"S.R.L. cu 8 angajati, in cazul in care, un salariat a demisionat conform art. 81 alin. (1) - putem acorda in
perioada de preaviz, dreptul ca acesta sa ramana la locul de munca numai jumatate din timpul de munca specificat in contractul individual de munca - exista o reglementare legala? La capitolul ,,reguli referitoare la preaviz, din regulamentul intern, nu avem specificat aceasta speta."
Raspunsul specialistului:
Nu exista aceasta obligatie din partea angajatorului si acest drept pentru salariat decat daca este prevazut in contractul de munca (individual sau colectiv) sau in regulamentul intern.
Aveti o intrebare legata de timpul de munca? Va garantam ca in aceasta lucrare gasiti instantaneu SOLUTIA!
Ghidul practic Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in control, detalii AICI >>>
Clauza apartine contractului colectiv de munca unic la nivel national care a fost valabil pana in anul 2010. Societatile care erau infiintate in acel moment au preluat clauzele in regulamentele interne.
Verificati daca exista la nivel de unitate o astfel de clauza. In ceea ce priveste demisia salariatului cu preaviz, facem pracizarea ca daca salariatul prezinta demisia angajatorul are obligatia sa o inregistreze (art. 81 alin. (2) din Codul muncii).
Conform art. 81 alin. (1) din Codul muncii, demisia este actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare strisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
Astfel, angajatorul are obligatia de a inregistra demisia cu perioada de preaviz.
Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
Potrivit art. 81 alin. (7) din Codul muncii, contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de previz sau la data renuntarii totale sau partiale de catre angajator la termenul respectiv.
Astfel, preavizul isi produce efectele de la data de la care angajatorul a luat cunostinta de cererea de incetare a contractului (demisia) respectivului salariat si are posibilitatea renuntarii totale sau partiale la termenul de preaviz.
Asadar, chiar daca demisia este cu preaviz angajatorul are posibilitatea renuntarii la preaviz in orice moment deoarece preavizul la
demisie este dat in favoarea angajatorului. In concluzie, pe durata preavizului contractul de munca continua sa isi produca toate efectele.
Un raspuns oferit in octombrie 2023, de catre expertii de la PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe sfaturi si raspunsuri de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Perioada de probapreaviz. Salariat cu functie de conducereIntrebare: Urmeaza sa incadram in munca o persoana pentru functia de sef de schimb. Acesta va avea atat functie de conducere cat si de executie. Contractul de munca este facut pe perioada nedeterminata. In situatia data perioada de proba este de 90 zile sau 120 zile. Dar perioada de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii HR. Angajatori cu peste 50 de salariatiIntrebare: Ce obligatii legale suplimentare are un angajator cu peste 50 de angajati dpdv al dep. HR? Suntem aproape de a depasi acest numar si am dori sa fim pregatiti.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<