Cum calculezi numarul de zile de preaviz daca iti dai demisia?

preavizzile de preavizperioada de preavizdemisiezile de preaviz la demisie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Discutam din nou despre preaviz, un subiect pe cat de spionos, pe atat de important.

Pentru unii preavizul este mana cereasca pentru ca mai au cateva zile in care sa se organizeze. Pentru altii, zilele de preaviz trec greu si le iau din sansele de a se angaja la noul loc de munca deja gasit.

Concret, sunt maxim 20 de zile de preaviz pentru cei cu functii de executie si maxim 45 de zile de preaviz pentru salariatii cu functii de conducere. Prin contractul colectiv de munca la nivel de unitate (acolo unde exista) se pot stabili drepturi si mai favorabile pentru salariati.

Astazi vom stabili cum se procedeaza in cazul in care sa presupunem ca astazi anunti ca iti dai demisia si vrei sa stii exact cate zile vei sta in preaviz. Presupunem ca iti dai demisia cu data de 21 aprilie 2015.

Zilele de preaviz se numara de azi, 21.04.2015 sau de maine, 22.04.2015?

Conform specialistilor PortalCodulMuncii.ro, contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.

Daca discutam despre demisie, perioada de preaviz se va calcula astfel cum aceasta este in favoarea salariatului.

In cazul in care salariatul a solicitat demisia cu preaviz incepand cu data de 06.04.2015 perioada de preaviz se va calcula incepand cu data de 06.04.2015.

In situatia in care salariatul a solicitat demisia cu perioada de preaviz incepand cu data de 07.04.2015 se va calcula incepand de la aceasta data.

In mod clar, stim bine ca angajatorul poate renunta total sau partial la dreptul de preaviz, deoarece acest drept opereaza in favoarea sa, iar nu a salariatului.

Scopul preavizului, in cazul demisiei este acela de a asigura angajatorului posibilitatea de a lua masurile necesare inlocuirii salariatului demisionar, evitandu-se astfel consecintele negative pe care le-ar putea avea incetarea intempestiva a contractului de munca. In acest context, pe toata durata termenului de preaviz, angajatorul poate renunta la termenul de preaviz, situatie in care, contractul individual de munca inceteaza la data renuntarii.

Asadar, in cazul demisiei perioada de preaviz se va calcula incepand cu data prezentarii demisiei iar angajatorul are posibilitatea de a renunta total sau partial la dreptul de preaviz.


Ce trebuie sa stim despre solutia reducerii programului de lucru la jumatate, pe perioada preavizului? Se asigura pentru toti angajatii?

Conform specialistilor, aceasta clauza a fost reglementata in Contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru anii 2007-2010.

Conform art. 74 alin. (3) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pentru perioada 2007 - 2010, in perioada preavizului, salariatii aveau dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi.

Daca la nivelul unitatii exista un contract colectiv de munca aplicabil ce contine respectiva clauza, atunci clauza devine obligatorie.

Pe durata preavizului angajatorul poate acorda salariatului dreptul sa lipseasca 4 ore se la programul de lucru pentru gasirea unui nou loc de munca daca doreste acest lucru. Daca exista o clauza in CCM care prevede aceasta obligatie, atunci angajatorul trebuie sa ii ofere salariatului reducere de program de lucru pentru gasirea unui nou loc de munca.


Angajatul poate intra in concediu medical in perioada de preaviz?

Da, desigur. Existenta unui concediu medical in perioada de preaviz il va suspenda, iar preavizul se va relua la incetarea concediului medical.

Mai multe informatii despre preaviz si aici.



NOUTATI din Legislatie muncii

Atentie: La 1 septembrie 2024 intra in vigoare NOUA LEGE A PENSIILOR!


Descopera lucrarea Noua Lege a Pensiilor. Ghid practic - trateaza intr-o maniera completa
si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

Afla:

- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


...Vezi AICI detaliile complete <<

de Maria Nicutar


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
preavizzile de preavizperioada de preavizdemisiezile de preaviz la demisie

Data aparitiei: 04 August 2015
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cum calculezi numarul de zile de preaviz daca iti dai demisia? Nota: 3.95 din 5 - 77 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Reglementare acordare tichete de masaIntrebare: Daca un angajator acorda tichete de masa, acestea trebuie trecute in regulamentul intern astfel incat sa beneficieze toti salariatii ? sau se fac acte aditionale si se acorda preferential?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Fisa postului pentru Director tehnicIntrebare: Va rog frumos sa ma ajutati cu fisa postului pentru Director de productie/tehnic cod cor 112024.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]