scop asigurarea in bune conditii a sanatatii mamei si a copilului sau, precum si Ordinul nr. 60/32/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, cu modificarile si completarile ulterioare.
Masura de protectie consta in intreruperea efectiva a lucrului si acordarea concediului medical de maternitate, asigurand in acelasi timp si mijloacele materiale de existenta, prin plata indemnizatiei prevazute de lege.
Concediul de maternitate se intinde pe o perioada de 126 de zile calendaristice si poate fi acordat in doua etape, in functie de recomandarea medicului sau de solicitarea salariatei, sub forma concediului medical prenatal pentru 63 de zile si a concediului medical postnatal tot de 63 de zile, cu posibilitatea compensarii intre ele.
Concediul postnatal nu poate fi mai mic de 42 de zile, conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 96/2003. Pe durata concediului medical de maternitate, salariata care are stagiul de cotizare cerut de lege beneficiaza de o indemnizatie de 85% din baza de calcul stabilita de art. 25 alin. (1) coroborat cu art. 10 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005, ca o medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni pe baza carora se calculeaza contributia pentru concedii si indemnizatii, din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
250 Modele Fise de Post
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Indemnizatia de maternitate se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
Suspendarea contractului individual de munca pe durata concediului de maternitate da posibilitatea angajatorului de a incadra pe durata determinata o persoana care sa preia atributiile de serviciu ale salariatei titulare pana la revenirea acesteia la serviciu.
Fiind o situatie speciala, art. 60 alin. (1) lit. c) din Codul muncii interzice angajatorului sa concedieze salariata aflata in concediu de maternitate. Suspendarea contractului individual de munca in cazul concediului de maternitate determina si suspendarea termenului de preaviz.