Sunt doua situatii in care ne putem regasi:
1. Salariatul demisioneaza:
In acest caz, Codul muncii spune ca perioada de preaviz in care angajatul trebuie sa isi continue activitatea nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functie de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Asadar, angajatorul nu isi poate obliga salariatul sa ramana in companie mai mult de 20 de zile/ 45 de zile.
Angajatul nu poate nici el sa nu isi respecte angajamentul de a ramane in preaviz. Daca iti dai demisia, nu inseamna ca esti eliberat de toate clauzele contractuale pe care ti le-ai asumat cand ti-ai semnat contractul.
40 Modele de Regulament Intern
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Diurna legala in Romania si in strainatate
Ai semnat ca la demisie vei ramane 20 de zile in preaviz? Chiar daca iti gasesti un nou loc de munca, este esential sa intelegi ca perioada de preaviz nu este optionala.
Daca nu respecti perioada de preaviz cand demisionezi, risti sa fii cercetat disciplinar. Absenta pe perioada preavizului poate fi considerata de angajatorul tau drept abatere disciplinara.
Dar atentie la faptul ca daca angajatorul doreste, el iti poate permite sa nu ramai in preaviz atunci cand primeste notificarea ta de demisie. Poate decide ca din ziua urmatoare sa inceteze contractul iar colaborarea voastra sa ramane un subiect de domeniul trecutului.
2. Angajatorul concediaza salariatul pentru necorespundere profesionala, pentru inaptitudine fizica si/sau psihica, pentru motive ce nu tin de persoana sa:
In acest caz, preavizul nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
Angajatorul este obligat sa isi pastreze salariatul in tot acest timp, de 20 de zile lucratoare.
Nu poate renunta la acest termen, ce reprezinta o masura de protectie pentru salariatul care are nevoie de timp pentru a-si concentra toate fortele in vederea identificarii unui nou loc de munca.
De multe ori, 20 de zile lucratoare reprezinta un termen rezonabil in care salariatii isi pot identifica un nou loc de munca, poate chiar mult mai bun decat cel anterior detinut. Insa fara acest termen de 20 de zile, salariatii sunt neacoperiti, au discontinuitate in activitatea lor, nu beneficiaza de salariu si deci li se ingreuneaza extrem de mult situatia.
Salariatii nu pot renunta la perioada de preaviz daca sunt concediati pentru ca textul Codului muncii spune ca niciun angajat nu poate renunta la drepturile ce ii sunt conferite prin lege.
Dar daca angajatorul doreste, poate sa ii permita salariatului sa absenteze pe perioada de preaviz, insa il va plati pe toata aceasta durata.
De asemenea, daca doreste, angajatorul poate sa ii permita sa absenteze partial, sa aiba program redus de lucru, pentru ca salariatul sa isi poata concentra toata energia pe interviuri de angajare. Avem in vedere faptul ca 99% dintre interviurile de angajare au loc in intervalul orar 08:00 - 17:00, exact programul de lucru cel mai des intalnit in acest moment.
Evident, totul tine de comunicarea si intelegerea amiabila a partilor, respectiv angajat si angajator.
Angajatul nu trebuie sa demisioneze fara sa tina cont ca isi lasa angajatul descoperit. De aici si obligatia de a sta in preaviz 20 de zile (daca a ocupat functie de executie) sau 45 de zile ( daca a ocupat functie de conducere).
Si nici angajatorul nu trebuie sa isi concedieze salariatul si sa il lase descoperit, fara perioada de preaviz, care se plateste intotdeauna, chiar daca reducem programul de lucru al salariatului.
Lucrurile nu sunt clare pentru numerosi angajati si angajatori. Inca mai primim numeroase intrebari referitoare la perioada de preaviz. Si evident ca numeroase confuzii se isca de la cele doua situatii principale: preavizul la demisie si preavizul la concediere.
Solutia este simpla: Stabiliti logic pentru cine este protectie preavizul atunci cand salariatul demisioneaza. Dar atunci cand salariatul este concediat? Si tineti cont de faptul ca angajatul nu poate renunta la drepturile care ii sunt conferite de lege. Asa ca nu poate renunta la perioada de preaviz daca a fost concediat. Trebuie sa fie platit pe toata aceasta perioada.